Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 20:42

«Ανδρέας Λεντάκης, 25 χρόνια μετά είναι ακόμη εδώ»

Written by
467
«Ανδρέας Λεντάκης, 25 χρόνια μετά είναι ακόμη εδώ»

Τίτλος: «Ανδρέας Λεντάκης, 25 χρόνια μετά είναι ακόμη εδώ»

Συγγραφέας: Έφη Σαβουλίδου Λεντάκη

Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τιμή: 15

Αρ. Σελ.: 208

ISBN: 978-618-5389-47-5 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ το βιβλίο της Έφης Σαβουλίδου Λεντάκη με τίτλο «Ανδρέας Λεντάκης, 25 χρόνια μετά είναι ακόμη εδώ». Πρόκειται για ένα βιβλίο που  υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης», καταγράφει τη ζωή, τη σκέψη, το έργο και τους θεσμούς που κληροδότησε ο Ανδρέας Λεντάκης.

Αγωνιστής ιδεολόγος, δήμαρχος και βουλευτής, διανοούμενος και συγγραφέας, απλός, προσηνής και επικοινωνιακός ωστόσο εσωστρεφής και μοναχικός καβαλάρης κατά μία έννοια,  ο Ανδρέας Λεντάκης κατέκτησε μια θέση στη νεώτερη ιστορία του τόπου με την εφ’ όλης της ύλης και διάρκειας πλέον των σαράντα ετών προσφορά του. Ασυνήθιστος ως πολιτικός, απέδειξε στην πράξη ότι ένας πολιτικός θα πρέπει να σκέπτεται πολιτικά, αλλά και ανθρωπιστικά πέρα από μικροψυχίες και προσωπικές πίκρες με άξονα τον ανθρωπισμό και το εθνικό συμφέρον.

Όταν «χτυπούσαν το βράδυ στην ταράτσα τον Αντρέα», σκοπός ήταν να τον τσακίσουν, να τον ταπεινώσουν «ο εξευτελισμός του να γίνει τέλειος», όπως έγραψε στους στίχους των τραγουδιών, που του αφιέρωσε  ο Μίκης , όμως κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο. Τον ανέδειξαν διαχρονικό σύμβολο και τραγούδι γενεών.

Τόσο στο πεδίο της πολιτικής, όσο και της επιστήμης, ο Λεντάκης είχε τη γνώση και την τόλμη να σταθεί κριτικά απέναντι τόσο σε κομματικές ηγεσίες, όσο και σε καταξιωμένους ερευνητές, να εκφράσει τη διαφορετική άποψη και να θέσει σημαντικά ερωτήματα, παρακαταθήκες  προβληματισμού για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση των ζητημάτων. Το σημαντικό είναι, ότι καταγράφηκαν και εντάχθηκαν σε ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, στη μελέτη του οποίου  αν καταφύγει κανείς, θα παρακολουθήσει τη σκέψη, τη βιοθεωρία και κοσμοθεωρία του, πάνω στις οποίες εδράζεται η  πολιτική του δράση και η αταλάντευτη στάση ζωής.

 Κύκνειο άσμα του, το κομβικό για την κοινωνική ανθρωπολογία 4τομο έργο «Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα», που συνέγραφε δεκαέξι συναπτά χρόνια, - με ενδιάμεσα και άλλα συγγραφικά έργα- το οποίο, δεν προλαβαίνει να δει στην κυκλοφορία, αφού αφήνει την τελευταία του πνοή διορθώνοντας τα πρώτα τυπογραφικά την ημέρα που τα παρέλαβε.

Και ναι, 25 χρόνια μετά ο Ανδρέας Λεντάκης είναι παρών στον τόπο, στις καρδιές των απλών ανθρώπων που γεύονται τους καρπούς του μόχθου του, γιατί κληροδότησε θεσμούς στο πανελλήνιο, στην Τ.Α. μέσα σε ένα ανύπαρκτο θεσμικό περιβάλλον, που διευκόλυναν και αναβάθμισαν την καθημερινή τους ζωή, την έκαναν ποιοτικότερη και αποδοτικότερη.

Και όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου Ο Νικόλας Σεβαστάκης «Κατάκτησε για πάντα το δικαίωμα στη μη λήθη, στο να τον θυμούνται σον Υμηττό, στη Βουλή, στα αρχεία της αγωνιστικής μνήμης, αλλά και στη ζωή των θεσμών της δημοκρατίας μας. Μεγάλο κατόρθωμα αυτό για ένα δημόσιο πρόσωπο που πέρασε από τις κρίσεις της Ιστορίας για να λάμψει για χάρη των συμπολιτών του και του δήμου (με τη διπλή έννοια, την αρχαία και τη μοντέρνα). 

Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Έφη Σαβουλίδου Λεντάκη έχει εργασθεί για πολλά χρόνια στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 πάνω σε μεγάλα διακρατικά προγράμματα, που αφορούν σε μεγαλουπόλεις, αλλά και μικρές κοινωνίες για την προστασία της υγείας και για την πρόληψη από την χρήση τοξικών ουσιών (αλκοόλ, καπνίσματος και ναρκωτικών). Στα προγράμματα αυτά συνεργάσθηκε με άλλους ειδικούς επιστήμονες από 12 χώρες της Ευρώπης, καθώς και με την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το Δήμο Υμηττού, όπου ανέπτυξε μεγάλη δράση, συμμετέχοντας στη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου του, σε συλλόγους και σε επιτροπές του. Παράλληλα, ως στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σχεδίασε Συμβουλευτικά προγράμματα πρόληψης της ψυχοκοινωνικής υγείας για δήμους, τα οποία κατά την εφαρμογή τους έτυχαν μεγάλης αποδοχής και ωφελιμότητας. Ένα τέτοιο γνωστό πρόγραμμα ήταν το Κ.Ε.Τ.Α (Κοινωνικό Εργαστήρι Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Πόντο, είναι πτυχιούχος της Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου NANCY της Γαλλίας και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Παντρεύτηκε τον Ανδρέα Λεντάκη το 1980 με τον οποίο απέκτησε ένα γιό, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος σήμερα είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Το διάστημα 1998-2002 διετέλεσε αιρετή Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Δημιούργησε με επιμονή και μόχθο το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» μετά το θάνατο του συζύγου της το Μάρτιο του 1997, - η νομική του σύσταση διήρκεσε δύο χρόνια (ΦΕΚ Αρ. 45β 27.1.1999), - για να τιμήσει και να συνεχίσει την προσφορά του στον πολιτισμό και την παιδεία. Αφοσιώθηκε στο ίδρυμα μη αξιοποιώντας σημαντικές προτάσεις για να μετάσχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων την υποψηφιότητα για Νομαρχία Αθηνών από τον Κώστα Καραμανλή το καλοκαίρι του 2000.  

Το βιβλίο διανέμεται από:

Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης», Αγ. Ασωμάτων 47, Κεραμεικός, 2103226054

Βιβλιοπωλείο READ, Στεφ. Τάττη 6, Θεσσαλονίκη, 2310221169  

Πληροφορίες:

Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τηλ: 2310221169

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.@Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.-Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

www.germanos-publications.gr

 

Read 467 times

Latest from Super User