Στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε Συνεκδήλωση Σχολείων υπό την διοργάνωση της κας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου.


Στην πνευματική αίθουσα του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε μία λαμπρή ποιητική γιορτή μαθητών στην οποία ψυχή και σώμα έδωσε η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου. Την Εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κος Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Καβάλας κος Ιωάννης Πασχαλίδης.

Την Εκδήλωση πλαισίωσαν με τη φυσική παρουσία τους τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Αρχιλόχειων, ο τέως Κοσμήτορας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, κος Δημήτριος Τούκας, η συγγραφέας Διευθύντρια της εφημερίδας Κηφισιά, κα Έρρικα Αθανασίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αιδεσιμώτατος π. Δημήτριος Αγγελάκης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Αθηνών, εκ μέρους του κ. Πασχαλίδη ο κ. Κακουλίδης, βουλευτής Καβάλας, το 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το 24ο Γυμνάσιο Αθήνας, το 48o Γυμνάσιο Αθηνών, το Γενικό Λύκειο Ωρωπού, το 2ο και το 8ο Λύκειο Αμαρουσίου, το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, καθώς και τα εκπαιδευτήρια Μ. Πετράκη-Βαλσαμίδου και Δούκα-Μαρούση. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Διευθυντές κα Μαρία Ηλιάδου-Ζηκοπούλου, κα Μαρίκα Βαλσαμίδου, κος Λάλος Δημήτριος, κος Αναστάσιος Τζαβάρας και κα Χρύσανθη Μπρη, καθώς επίσης οι Φιλόλογοι κα Αμαλία Τσιάπα, κα Χρυσούλα Βασιλειάδου και κα Τζένη Ανίνου καθώς και η Μαρία Γιαννίτσαρη, φιλόλογος και τέως υποδιευθύντρια του 48ου Γυμνασίου Αθηνών, η κ. Ευαγγελία Στασινούλια, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 48ου Γυμνασίου Αθηνών και όλοι οι μαθητές από όλα τα παραπάνω σχολεία τα οποία είχαν λάβει μέρος στον Ποιητικό Διαγωνισμό «Αρχιλόχεια» και διακρίθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες ποίησης και δεν μπόρεσαν  να έρθουν στη Θάσο στην τελετή απονομής, αλλά και όλοι όσοι απλά έλαβαν μέρος. Σε όλους τους μαθητές η κα Ανδρομάχη έδωσε βιβλία, διπλώματα αναμνηστικά και μετάλλια. Τα διπλώματα ήταν μια προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου «το Κάστρο» τα μετάλλια ήταν μια προσφορά της Diamand Board και του κου Χαριτόπουλου, ενώ τα λογοτεχνικά βιβλία ήταν μία προσφορά της Ανδρομάχης. Τα παιδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο εκδότης του περιοδικού Δευκαλίων ο Θεσσαλός κος Θάνος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κος Νίκος Ταβουλάρης ο τέως Πρόεδρος της Εταιρίας Τεχνών και Επιστημών Κερατσινίου, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κος Στέλιος Τραϊφόρος, ο ιδρυτής και διευθυντής της βιβλιοθήκης «Δολιανίτη» κος Γιώργος Δολιανίτης, η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κα Εύα Χαλκιαδάκη-Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΠΕΛ, λογοτέχνιδα Αριάδνη Τζούμα, καθώς και οι λογοτέχνες Γεώργιος ΚώσταςΓεωργία Παπαμιχαήλ, Σμαράγδη Κουμεντάκη. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων κος Θεόφιλος Τζώρτζης, καθώς και η τέως Λυκειάρχης-Φιλόλογος κα Αλεξάνδρα Πάντζου.

