Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 11:27

Η Εκκλησία είναι μία. Στοχασμοί για την Εκκκλησία, τους χριστιανούς και τον κόσμο / Νεα έκδοση

Written by
536
Η Εκκλησία είναι μία. Στοχασμοί για την Εκκκλησία, τους χριστιανούς και τον κόσμο / Νεα έκδοση

Anthony Bloom, Μητροπολίτης του Σουρόζ
Η Εκκλησία είναι Μία
Στοχασμοί για την Εκκλησία, τους χριστιανούς και τον κόσμο        

«Πρέπει να συναντήσουμε, να γνωρίσουμε, να μοιραστούμε, να αγαπήσουμε, να προσπαθήσουμε να δούμε πιο καθαρά την αλήθεια του Θεού, που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ότι είμαστε περισσότερο κοντά από όσο φανταζόμασταν». 

Antony Bloom  

Στον σύγχρονο και ανοικτό κόσμο μας, ο μητροπολίτης Αντώνιος προτείνει την υπέρβαση της πολεμικής του παρελθόντος και των συνακόλουθων παρανοήσεων με έναν αυθεντικό θεολογικό οικουμενισμό, σύμφωνα με τον οποίον ο άλλος, επειδή είναι διαφορετικός, δεν είναι αιρετικός και αποβλητέος. Ο μητροπολίτης Αντώνιος επισημαίνει τη βαρύνουσα θέση του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ «ότι καμία από τις χριστιανικές ομολογίες δεν έχει καθορίσει σε απόλυτους όρους τα όρια της Εκκλησίας». Για τον λόγο αυτόν, φρονεί ότι έχουμε ευθύνη ως ορθόδοξοι να εγκύψουμε, με ταπείνωση, αυστηρότητα αλλά και φιλανθρωπία, στην ιστορική πραγματικότητα του σύγχρονου χριστιανικού κόσμου. Ο δρόμος για την αποκατάσταση της ενότητας δεν είναι ούτε η «ευχαριστιακή διακοινωνία» ούτε οι διπλωματικές συνομιλίες και οι συμβιβασμοί, αλλά ο κοινός αγώνας για την αγιότητα. 

Σταύρος Γιαγκάζογλου, απόσπασμα από την Εισαγωγή του βιβλίου. 

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Η Εκκλησία είναι μία, Στοχασμοί για την εκκλησία, τους χριστιανούς και τον κόσμο

Συγγραφέας: Antony Bloom, Μητροπολίτης του Σουρόζ

Εισαγωγή: Σταύρος Γιαγκάζογλου

Mετάφραση – Πρόλογος: Νικόλαος Aσπρούλης

Εκδόσεις: Ακρίτας

Α' έκδοση: Οκτώβριος 2020

ISBN: 978-618-8476-73-8

Διαστάσεις: 14 εκ. x 20,5 εκ.

Σελ: 376

Βάρος: 280gr

Λ.Τ:  12,00 

Βιογραφικό συγγραφέως 

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ, κατά κόσμον Αντρέι Μπορίσοβιτς Μπλουμ, γεννήθηκε στη Λωζάννη το 1914 από οικογένεια διπλωματών και στρατιωτικών. Έζησε για κάποιο διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Περσία και κατόπιν (μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917) στη Γαλλία. Σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε στη χειρουργική και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ογκολογία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αντίστασης, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως χειρουργός. Το 1943 εκάρη μοναχός. Το 1948 μετεγκαταστάθηκε στο Λονδίνο στην Αδελφότητα του Αγίου Σεργίου. Το 1956 διορίστηκε εφημέριος της ρωσικής ενορίας του Λονδίνου και το 1957 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Πέντε χρόνια αργότερα διορίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας Αρχιεπίσκοπος και Έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, ενώ το 1966 ο θρόνος του ανυψώθηκε σε Μητροπολιτικός. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών. Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

 

 

Read 536 times

Latest from Super User