Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 15:48

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» της Έλενας Χουζούρη (1/6)

Written by
369
Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» της Έλενας Χουζούρη (1/6)

Οι Εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟΣ σας προσκαλούν την Τρίτη 1η Ιουνίου στις 18:00 στη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Συνομιλεί μαζί της ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στη σελίδα Facebook και στο κανάλι Youtube του Ιανού.

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία

Αθήνα, Οκτώβριος 1989. Ένα ανώνυµο τηλεφώνηµα πληροφορεί τον δηµοσιογράφο Δηµήτρη Κ. για την εν ψυχρώ εκτέλεση του εικοσιεπτάχρονου «Άτακτου» από αστυνοµικές δυνάµεις, πυροδοτώντας µια σειρά απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων κα­τα­στάσεων. Μέσα στο ιδιαίτερα ταραγµένο πολιτικό κλίµα της εποχής, η εκτέλεση του νεαρού αναρχικού ανατρέπει εκ θεµελίων τις βεβαιότητες τόσο του στενού του φίλου Δηµήτρη Κ. όσο και του µεγαλύτερου αδερφού του Τάσου, στελέχους της κοµµουνιστικής αριστεράς. Οι δύο άντρες, που έχουν µεγαλώσει από παιδιά µαζί, θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν πότε και πώς ο Άτακτος πέρασε «στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Θα βρεθούν έτσι αντιµέτωποι µε το νεανικό παρελθόν τους, της «ηρωικής» προηγούµενης δεκαετίας. Μέσα σε ένα εύφλεκτο εικοσιτετράωρο, θα προβληµατιστούν για τη στάση τους απέναντι στην πορεία προς την αυτοκαταστροφή του Άτακτου: ο µεν Δηµήτρης Κ. βουτηγµένος στα προσωπικά του αδιέξοδα, ο δε Τάσος ταγµένος στο, υπεράνω όλων, κοµµατικό του καθήκον. Τελικά θα αναγκαστούν να αναµετρηθούν µε τις πεποιθήσεις τους, τις επιλογές τους, τα λάθη τους, τις ψευδαισθήσεις τους, τις ενοχές τους. Καθώς η πολιτική κατάσταση θα αγριεύει, και στους δυο θα αποµείνει η πικρή γεύση ενός επικείµενου fin de siècle, των διαψεύσεων και των απογοητεύσεων της γενιάς τους.

Ένα µυθιστόρηµα-ρέκβιεµ για µια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και µία συγκεντρωτική συλλογή των ποιηµάτων της (2011). Στην πεζογραφία εµφανίστηκε το 2004 µε το µυθιστόρηµα Σκοτεινός Βαρδάρης (νέα έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και ακολούθησαν τα µυθιστορήµατά της Πατρίδα από βαµβάκι (Κέδρος, 2009), Δύο φορές αθώα (Κέδρος, 2013) και Ο θείος Αβραάµ µένει πάντα εδώ (Εκδόσεις Πατάκη, 2016). Κυκλοφορούν επίσης η συγκεντρωτική έκδοση κριτικών και δοκιµίων της για την ποίηση Εξ αγχιστείας (Γαβριηλίδης, 2001) και οι µελέτες της Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάν­νου (Επίκεντρο, 2012) και Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία (Επίκεντρο, 2020).

Τα µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί στα γερµανικά, γαλλικά, σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Επίσης έχουν συµπεριληφθεί στις βραχείες λί­στες των κρατικών λογοτεχνικών βρα­βείων, των βραβείων των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης και του The Athens Prize of Literature. Το βιβλίο της Ο θείος Αβραάµ µένει πάντα εδώ τιµήθηκε µε το βραβείο πεζογραφίας 2016 του περιοδικού Κλεψύδρα.

Ως κριτικός της λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί µε µεγάλες αθηναϊκές εφη­µερίδες και γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα πολιτισµού και βιβλίου, στον ηµερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι µέλος της ΕΣΗΕΑ καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων, στο ΔΣ της οποίας χρηµάτισε αντιπρόεδρος (2009-2011) και γενική γραµµατέας (2011-2013).

Read 369 times

Latest from apostaktirio team