Ποιήματα διάβασαν όλοι οι μαθητές. Πρώτα απήγγειλε το ποίημά του ο βραβευμένος με δεύτερο βραβείο ποίησηςΑλέξανδρος Μαλλίδης με το ποίημά του «Ακούστε με» από το 48ο Γυμνάσιο Αθηνών. Διαβάστηκε επίσης μέχρι και η απλή συμμετοχή που απέσπασε ο Χρυσοβαλάντης Κηλής από τα Εκπαιδευτήρια Μ. Πετράκη-Βαλσαμίδουενώ η ποιήτρια αφιέρωσε την όλη εκδήλωση στο Χρυσοβαλάντη Κηλή που με την απλή συμμετοχή του στο διαγωνισμό έγινε αφορμή να βραβευτούν τα παραπάνω Εκπαιδευτήρια. Έτσι τονίστηκε η σημασία της απλής συμμετοχής. Από το 48ο Γυμνάσιο Αθηνών βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο ποίησης, ο μαθητής Μαλλίδης Αλέξανδροςγια το ποίημά του «Ακούστε με». Επίσης, από τα Εκπαιδευτήρια Μ. Πετράκη-Βαλσαμίδου, οι μαθητές Νικόλαος Νάτσιος με το ποίημα «Χαίρε Χαμένη Πόλη» και Παναγιώτης Προύντζος με το ποίημα «Η γάτα και ο σκύλος» βραβεύτηκαν με το 1ο Βραβείο Ιστορικής Ποίησης και το 2ο Βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας αντίστοιχα. Ακόμη, Από το 8ο Λύκειο Αμαρουσίου, οι μαθήτριες Αικατερίνη Δεδελούδη με το ποίημά της «Μικρή αθέατη βάρκα» και ηΣωτηροπούλου Αύρα με το ποίημα «Όταν θα μάθεις» απέσπασαν το 1ο Βραβείο Δροσίνη και τον 1ο Έπαινο αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μαθήτρια Αικατερίνη Δεδελούδη δόθηκαν από το μουσείο Δροσίνη εκατό ευρώ για το ποίημα της που απέσπασε το πρώτο βραβείο Δροσίνη. Από το 24ο Γυμνάσιο Αθήνας η μαθήτρια Μάκου Ελπίδα απέσπασε το 1ο Βραβείο Φιλοπατρίας για το ποίημα της «Η Ελλάδα μας», ο μαθητής Παρασκευάς Μαυρωτάς από το 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας με το ποίημά του «Το άγαλμα της πλατείας της Σμύρνης» απέσπασε το 3οΒραβείο Ποίησης και το 3ο Βραβείο Δήμητρας Σδράλλη απονέμη στο μαθητή Νικόλαο Χαρίτο από το 2ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου για το ποίημα «Έρημες Χώρες». Επίσης, το 2ο Βραβείο Καυστικού Λόγου κέρδισε ο Άρης Παπαδόπουλος από τα Εκαπιδευτήρια Δούκα-Μαρούση για το ποίημα του «Ανθρώπινα Τρεχαλητά», ενώ ηΑναστασία Ρουσάκη από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών απέσπασε το 2ο Βραβείο Ευαισθησίας με το ποίημα «Σ’ αυτήν την πόλη». Τέλος, από το Γενικό Λύκειο Ωρωπού, ο Παναγιώτης Κούγιας πήρε τον 1ο Έπαινο για το ποίημα «Μια νίκη ανίκητη». Δεν θα παραλείπαμε, ακόμη, τους μαθητές Ατιγιέ Ντάνυ, Γκουρνέλος Γεώργιος, Μανάη Μάνια, Μπαλλή Νταφίνα, Παππά Τζοάννα, Κακουλάκη Βασιλική, Πέτροβα Έρρικα, Νικολάε Ραλούκα Ελένα, Χίμα Σιντορέλα και Παντελεάκη Σταυρούλα που με την απλή τους συμμετοχή τους τίμησαν το Διαγωνισμό και τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, ότι παρέστησαν όλα στην εκδήλωση και μάλιστα η μαθήτρια Κακουλάκη Βασιλική τραγούδησε εξαιρετικά.

Η συγκίνηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, οι οποίοι  βραβεύτηκαν όλοι με εύφημη μνεία ώστε να συνεχίσουν με θάρρος το λειτούργημά τους στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, καθώς και των γονιών που παρέστησαν στην εκδήλωση, ήταν μοναδική.

Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η ηθική ανταμοιβή της ήταν όλα αυτά τα πολυποίκιλα συναισθήματα συγκίνησης που μοιράστηκε με τους νέους. Ευχαρίστησε το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηνών για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και τη διευθύντρια του 48ου Γυμνασίου κα Μαρία Ηλιάδου-Ζηκοπούλου, η οποία και πέτυχε την παραχώρηση της αίθουσας. Το ποίημα «Ακούστε με» του Αλέξανδρου Μαλλίδη από το 48ου Γυμνάσιο Αθηνών ήχησε τόσο δυνατά μέσα στα αυτιά μου και αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτήν την υπέροχη συνεκδήλωση που αγκάλιασε τόσα σχολεία, τόσους νέους και με έκανε να διανύσω τόσα χιλιόμετρα για να είμαι σήμερα κοντά σας και να σας πω, να σας φωνάξω, είμαστε κοντά σας παιδιά μου, σας αγαπάμε και μη ξεχνάτε όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Παιδιά μου, θα συνεχίσω τον αγώνα να έρθω κοντά σας ακόμα και αν χρειαστεί με τα πόδια θα έρθω να σας βρω. Μαλλίδη, παιδί μου, όταν ένιωσα ότι δεν μπορούσες να έρθεις στην Θάσο την ημέρα της απονομής τόσο εσύ όσο και ο Παρακευάς Μαυρωτάςόσο  και  οΧαρίτος Νικόλαος και ενώ ηχούσαν τόσο δυνατά τα ποιήματα σας μεσ’ τα αυτιά μου, ήρθα εγώ για να τα ακούσω από τα χείλη σας, παιδιά μου, για να νιώσετε ότι και σας ακούσαμε και σας αγαπάμε. Θα μας πείτε λοιπόν τώρα τα ποιήματα σας, αφού ευχαριστήσω πριν, όλους Εσάς, γονείς, εκπαιδευτικούς, λογοτέχνες, που ήρθατε από κάθε περιοχή της κατά τα άλλα «απρόσωπης Αθήνας» και τιμήσατε με τη φυσική σας παρουσία τα παιδιά, αποδεικνύοντας ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν το πολύτιμο πρωινό του Σαββάτου τους για τα βάγια τα αγωνιστικάδιανύοντας τις μεγάλες και κουραστικές αποστάσεις της μεγαλούπολης, όσο υπάρχουν παιδιά που γράφουν ποίηση τόσο δυνατά αποδεικνύουν ότι η ελπίδα σε αυτόν τον τόπο δεν πέθανε ακόμα γιατί η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Παρασκευά Μαλλίδη και Χαρίτο πείτε μας δυνατά τα ποιήματά σας τώρα.!