Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 21:01

Μόλις κυκλοφόρησε: «ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΥΘΟΙ» του Ελευθέριου Πλουτάρχου

Written by
556
Μόλις κυκλοφόρησε: «ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΥΘΟΙ» του Ελευθέριου Πλουτάρχου

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΥΘΟΙ» του Ελευθέριου Πλουτάρχου

11,00€

Ποιητική Συλλογή για παιδιά και εφήβους (9+)
Σειρά Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
www.cultural-association.org

Διαστάσεις 14εκ. Χ 20,5εκ.
Σελίδες: 70
Α’ Έκδοση, Αρχύτας, Αθήνα 2022
ISBN: 978-618-5664-12-1 

Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου, Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου με βραβεία σε διάφορους Διαγωνισμούς (κυρίως ποίησης), από παλιά έχει έναν ευγενή στόχο: από δάσκαλος σε σχολείο της Κύπρου θέλει να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες και τις αρχές που αντλεί από το αρχαίο πνεύμα και τη μυθολογία σε μαθητές της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ομογένειας. Η 3η αυτή συλλογή του με τίτλο «Ελλήνων Μύθοι» περιέχει 25 ποιήματα που διαβάζονται ευχάριστα. Αντλούνται απ’ τη Μυθολογία μας – τόσο σπουδαία, αν και λιγοστεύουν όσοι τη γνωρίζουν – και όμως αφήνουν ένα ισχυρό μήνυμα ως χρήσιμο οδηγό για παιδιά και νέους. Ένα παράδειγμα, αυτό του Ίκαρου: αφού παρουσιάζεται ο μύθος με ρυθμό, χρώμα και ένταση, καταλήγει σ’ ένα δίδαγμα, ότι δηλαδή «πάντα ν’ ακούς τη φωνή του πατέρα./ Με λογική και χωρίς έπαρση,/ θα φτάσεις στον στόχο». Αντίθετα, ο νέος όταν είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και παρακούει, θα να έχει την άθλια τύχη του Ίκαρου που, προσπαθώντας να φτάσει στον ήλιο, τού έλιωσε το κερί που κόλλαγε τα φτερά στην πλάτη του. Η συλλογή διαβάζεται απνευστί από κάθε νέο, και μπορεί άνετα να τη μεταφέρει η παλιά γενιά στη νέα, οι δάσκαλοι στους μαθητές του. Προνομιούχοι οι Έλληνες που έχουν θησαυρό Μυθολογίας να τους διδάσκει αλλά και να τους εμπνέει, όπως τον Πλουτάρχου!

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 

Χαιρετισμός Έκδοσης 

Με ιδιαίτερη ευαρέσκεια καλωσορίζουμε στη σειρά εκδόσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τη νέα ποιητική συλλογική, επικού χαρακτήρα, του εκπαιδευτικού και ποιητή Ελευθέριου Πλουτάρχου, η οποία είναι εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εργαλείο σημαντικής αξίας, που έρχεται να μας υπενθυμίσει, σήμερα, το μεγαλείο και τη μαγεία της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Στο συγκεκριμένο έργο, με μια αξιοπρόσεχτη ωριμότητα, η ελληνική κλασική μυθολογία αξιοποιείται παιδαγωγικά και λογοτεχνικά μέσα από εύστοχες ποιητικές διασκευές και προσαρμογές, οι οποίες ικανοποιούν τη λογοτεχνική ανάγκη για συγκίνηση, αγωνία και περιπέτεια και την παιδαγωγική αναγκαιότητα για μόρφωση, καθώς η ποιητική συλλογή συνδυάζει διδακτικές και ηθικές αλήθειες.

Είμαστε ευγνώμονες στον Ελευθέριο Πλουτάρχου, που με την εύστοχη ποιητική γραφή του ξαναφέρνει στο φως αυτό που ο μεγάλος Ι. Θ. Κακριδής υποστήριζε αναφερόμενος στην ελληνική μυθολογία: «Μόνο μια ηρωϊκή μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο, η αρχαία ελληνική. Μορφές σαν του Αχιλλέα, του Οδυσσέα, του Ηρακλή, της Ελένης, της Ναυσικάς είναι γνωστές όχι μόνο στην Ελλάδα που τις γέννησε ούτε μόνο στην Ευρώπη, που πνευματικά στηρίζεται στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά σε κάθε μορφωμένο κοινό, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ζεί».

Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου γεννήθηκε το 1975, κατάγεται από το χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012). Από το 1999 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου. Το 2021 εξέδωσε με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές την πρώτη ποιητική συλλογή του «Των στίχων πανσπερμία» και το λογοτεχνικό/εκπαιδευτικό βιβλίο «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα» και με τις Εκδόσεις Αρχύτας τη δεύτερη του ποιητική συλλογή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 Χαϊκού» της σειράς λογοτεχνημάτων ΣΠΕΚ (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου). Είναι μέλος σε αρκετές λογοτεχνικές ενώσεις, συνδέσμους και ομίλους σε Κύπρο και Ελλάδα. Ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά του έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες ποίησης και πολιτιστικά περιοδικά. Διατελεί Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (2021). Προσωπικό ιστολόγιο ποίησης και πεζογραφίας: https://elploutarchou.blogspot.com/

Εισαγωγικό Σημείωμα του Συγγραφέα

Η τρίτη ποιητική μου συλλογή με τίτλο Ελλήνων Μύθοι περιλαμβάνει 25 ποιήματα. Τα θέματα είναι παρμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί λογοτεχνικά και παιδαγωγικά. Η ποιητική απόδοση των ελληνικών μύθων ικανοποιεί τόσο τη λογοτεχνική ανάγκη για αγωνία, συγκίνηση και περιπέτεια όσο και την παιδαγωγική ανάγκη για μόρφωση και υιοθέτηση ηθικών στάσεων και αξιών για τον κάθε αναγνώστη. Για αυτό η ποιητική συλλογή έχει διττό σκοπό. Αφενός να περιγράψει ποιητικά τους μύθους αφετέρου να προβάλει αλήθειες και ηθικά μηνύματα στη σύγχρονη εποχή. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, σε εκπαιδευτικούς που μπορεί να την αξιοποιήσουν στη διαδικασία διδασκαλίας- μάθησης αλλά και στον κάθε ενήλικα. 

[…] Αν τύχει κι εσύ ποτέ να πετάς σε φιλόδοξα ύψη,
τον νου σου να ‘χεις στον ήλιο που καίει
και πάντα ν’ ακούς τη φωνή του πατέρα.
Με λογική και χωρίς έπαρση,
θα φτάσεις στον στόχο. 

Καλή Ανάγνωση!
Ελευθέριος Πλουτάρχου

 

Read 556 times

Latest from Super User