Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 16:04

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το νέο ποιητικό βιβλίο ‘’βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης’’ του Άγγελου Κούρου.

Written by
273
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το νέο ποιητικό βιβλίο ‘’βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης’’ του Άγγελου Κούρου.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το νέο ποιητικό βιβλίο ‘’βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης’’ του Άγγελου Κούρου.

Μια ποιητική για την Ελλάδα του 2021 καθώς υμνεί, θυμάται, ξεχνά, ξεχνιέται, παρηγορεί και παρηγοριέται από την ελληνική επανάσταση και ταυτόχρονα μια ποιητική για ανθρώπους και γεγονότα που συνέβησαν 200 χρόνια πιο πίσω.  Μια οδοιπορία στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 στην κορύφωση των πανηγυρικών εορτασμών, που θα σας φέρει, ωστόσο, αντιμέτωπους με το επαναστατικό και αντί-εορταστικό χτες.

Ο Κούρος με υπαινιχτικό χιούμορ και εικονοπλαστική σαφήνεια, γράφει μια ποιητική σύνθεση μιλώντας με τρόπο απλό για «βαριά» ιστορικά θέματα. Ένα βιβλίο με ενιαία ποιητική δομή που εξ αφορμής του 1821 και εκείνου του πρώτου - πρώτου χαιρετισμού –χαίρε ώ χαίρε Ελευθεριά- μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα, που οι χαιρετισμοί αντικαταστάθηκαν από μικρές αντικριστές μπουνιές – και όχι μόνο…

O ιστορικός αναλυτής, κριτικός λογοτεχνίας-τέχνης  Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει μεταξύ άλλων στον επίλογο του βιβλίου :’’Ο Άγγελος Κούρος επισυνάπτει σχετικά διαρκή ανοίγματα δημιουργώντας  ορίζοντες με αμετάκλητους προκαθορισμούς που νοούνται αναγνωστικά  και διαθέτουν διαύγεια άποψης. Η ιδιαιτερότητα της θέσης του ενέχει στην απόδοση της ενορχηστρωμένα μια ιδιάζουσα και ιδιότυπη σύνδεση που συνδράμει στην γραμμική έκθεση  των θεματικών προθέσεων. Συσσωρεύει αμέτρητες συλλήψεις που  επαληθεύουν  κάθε διατύπωση  και  διαθέτουν τα έντονα χαρακτηριστικά της έμφυτης εμμονής. Η ποιητική εμβάθυνση συμπλέκεται  ευρηματικά με την αντικειμενική αξιολόγηση των συνειρμικών νύξεων. Διατυπώνει μνημονικές διεργασίες συναισθηματικής ενδοσκόπησης. Στα  εννοιολογικά  τοπία η συγκριτική οντότητα φτάνει σε  διαπιστώσεις  που κινούν ιδανικές φασματικές καταστάσεις. Ξεχωρίζει καθώς έντεχνα απομονώνει μια περιδιάβαση μέσα από την οποία  ατενίζει επιμέρους επεισόδια από ενδελεχείς αναφορές και φάσματα αναζητήσεων με υφές  που συναρπάζουν και προκαλούν προχωρημένα  τον αναγνώστη.’’

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ:

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΟΣ (1972) έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Κόφτες» (ΤΥΠΩΘΗΤΩ - GUTENBERG, 2008), «δρόμος για το καλοκαίρι» (ΗΡΙΔΑΝΟΣ, 2012), «Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο» (ΜΕΛΑΝΙ, 2014), «σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» (ΚΑΠΑ, 2020), “A Way to Summer” (KDP, 2020), «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ-ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ, 2021)

Η συλλογή “A Way to Summer” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής «δρόμος για το καλοκαίρι» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis στο πλαίσιο του Paros Poetry and Translation Symposium  (Athens, 2017).

Η «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» από τις εκδόσεις ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ (ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ) περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 2008-2020, με επιμέλεια του Μιχάλη Μεταξά, ενώ εμπεριέχονται αποσπάσματα κριτικών σημειωμάτων των Μιχάλη Γκανά, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου κ.α.

Ποιήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα ποίησης ενώ έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Τα Ποιητικά, Ποιείν, Poetix, Μανδραγόρας.

Μεταφράσεις ποιημάτων του έχουν γίνει στην αγγλική, ισπανική και σκωτσέζικη γλώσσα, (Scots), ενώ η συλλογή “A Way to Summer” παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Poetry Blog “Aim for Wide Water”).

Διαστάσεις: 14  Χ 21

Σελίδες: 48

ISBN: 978-618-5323-71-4

 

 

Read 273 times

Latest from apostaktirio team