Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 17:52

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Αρβανίτη «Ξεπέρνα τον φόβο - Ζήσε το θαύμα» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Αρβανίτη «Ξεπέρνα τον φόβο - Ζήσε το θαύμα» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη υπογράφει το μυθιστόρημα «Ξεπέρνα τον φόβο - Ζήσε το θαύμα» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Το βιβλίο πραγματεύεται το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα του καρκίνου του μαστού και προσφέρει στον αναγνώστη πολυτιμότατες πληροφορίες που αφορούν την πρόληψη, την θεραπεία αλλά και την όλη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Αν ο αναγνώστης επιζητεί να συναντήσει ένα βιβλίο με ιδιαίτερη μυθιστορηματική πλοκή, φαντασία, περιπέτεια ή μυστήριο, θα πρέπει να ανατρέξει σε άλλο συγγραφικό έργο… Γιατί αυτό το βιβλίο περιγράφει με απλότητα, ειλικρίνεια και  απόλυτο ρεαλισμό, την πορεία στον χρόνο μιας οικογένειας και το πώς αυτή επηρεάζεται από ένα τόσο απρόσμενο γεγονός.

 

Η υπόθεση σε κάνει να ταυτιστείς με τη δική σου καθημερινότητα. Τον αγώνα και τις θυσίες που κάνει ο άνθρωπος μέσα στο οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον. Εργασία, μεγάλωμα παιδιών, συντροφικότητα, προβλήματα τρίτης ηλικίας, αγωνίες για ένα καλύτερο μέλλον. Και μέσα σε αυτήν τη ροή μιας “συγκεκριμένης” πορείας ζωής, έρχεται το γεγονός της ασθένειας για να τα ανατρέψει όλα. Και τότε αντιλαμβανόμαστε πως τελικά η ζωή δεν προγραμματίζεται όσο κι αν το επιθυμούμε. Δεν καθορίζεται και δεν τίθεται κάτω από τα δικά μας θέλω. Η ζωή συχνά αποδεικνύει πως έχει εκείνη το πάνω χέρι και πως κάλλιστα, μέσα από τον πόνο, μπορεί να μας δώσει μαθήματα επιβίωσης, μαθήματα που μας κάνουν να διαχειριζόμαστε πιο ωφέλιμα τον πολύτιμο χρόνο μας. Γιατί ναι, μέσα από την αγωνία του θανάτου, σκεπτόμαστε με μεγαλύτερη βαρύτητα το τι έχει αξία ή όχι. Το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η οικογένεια, οι ανθρώπινες σχέσεις, το βίωμα στιγμών με ουσία και ποιότητα. Πράγματι είναι γεγονός πως ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από την καθημερινή πάλη για ένα καλύτερο αύριο, “τρέχοντας” σε τόσες υποχρεώσεις και ξοδεύοντας συχνά χρόνο σε ανούσια πράγματα, χάνει δυστυχώς την πραγματική σημασία της ζωής.

 

Το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν όμορφο τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Με συχνά flash back σε σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, με αναφορές σε πολλά επιμέρους πρόσωπα, με αρκετές φιλοσοφικές παρενθέσεις, που αν και εκφράζουν προσωπικές πεποιθήσεις, είναι γραμμένες τόσο λογικά και τόσο εμπεριστατωμένα, που τελικά σε πείθουν. Έχουν χαραχτεί απόλυτα στη μνήμη μου οι απόψεις για τον “χρόνο” ως έννοια αλλά και τα όσα υπέροχα αναλύει  η συγγραφέας για την προσωρινότητά μας, για την λεγόμενη “αιώνια ζωή” αλλά και για τον θάνατο ως “παράγοντα εξέλιξης της ζωής”! Πραγματικά εξαιρετικές προσεγγίσεις. Μπορεί βέβαια η συγγραφέας κάποιες φορές να επεκτείνεται και σε άλλα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, όμως ο καρκίνος του μαστού, ως το βασικό ζήτημα διαπραγμάτευσης του βιβλίου, έχει τέτοια βαρύτητα που όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

 

Συνοψίζοντας, τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το εξαιρετικό έργο, είναι η πρόληψη και η ποιότητα στη ζωή μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πως, σήμερα με τόσο σύγχρονα και ικανά διαγνωστικά μέσα, αφήνουμε σε δεύτερη προτεραιότητα την υγεία μας και κατά συνέπεια την ίδια μας τη ζωή. Έτσι κι αλλιώς, όπως έλεγαν οι Λατίνοι: «Mors certa, hora incerta» ( ο θάνατος είναι σίγουρος, η ώρα του δεν είναι σίγουρη)… Ας “ξοδέψουμε” λοιπόν τον χρόνο μας μόνο σε πράγματα που αξίζουν.

Αλέξανδρος Ακριτίδης, Συγγραφέας

 

Read 1913 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας