Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 16:50

Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821

Written by
414
Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821

Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821

Συγγραφείς: Γιάννης Γρυντάκης , Γιώργος Δάλκος , Έκτορας Χόρτης , Άγγελος Χόρτης

Θεματική κατηγορία: Ιστορία

Στο βιβλίο καταγράφονται, ανά μέρα του έτους, τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (από το 1814 - ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας ως το 1830 - Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας).

Περιγραφή βιβλίου

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους μετέπειτα εθνικούς αγώνες.

Στο βιβλίο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα της Επανάστασης με την καταγραφή ανά μέρα του έτους των σημαντικότερων γεγονότων. Αν και στο επίκεντρο βρίσκονται τα πολεμικά γεγονότα και οι ηγετικές φυσιογνωμίες, δεν παραγνωρίζεται η σημασία της συμμετοχής όλων των δυνάμεων του έθνους, ενός έθνους αποφασισμένου να κατακτήσει, με κάθε τίμημα και σε πείσμα οποιωνδήποτε εμποδίων, την ελευθερία του.

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τι είχες, Γιάννη…

1827: Η επί των Εθνικών Λογαριασμών Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί για να ελέγξει τα οικονομικά του επαναστατημένου έθνους, στέλνει στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση όλα τα σχετικά με τους εθνικούς λογαριασμούς. Μεταξύ άλλων, έγραφε και τα εξής: «Η Επιτροπή, παρατηρήσασα ότι τα Εθνικά Κατάστιχα είναι νοθευμένα και πλήρη από καταχρήσεις, πλαστοπαρτίδας, ελλείψεις, λάθη και ανωμαλίας, υπεχρεώθη…».

15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

«Οδύσσεια»

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, έχοντας υπογράψει το (δήθεν) προσκύνημα, στέλνει επιστολή προς τον Μεχμέτ πασά, με την οποία παρουσιάζει τους λόγους του ξεσηκωμού των Ελλήνων. Του γράφει: «Τα μεγάλα ζουλούμια (αδικίες) των Βεζυράδων, Κατίδων […] όποιο κορίτσι ή παιδί τους άρεζεν, έστελναν και το έπαιρναν [...]. Όποιος είχε κανένα χωράφι καλόν […] τον εσκότωναν και του το έπαιρναν […]. Τώρα η υψηλότης σου γράψε ένα αρτζουχάλι (αναφορά) εις τον Βασιλέα όπου να σηκώσει από τους Χριστιανούς όλα αυτά τα ζουλούμια με Χάτι Χουμαγιούν και τότε ημείς θέλει ησυχάσει…». Για να γίνει πιστευτός, έστειλε 4 γέροντες ασήμαντους ως δήθεν αντιπροσώπους επαρχιών για να προσκυνήσουν.

 

 

 

 

Read 414 times

Latest from apostaktirio team