"Το μέλλον που δεν ήρθε ποτέ" σε μετάφραση του Δημήτρη Μ. Μόσχου από τις εκδόσεις Άπαρσις και Αρχειοθραύστης

"Το μέλλον που δεν ήρθε ποτέ"
Μετάφραση - Εισαγωγή: Δημήτρης Μ. Μόσχος
Δεκατέσσερις επιστολές από τις σοβιετικές χρονοκάψουλες του 1967
«Ζήσαμε σε μια ηρωική εποχή, όταν επιτεύχθηκαν μεγάλες ανακαλύψεις, όταν ο κόσμος σειόταν από τις επαναστάσεις, όταν ξεσπούσαν και φούντωναν πόλεμοι. [...] Σίγουρα πλέον εσείς έχετε εκμηδενίσει όλα τα θανατηφόρα βακτήρια και τους ιούς που γνωρίζουμε στη Γη, τώρα πλέον εσείς ζείτε ζωές ατέλειωτες χωρίς να σας απασχολεί το γήρας και οι ασθένειες».
Το 1967 το σοβιετικό καθεστώς στα πλαίσια των εορτασμών για τα πενήντα χρόνια από την Επανάσταση ξεκινά μια πρωτοβουλία στην οποία λαμβάνουν μέρος χαμηλόβαθμοι κοινωνικοί οργανισμοί, σχολεία, σωματεία και σώματα πιονιέρων. Σκοπός τους είναι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα και τις εκτιμήσεις της εποχής σε επιστολές που απευθύνονται στις σοβιετικές γενιές του μέλλοντος, εκείνες που θα γιορτάσουν το 2017 τα εκατό χρόνια από τον «Μεγάλο Οκτώβρη».
Το 2017-2018 οι επιστολές αυτές ανοίγονται και διαβάζονται δημόσια, φανερώνοντας τις κοινωνικές, τεχνολογικές και ουτοπικές πραγματικότητες του σοβιετικού «υπερμοντερνισμού», μιας εποχής που δεν επαληθεύτηκε, αλλά εξακολουθεί να πλανιέται ακόμα και σήμερα σαν μια υπόσχεση για την ευτυχία.
Ο Δημήτρης Μ. Μόσχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και σπούδασε ιστορία και πολιτική φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Τώρα διεξάγει έρευνα για τις υποδομές των πόλεων στην ΕΣΣΔ και την Αγγλία. Βασικό του ενδιαφέρον αποτελεί η ουτοπία ως πολιτική κατηγορία.
Οι Εκδόσεις Αρχειοθραύστης είναι ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα που προωθεί την παιδεία. Σκοπός των εκδόσεων είναι να προτείνουν στους αναγνώστες βιβλία που μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση ελεύθερων και καλλιεργημένων πολιτών. Ο Αρχειοθραύστης καλωσορίζει πρωτότυπα έργα με ζωντανές ιδέες και στιβαρή τεκμηρίωση από όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς (συμπεριλαμβανομένων πεδίων όπως η φιλοσοφία, η ιστορία και το δίκαιο), καθώς επίσης αρχειακές εκδόσεις και μεταφράσεις κλασσικών κειμένων.
Latest from apostaktirio team
- Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη (Εύοσμος, 11/6)
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ευκαιρίες ζωής» του Φίλιππου Ζάχαρη - Εκδόσεις Αποστακτήριο (Καλαμάτα, 31.5.2025)
- «Υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια» του Γεώργιου Κεχλιμπάρη - Εκδόσεις Αποστακτήριο (26.5.2025 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
- ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ & ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (25.5.2025)
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ευκαιρίες ζωής» του Φίλιππου Ζάχαρη, Εκδόσεις Αποστακτήριο (Λάρισα - 23.5.2025)
- Blank Wall Gallery Παγκόσμιες Εκθέσεις: Η Τρίτη Pop-Up Έκθεση πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη
- "Το Τόξο και η Λέξη" του Αλέκου Βασιλάτου
- Εντυπωσιακό finissage της ομαδικής έκθεσης ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, την Παρασκευή, 16 Μαΐου και παράλληλη έναρξη των 3ήμερων πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων του ομώνυμου Πολιτιστικού Φεστιβάλ
- Σεμινάριο Θεατρικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ | Jocasta M. - Yπό το βλέμμα του Χρώματος - Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου ΚΑΜΙΝΙ
- 4ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025
- Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη παρουσιάζεται στις Σέρρες, Κυριακή 18 Μαΐου 2025
- Παρουσίαση συλλογικού έργου "ANTE PORTAS" - Εκδόσεις Αποστακτήριο (17.5.2025 - Αξιούπολη Κιλκίς)
- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μελανογραφίες και Παιχνιδίσματα - Ατομική έκθεση στο ΚΑΜΙΝΙ, Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ - ατομική έκθεση ζωγραφικής στο καφέ ΡΑΜΝΟΥΣ
- ''FAMILY SECRETS'' του Enrico Luttmann, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης με τον Ανδρέα Κατσικούδη - Εννοιολογική Τέχνη (Σάββατο 31/5/2025 στο CINEMARIAN)
- 3ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 5/5/2025)