Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821
Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821
Συγγραφείς: Γιάννης Γρυντάκης , Γιώργος Δάλκος , Έκτορας Χόρτης , Άγγελος Χόρτης
Θεματική κατηγορία: Ιστορία
Στο βιβλίο καταγράφονται, ανά μέρα του έτους, τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (από το 1814 - ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας ως το 1830 - Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας).
Περιγραφή βιβλίου
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους μετέπειτα εθνικούς αγώνες.
Στο βιβλίο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα της Επανάστασης με την καταγραφή ανά μέρα του έτους των σημαντικότερων γεγονότων. Αν και στο επίκεντρο βρίσκονται τα πολεμικά γεγονότα και οι ηγετικές φυσιογνωμίες, δεν παραγνωρίζεται η σημασία της συμμετοχής όλων των δυνάμεων του έθνους, ενός έθνους αποφασισμένου να κατακτήσει, με κάθε τίμημα και σε πείσμα οποιωνδήποτε εμποδίων, την ελευθερία του.
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Τι είχες, Γιάννη…
1827: Η επί των Εθνικών Λογαριασμών Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί για να ελέγξει τα οικονομικά του επαναστατημένου έθνους, στέλνει στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση όλα τα σχετικά με τους εθνικούς λογαριασμούς. Μεταξύ άλλων, έγραφε και τα εξής: «Η Επιτροπή, παρατηρήσασα ότι τα Εθνικά Κατάστιχα είναι νοθευμένα και πλήρη από καταχρήσεις, πλαστοπαρτίδας, ελλείψεις, λάθη και ανωμαλίας, υπεχρεώθη…».
15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«Οδύσσεια»
1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, έχοντας υπογράψει το (δήθεν) προσκύνημα, στέλνει επιστολή προς τον Μεχμέτ πασά, με την οποία παρουσιάζει τους λόγους του ξεσηκωμού των Ελλήνων. Του γράφει: «Τα μεγάλα ζουλούμια (αδικίες) των Βεζυράδων, Κατίδων […] όποιο κορίτσι ή παιδί τους άρεζεν, έστελναν και το έπαιρναν [...]. Όποιος είχε κανένα χωράφι καλόν […] τον εσκότωναν και του το έπαιρναν […]. Τώρα η υψηλότης σου γράψε ένα αρτζουχάλι (αναφορά) εις τον Βασιλέα όπου να σηκώσει από τους Χριστιανούς όλα αυτά τα ζουλούμια με Χάτι Χουμαγιούν και τότε ημείς θέλει ησυχάσει…». Για να γίνει πιστευτός, έστειλε 4 γέροντες ασήμαντους ως δήθεν αντιπροσώπους επαρχιών για να προσκυνήσουν.
Latest from apostaktirio team
- «Ξενοδοχείο ΣυνΑισθήσεων»
- GiGiFeS | καλοκαιρινά acoustic live
- «Καρυάτις Δ | Χίος» Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
- Καλαυρία Τέχνη - Ομαδική Εικαστική Έκθεση
- ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
- NAΪKA (US) live in Athens
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 11ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2026
- RUDU FEST AMORGOS 2026 – 27 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου
- "LOVE MOODS" - Κωνσταντίνος Σαμψών
- 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
- Η ταινία “Sinatra! Eternity” στις Κάννες
- Η ποιητική της ελευθερίας ή όσα δεν φυλακίζονται
- 8ες Χορευτικές Αμφικτυονίες | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
- Συναυλία Μνήμης με τους «Ωσεί Απόντες» και με τους «Giorgos & Eva Band»
- 4ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στο Θέατρο Βράχων - Μελίνα Μερκούρη -με την παράσταση «Χάρηκα!»
- Περιοδικό δρόμου «σχεδία» - «Περπατώντας μέχρι την Ελβετία»
- GiGiFeS Live στο Zentil Cafe Bar στα Βριλήσσια
- Η «σχεδία» της ευζωίας και των πανηγυριών
- 3ο FESTIVAL ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ 2026
