Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 16:43

ΑΡΤΕΟΝ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Ο ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΠΑΝΤΟ

Written by
624
ΑΡΤΕΟΝ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Ο ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΠΑΝΤΟ

Ο ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΠΑΝΤΟ

Μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τα χρόνια της ιστορικής ναυμαχίας 1571  

Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου 

Σελίδες: 400

Μαλακό Εξώφυλλο

Διάσταση: 14x20,5 cm

ISBN: 978-618-5517-07-6

Kατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα   

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΑΙΓΛΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ  

Στα τέλη του 16ου αιώνα τα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης απειλούνται από την έλευση των Οθωμανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη περιέλθει κάτω από την κυριαρχία τους μετά την πτώση της Κύπρου. Μπροστά στον κίνδυνο και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε', Ενετοί, Γενουάτες, Σπανιόλοι κ.ά. παραμερίζουν τις διαφορές τους και συγκροτούν την «Ιερά Ένωση» (Lega Santa) για να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς. Την ίδια περίοδο η καχυποψία εναντίον των εβραίων αυξάνεται, καθώς θεωρούνται προστατευόμενοι του Σουλτάνου μετά την εκδίωξή τους από την Ισπανία.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και μισαλλοδοξίας, οι ζωές των οικογενειών ενός εβραίου σπετσέρη, ενός ενετού ευγενή και μιας ρωμιάς χωρικής στο τουρκοκρατούμενο Λεπάντο (Ναύπακτο) συνδέονται μέσα σ' ένα θανάσιμο, μυστηριώδες και ριψοκίνδυνο περιβάλλον. Με τρόπους αναπάντεχους ρίχνονται σε ατραπούς δύσκολες, που τελικά τους οδηγούν στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτώβρη 1571) και στη φυγή.

Μια μοιραία συνάντηση του σπετσέρη με έναν ισπανό πολεμιστή του σπαθιού και της γραφίδας που συμμετείχε στη ναυμαχία, κι ένα πολύτιμο δώρο που θα λάβει από αυτόν αργότερα στη Βιέννη, θα του αλλάξουν τη ζωή και θα του δώσουν τη δύναμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Οι ζωές των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν ξανά και, μέσα στα μονοπάτια των ευρωπαϊκών αλλαγών και της προσπάθειας των ρωμιών λογίων να αναγεννήσουν το ελληνικό πνεύμα, ο σπετσέρης θα ξαναγυρίσει πίσω στο Λεπάντο αποκαλύπτοντας το μεγάλο του μυστικό.  

Ένα τέλος ή μια νέα αρχή; Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γι' αυτούς που αγωνίζονται για το δίκιο του συνανθρώπου τους, για τους οραματιστές που μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο, για τους Δον Κιχώτες που πολεμούν ανεμόμυλους. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, Αρχαιολογία στα Γιάννενα και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Παν. Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στην Εκπαιδευτική Πολιτική από το Παιδαγωγικό του Παν. Πατρών. Επίσης, εκπόνησε στο Πάντειο τη Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Στρατηγικές Γονεϊκής Επιλογής στην Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση». Πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενηλίκους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς: «Μελέαγρος, το Παλληκάρι και ο Κάπρος» (Ακρίτας), «Κάθε γωνιά και Αη-Βασίλης» (Ψυχογιός)-Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2001), «Ο μικρός τυμπανιστής... των Εξαρχείων» (Ψυχογιός)-Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2002), «Καλοκαιρινό μπουρίνι» (Κέδρος)-Α΄ Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος για παιδιά, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2003), «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» (Ελληνικά Γράμματα)-Βραβείο IBBY 2010. Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση «Ανθολογία Διηγήματος» (Καστανιώτης) με το διήγημά της «Η Συνέντευξη», το οποίο βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος «Α. Σαμαράκης» (2000). Για τη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά έχει αποσπάσει Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003 για το έργο της «Νινιάν» (θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου) και Κρατικό Βραβείο από το Υπ. Πολιτισμού το 2004 για το έργο της «Ιβάν... ο Τρυφερός». Άλλα έργα της είναι: «Το Μυστήριο της Μυρτιάς» (Ακρίτας 2009), «Με την Πορφύρα και το Χρωστήρα» (Πατάκης 2009), «Ο Κωστής και το θαύμα των Χριστουγέννων» (Ακρίτας), «Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα» (Πατάκης)-Βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο (2014), «Το Καλοκαίρι των Αβάρων» (Κέδρος 2016)-Βραχεία Λίστα του περ. «Αναγνώστης», «Το θαυμαστό ταξίδι της Πρωτονιφάδας» (Αρτέον 2019). Εργάζεται ως Δ/ντρια Γυμνασίου. 

ΑΡΤΕΟΝ  Εκδοτική

https://www.e-arteon.gr/vivlia/mythistorima/item/545-spetseris-lepanto

 

Read 624 times

Latest from Super User