Μία αρχαία ελληνική πόλη, θαμμένη για αιώνες στη γη, αποκαλύπτεται σταδιακά στα παράλια της Αιγύπτου. Πρόκειται για τη Λεύκασπι, πόλη - λιμάνι που άκμασε πριν από 2.200 χρόνια και που στη συνέχεια, το 4ο αιώνα μ.Χ., καταστράφηκε από τσουνάμι.

Τα τελευταία χρόνια στη θέση της αρχαίας πόλης υψώνεται το σύγχρονο παραθαλάσσιο θέρετρο «Μαρίνα», ένας οικισμός γεμάτος πανύψηλα τουριστικά συγκροτήματα.

Τώρα, 25 χρόνια αφότου ήρθαν στο φως τα πρώτα ευρήματα που μαρτυρούσαν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης, οι αρχές της Αιγύπτου σχεδιάζουν να ανοίξουν στο κοινό το νεκροταφείο, τις επαύλεις, τα δημόσια κτίρια και τους δρόμους της. Θεωρούν μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για σπάνια δείγματα των κλασικών χρόνων σε μία χώρα που είναι γνωστή παγκοσμίως για τις πυραμίδες και τους φαραωνικούς ναούς της.

«Οι επισκέπτες θα μπορούν να κατανοήσουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, πώς έφτιαχναν τους τάφους τους, πώς ζούσαν στις επαύλεις, πώς συναλλάσσονταν στην αγορά», εξήγησε ο Αχμέντ Αμίν, τοπικός εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Οι κινέζικοι εκσκαφείς

Η ύπαρξη της αρχαίας πόλης Λεύκασπις διαπιστώθηκε το 1986, όταν Κινέζοι μηχανικοί άρχισαν να σκάβουν στα παράλια της Αιγύπτου για να φτιάξουν ένα νέο παραθεριστικό κέντρο. Τότε τα μηχανήματά τους έπεσαν πάνω στους αρχαίους τάφους και τα απομεινάρια των κατοικιών του 2ου αιώνα π.Χ. Γύρω στα 800 στρέμματα διατηρήθηκαν για περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα, ενώ την υπόλοιπη περιοχή «κατάπιε» το τεράστιο οικιστικό πρότζεκτ, στο οποίο περνούν τα καλοκαίρια τους οι ευκατάστατοι Αιγύπτιοι.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 έκανε έρευνες στην τοποθεσία ομάδα Πολωνών αρχαιολόγων. Σταδιακά ήρθαν στο φως τα ίχνη της κατοίκησης της σπουδαίας πόλης, που στην εποχή της ακμής της έφτανε τους 15.000 κατοίκους, ενώ εξήγαγε σιτηρά, κρασί και λάδι στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Ιδιαίτερους δεσμούς είχε η πόλη με την Κρήτη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 480 χιλιομέτρων. Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν διώροφες κατοικίες, ένα περίπλοκο σύστημα δρόμων, καθώς κι ένα εξελιγμένο σύστημα αποχέτευσης, ενδεικτικά του υψηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης. Σε κάποια σημεία διασώζονται κίονες που φτάνουν ώς τα δύο μέτρα.

Σεισμός που έπληξε και την Κρήτη το 356 μ.Χ. θεωρείται ότι προκάλεσε τσουνάμι που έπνιξε τη Λεύκασπι και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και στη γειτονική Αλεξάνδρεια.

Σήμερα η αιγυπτιακή κυβέρνηση στρέφεται στην αξιοποίηση του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ζωντανέψει το κλασικό παρελθόν της χώρας αλλά και να τονώσει το ενδιαφέρον των τουριστών κατά τη χειμερινή περίοδο.

 

πηγή: http://www.agelioforos.gr