Με στόχο την ευρύτερη καλλιέργεια των μαθητών και την προώθηση και ανάδειξη δεξιοτήτων και κλίσεων, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία καθιέρωσε από τη σχολική χρονιά 2009-2010 τη διεξαγωγή Αγώνων Λογοτεχνίας και Τέχνης. Οι Αγώνες περιελάμβαναν Διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος, Δοκιμίου, Μουσικής σύνθεσης, Μελοποιημένου στίχου, Σκίτσου, Χρωματικής Σύνθεσης, Φωτογραφίας και Ταινίας μικρού μήκους.

Στους Διαγωνισμούς έλαβαν μέρος 404 μαθητές από τα Αρσάκεια Γυμνάσια και Λύκεια Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Τιράνων.


Tην 1η Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού η τελετή απονομής βραβείων στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου που έλαβαν μέρος στον Γ΄ Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος.


Εφέτος την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι πεζογράφοι Μάρω Δούκα και Βαγγέλης Ραπτόπουλος και οι ποιητές Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μπέης και Αθηνά Παπαδάκη. Την ημέρα τής τελετής οι δύο τελευταίοι απουσίαζαν και στη συζήτηση με τους μαθητές προσεκλήθη και συμμετείχε ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, στενός συνεργάτης και πατέρας μαθητή τού Αρσακείου.

Βραβεύτηκαν οι μαθητές Γυμνασίου:


Διήγημα

1ο βραβείο: Ελισάβετ Σουσούνη «Καλλιστώ» (Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, Γ΄ τάξη)

2ο βραβείο: Ελένη Μαρκιανίδου «Λαθραία όνειρα» (Α΄ Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, Α΄ τάξη)

3ο βραβείο: Μυρσίνη Σαρδελιάνου «Απ’ το ημερολόγιο μιας μαριονέτας» (Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, Β΄ τάξη)


Ποίηση

1ο βραβείο: Άννα Κουπέγκου «Το καπέλο» (Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Γ΄ τάξη)

2ο βραβείο: Μαρία-Δέσποινα Καραδημητρίου «Ο τελευταίος καφές» (Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Α΄ τάξη)

3ο βραβείο: Κωνσταντίνος Παργινός «Σπασμένα παγκάκια» (Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, Β΄ τάξη)



Από το Λύκειο βραβεύτηκαν οι μαθητές:


Διήγημα

1ο βραβείο: Παναγιώτης Καλαϊδόπουλος «Παύση» (Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, Β΄ τάξη)

2ο βραβείο: Βαρβάρα Τάσκα «Θέατρο στη ζωή ή ζωή στο θέατρο;» (Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων, Ιβ΄ τάξη)

3ο βραβείο: Αθηνά Μπαβέλη «Αμοργός» (Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, Α΄ τάξη)

 

Ποίηση

1ο βραβείο: Ηλίας Πετρόπουλος «Ποίηση ΙΙ» (Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, Γ΄ τάξη)

2ο βραβείο: Κατερίνα Μητροπούλου «Το χρώμα τής ψυχής μας» (Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, Α΄ τάξη)

3ο βραβείο: Νεφέλη Κοντογιάννη (Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, Γ΄ τάξη)

 

Τα ποιήματα και τα διηγήματα που απέσπασαν το Α΄ βραβείο απήγγειλε ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος, μαζί με τον εκδότη τού περιοδικού «Διαβάζω» Γιάννη Μπασκόζο, είναι κοντά στο Αρσάκειο και στηρίζει τον θεσμό των Διαγωνισμών Α.ΛΟ.ΤΕ. από την αρχή τής λειτουργίας του.


Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και τα μέλη τής Επιτροπής.
Στην προσφώνησή του ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε για τη «Ζώνη Πολιτισμού», η οποία, όπως όλοι υποστήριξαν στον «Διάλογο για την Παιδεία», πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Αυτό ήδη γίνεται άτυπα στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία ο μαθητής των Αρσακείων μαθαίνει να πηγαίνει θέατρο, να παρακολουθεί εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί, να ακούει μουσική. Η «δημιουργική γραφή», για παράδειγμα, διδάσκεται ως μάθημα στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα όχι, αλλά στα Αρσάκεια δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές που θέλουν να δοκιμαστούν στον γραπτό λόγο να γνωρίσουν τη διαδικασία πώς να δομήσουν τη σκέψη τους και να τη βάλουν σε σειρά στο χαρτί.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Μάρω Δούκα, η οποία αναφέρθηκε στα 10 διηγήματα μαθητών γυμνασίου και στα 10 μαθητών λυκείου, τα οποία παρουσίαζαν έντονο κοινωνικό προβληματισμό, διαπνέονταν από θλίψη, μελαγχολία και απαισιοδοξία. Όμως, πίσω από τη γνώριμη εφηβική απαισιοδοξία ήταν παντού ορατή η δύναμη για τη ζωή. Είπε επίσης ότι το κριτήριο για την επιλογή των βραβευμένων έργων δεν ήταν το θέμα τους αλλά περισσότερο ο τρόπος επεξεργασίας τού θέματος. Τα βραβεία δόθηκαν σε μαθητές που είχαν κατακτήσει έναν πιο λιτό, περιεκτικό και αφηγηματικό τρόπο έκφρασης.

Για τα ποιήματα μίλησε ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος αφού επαίνεσε τους μαθητές που θέλησαν να «εκτεθούν» συνθέτοντας ένα ποίημα, τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γράφουμε αλλά να στραφούμε στην ποίηση και την πεζογραφία, διαβάζοντας ή ζώντας καθημερινά ποιητικά.

 

Για τα αποτελέσματα και των υπόλοιπων διαγωνισμών πατήστε εδώ.

 

 

πηγή: http://www.arsakeio.gr