Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Διαγωνισμός Διηγήματος που προκηρύξαμε στις αρχές Νοεμβρίου με θέμα το διαπολιτισμικό διάλογο. Εντυπωσιακός ο αριθμός των αιτήσεων (155 έγκυρες συμμετοχές μέσα σε διάστημα 2 μηνών), αλλά και ιδιαίτερα υψηλό το επίπεδο γραφής.

 

Ευχαριστούμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε με τόσο ενθουσιασμό στην πρόσκλησή μας και καταθέσατε τη δική σας δημιουργική πρόταση για το πώς διαγράφεται το μέλλον μας σε μια πόλη που αλλάζει μέσα από τη διαπολιτισμική συνύπαρξη. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή σας στήριξε ουσιαστικά αυτή την προσπάθεια σε όλα τα επίπεδά της και αποτελεί για εμάς τον καλύτερο οδηγό για τη συνέχιση πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών εθνικών, θρησκευτικών και πολιτσμικών ομάδων.

 

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τις δέκα ιστορίες που διακρίθηκαν σε αυτό το διαγωνισμό, οι οποίες θα εκδοθούν σε ενιαία, δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία στους 10 συγγραφείς να συμμετέχουν σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής με θέμα το διαπολιτισμικό διάλογο από το συγγραφέα και δημοσιογράφο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Γκαζμέντ Καπλάνι.

 

Οι δέκα ιστορίες του διαγωνισμού που διακρίθηκαν (κατά σειρά αξιολόγησης) είναι:

 

«Σημάδι στο Μπράτσο», Κυθρεώτης Χρίστος

«Η Πόρτα», Τσίρμπας Ιωάννης

«Η Σταγόνα», Ράπτη Μαρία

«Ο Μποναμάς των Χριστουγέννων», Εϊτζιρίδης Βαγγέλης

«Ανάποδα Αβντί», Καλοφωλιά Μυρτώ

«Η Τσάκιση», Ρουσοπούλου Αικατερίνη

«4 Χρόνια, 2 Μήνες, 1 Μέρα», Πέτσα Βασιλική

«Το Μπλουζ της Κομοτηνής», Νικολάου Μαρία

«Ξένες Χρυσαλλίδες», Καράμπελα Χριστίνα

«Habari Rafiki!», Μπουραντάνη Ελένη

 

Σημείωμα της κριτικής επιτροπής:

 

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Φαντάσου το μέλλον σου σε μια πόλη που αλλάζει» βρίσκει κατ'αρχήν πολύ θετικό το γεγονός της σημαντικής ανταπόκρισης και συμμετοχής στον διαγωνισμό. Αυτό αναμφίβολα σημαίνει πως η διαπολιτισμική συνύπαρξη και τα ζητήματα που απορρέουν από αυτήν απασχολούν ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία.

 

Στις σύντομες ιστορίες που διαβάσαμε, επιχειρείται μια πολύπλευρη - και, όχι σπάνια, αναπάντεχη και ευρηματική - προσέγγιση της σχετικά πρόσφατης στην Ελλάδα συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικά ήθη, έθιμα, καταγωγή, θρησκεία και νοοτροπία. Οι περισσότεροι ωστόσο από τους συμμετέχοντες - οφείλουμε να το επισημάνουμε - στάθηκαν μόνο στο παρόν είτε προσέγγισαν με αμηχανία τις μελλοντικές προοπτικές. Οι περισσότερες επίσης ιστορίες διαδραματίζονται στην Αθήνα, σαν να μην υπάρχουν θύλακες αλλαγής και αναβράζοντα περιβάλλοντα και στην ελληνική περιφέρεια.

 

Η επιλογή των νικητών δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση. Η τελική ετυμηγορία της επιτροπής διαμορφώθηκε με βασικό κριτήριο τις λογοτεχνικές αρετές των κειμένων, το χειρισμό της γλώσσας και την πρωτοτυπία στη σκέψη του γράφοντος. Ευχόμαστε στους νικητές, η βράβευσή τους να αποτελέσει έρεισμα για τη συνέχεια της πορείας τους στα γράμματα. Εξορκίζουμε όσους δεν διακρίθηκαν να μην το βάλουν κάτω. Εφόσον νοιώθουν μέσα τους τη φλόγα της γραφής, καμία κρίση καμιάς επιτροπής δεν επιτρέπεται να τους απογοητεύσει.

 

Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Γκαζμέντ Καπλάνι

 

 

πηγή: http://www.britishcouncil.org