Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 10:52

''ΤΟ ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ'', από τις Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Written by
523
''ΤΟ ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ'', από τις Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

''ΤΟ ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ'', από τις Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Το Μενεξεδένιο Κορίτσι, της Ιμπτισάμ Μπαρακάτ, είναι ένα βραβευμένο παραμύθι από την Παλαιστίνη, κυκλοφορεί τώρα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις παράξενες μέρες.  Πρόκειται για μια  εικονογραφημένη αφήγηση του φευγιού της διάσημης Παλαιστίνιας δημιουργού Tamam Al-Akhal, από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Γιάφα. Στο βιβλίο η Ταμάμ είναι ένα κορίτσι που ονειρεύεται να επιστρέψει στο σπίτι της, από το οποίο η οικογένεια έφυγε εδώ και 70 χρόνια, στην παλαιστινιακή έξοδο. Η Ταμάμ ανακαλύπτει το ταλέντο της στη ζωγραφική και  χρησιμοποιεί τη φαντασία της για να σχεδιάσει το σπίτι της. Μια νύχτα αποφασίζει να επισκεφθεί το σπίτι και εκεί βρίσκει ένα άλλο κορίτσι εκεί, που δεν θα την αφήσει να μπει μέσα και της κλείνει την πόρτα στο πρόσωπό της. Βυθισμένη στη θλίψη, η Ταμάμ κάθεται έξω και αρχίζει να σχεδιάζει το σπίτι της σε ένα κομμάτι χαρτί. Καθώς το κάνει, παρατηρεί ότι τα χρώματα του σπιτιού της έχουν ξεφύγει και την ακολουθούν. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το βραβείο παιδικού βιβλίου από τα Sheikh Zayed Award το 2020.

H Ibtisam Barakat είναι Παλαιστίνια-Αμερικανίδα ποιήτρια, μεταφράστρια, εκπαιδευτικός και συγγραφέας έξι παιδικών βιβλίων αλλά και δύο βιβλίων με τις αναμνήσεις της από την παιδική ηλικία, «Δοκιμάζοντας τον ουρανό, η παιδική ηλικία μιας Παλαιστίνιας» (2007) και «Μπαλκόνι στο Φεγγάρι», μεγαλώνοντας στην Παλαιστίνη (2016). Τα δύο βιβλία κέρδισαν περισσότερα από τριάντα βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου καλύτερου βιβλίου του International Reading Association. το βραβείο καλύτερου βιβλίου του Συμβουλίου της Μέσης Ανατολής και το βραβείο καλύτερου βιβλίου του Αραβοαμερικανικού Μουσείου. Στα βιβλία που έχει γράψει στην αραβική γλώσσα περιλαμβάνεται και το «The Letter Ta 'Escapes», το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για παιδικά βιβλία στα αραβικά. Το αμέσως προηγούμενο βιβλίο της από το «Μενεξεδένιο κορίτσι» ήταν το «Το βαζάκι που έγινε Γαλαξίας», που ήταν ο τίτλος για την εθνική εκστρατεία ανάγνωσης της Παλαιστίνης το 2019.

Κείμενο: Ιμπτισάμ Μπαρακάτ/ Σχέδια: Σινάν Χαλάκ / Μετάφραση: Μπασάρ Αμπάς / Σελίδες: 50/ Τιμή: 14 ευρώ / ISBN: 978-618-5278-71-7 / Σειρά: Παράξενες Μέρες στον κόσμο - 15

 

 

 

 

 

Read 523 times

Latest from apostaktirio team