Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 09:30

Πώς και γιατί να καλλιεργήσετε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών; Το βιβλίο της Αρετής Δόνου δείχνει τον τρόπο!

Written by
375
Πώς και γιατί να καλλιεργήσετε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών; Το βιβλίο της Αρετής Δόνου δείχνει τον τρόπο!

Πώς και γιατί να καλλιεργήσετε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών; Το βιβλίο της Αρετής Δόνου δείχνει τον τρόπο!

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Μπορεί όμως να προσφέρει πολύ περισσότερα, ειδικά όταν απευθύνεται σε μικρά παιδιά: Να δώσει χαρά, ελπίδα και ψυχική ανάταση, να εμπνεύσει δύναμη μπροστά στις δυσκολίες και αντοχή απέναντι στις αναποδιές, να καλλιεργήσει τη θετική προσαρμοστικότητα και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος του βιβλίου της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Αρετής Δόνου «Με Πινέλο και Ψυχή: Η τέχνη της ζωής για παιδιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, σε εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου. Με αφορμή τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων (όπως ο Βαν Γκογκ, ο Ρενουάρ, ο Πικάσο, ο Κλιμτ, ο Γουόρχολ κ.ά) και τα εμβληματικά τους έργα, ξετυλίγονται τρυφερές ιστορίες που έχουν σαν σκοπό να καλλιεργήσουν στους μικρούς αναγνώστες ψυχική ανθεκτικότητα, μια σημαντική ιδιότητα που θα τους επιτρέψει να τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα, να μην τα χάνουν μπροστά στις αντιξοότητες και να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τη ζωή.

Λίγα λόγια...

... για την πλοκή

Τα παιδιά θα γνωρίσουν μια ηρωίδα που τους μοιάζει πολύ. Και αυτό γιατί οι ιστορίες της αφορούν καταστάσεις που και τα ίδια συναντούν στη δική τους καθημερινότητα. Η διαφορά είναι ότι η Αφροδίτη βλέπει πλέον τα πράγματα με άλλη ματιά. Με τη βοήθεια της μαμάς της, που τη φέρνει σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης, αυξάνει την αυτογνωσία της, απολαμβάνει και νιώθει ευγνωμοσύνη για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή της, ηρεμεί και μαθαίνει να σκέφτεται ψύχραιμα, εκτιμά το διαφορετικό, εντοπίζει και καλλιεργεί τις αρετές και τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζει τους φόβους και τις απογοητεύσεις της, μαθαίνει να αναζητά τη συντροφικότητα και την αγάπη.

... για την πολυχρηστικότητα του βιβλίου

Το «Με Πινέλο και Ψυχή: Η τέχνης της ζωής για παιδιά» περιέχει ιστορίες που αγγίζουν τα παιδιά και θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν παραμύθι και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο θετικής γονεϊκότητας. Διαβάζοντάς το οι γονείς θα μάθουν γιατί είναι σημαντικό να καλλιεργήσουν στο παιδί τους την ψυχική ανθεκτικότητα – και πώς να το κάνουν αυτό με ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Οι πλούσιες δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου, βασισμένες σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, είναι σχεδιασμένες να ενεργοποιούν τις αισθήσεις, να διεγείρουν τον νου και να ρυθμίζουν τα συναισθήματα, και επιτρέπουν σε μεγάλους και μικρούς να μοιραστούν ευχάριστο, ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο.

Όπως σημειώνει και η συγγραφέας, Αρετή Δόνου: «Δεν έχουμε βρει ακόμα τη συνταγή της ευτυχίας. Έχουμε όμως βρει τα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να αναπτύξουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα, να είναι χαρούμενα και δυνατά, και να εξελιχθούν τελικά σε ευτυχισμένους ενήλικες... Είναι στο χέρι μας να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι με συνοδοιπόρους τα παιδιά μας, δίνοντας αξία σε κάθε μικρή στιγμή της ζωής!»

... για τη συγγραφέα

Η Αρετή Δόνου, ψυχολόγος M.Ed. - παιδοψυχολόγος και γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια εφήβων και ενηλίκων, έχει εκπαιδευτεί σε μεθόδους παρέμβασης και θεραπείας καθώς και στη χορήγηση ψυχομετρικών και προβολικών εργαλείων. Έχει εξειδικευτεί επίσης στην ειδική αγωγή, στη διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και στον συντονισμό σχολών γονέων. Τα τελευταία 16 χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες της στον χώρο της ψυχικής υγείας, της ειδικής εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής. Σήμερα εργάζεται ως ψυχολόγος στα ΚΕΔΑΣΥ του Υπουργείου Παιδείας.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Με πινέλο και ψυχή: Η τέχνης της ζωής για παιδιά

Συγγραφέας: Αρετή Δόνου

Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου

Εκδόσεις: Πεδίο

Σελίδες: 112

Λ.Τ.: 14,90 €

Για παιδιά 5-9 ετών αλλά και γονείς.

Περιλαμβάνει πολλά φύλλα εργασίας και δραστηριότητες για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας.

 

Read 375 times

Latest from apostaktirio team