Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 10:39

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Γιάννη Ρούσου, «Τα κβάντα της ελπίδας» (Εκδόσεις Ελκυστής)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Γιάννη Ρούσου, «Τα κβάντα της ελπίδας» (Εκδόσεις Ελκυστής)

«Τα κβάντα της ελπίδας»
Γιάννης Ρούσος
Εκδόσεις Ελκυστής 

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Ρούσου έχει τίτλο «Τα κβάντα της ελπίδας» και πρόκειται για ένα “short” μυθιστόρημα που ομολογώ ότι διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση. 

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την παράξενη ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, μέσα σε μια απόμερη οικία κοντά στη θάλασσα. Κύριοι πρωταγωνιστές, η Φαίδρα, δύο άνδρες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους διαρκώς για την αγάπη και προσοχή της και άλλα δύο άτομα που προσλαμβάνονται για να γίνουν μέλη ενός άτυπου “θιάσου”. Συγκρούσεις, ψέματα, έρωτες, θάνατοι και πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα ταλανίζουν τη ζωή τους, κάνοντάς τους δέσμιους σε μια άρρωστη κατάσταση που δεν έχει τελειωμό… 

Το βιβλίο θυμίζει έντονα θεατρικό έργο, με αρκετούς και έντονους διαλόγους, με πολλές συναισθηματικές εξάρσεις, με αλλεπάλληλες δραματικές σκηνές και όλα αυτά μέσα στον ίδιο σκηνικό χώρο, που είναι το σπίτι, όπου ζουν οι ήρωες. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί εντέχνως έναν αφαιρετισμό που δε σου επιτρέπει να κατανοήσεις εύκολα τα συμβάντα πριν ολοκληρωθεί το βιβλίο και πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις. Οι διάλογοι, άλλοτε καυστικοί και άλλοτε με μια παράξενη αίσθηση του χιούμορ, είναι αρκετά ευφυείς και στημένοι με απόλυτη ακρίβεια. Τα διαρκή flash back αναδύουν λεπτομέρειες του παρελθόντος στην επιφάνεια, οι οποίες ωστόσο παραμένουν φειδωλές ώσπου να ολοκληρωθεί η γενική εικόνα της υπόθεσης. Ο θάνατος, ως σκιά στην ψυχή των ηρώων, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους και σημείο αιχμής ώστε να αποκαλύψει ο καθένας τα δικά του ένοχα μυστικά. 

Όσον αφορά την ηρωίδα Φαίδρα, ταυτισμένη ενδεχομένως με τη μυθολογική Φαίδρα που ασχολήθηκε με ζήλο ο Ευρυπίδης στον Ιππόλυτο αποσπώντας το πρώτο βραβείο (428 π.Χ), είναι επίσης μια τραγική ηρωίδα που μπλέκει ακούσια σε έναν καταστροφικό έρωτα. Ποτέ δε μαθαίνουμε αρκετά στοιχεία για τη ζωή της, για το γενικότερο “είναι” της, για την ταυτότητά της. Μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, κρυφός πόθος πολλών ανδρών, που καταλήγει να μάχεται με ψυχικές ασθένειες. 

Είναι γεγονός ότι το βιβλίο αφήνει στον αναγνώστη ερωτήματα αναπάντητα, βάζοντάς τον να σκεφτεί διάφορα σενάρια με το μυαλό του. Μιλάει για ανθρώπους που καταστρέφουν τη ζωή τους, οδηγούμενοι από τα πάθη τους, γι’ αυτούς που αλλάζουν ταυτότητα και ταυτίζονται με το ψέμα, για όσους ζούνε τις ζωές τους μέσα από τις ζωές των άλλων. Οφείλω ένα μπράβο στον Γιάννη Ρούσο γι’ αυτήν τη διαφορετική συγγραφική προσέγγιση, που, αν μη τι άλλο, ανανεώνει ωφέλιμα τον χώρο της λογοτεχνίας. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
 

Σελίδα του βιβλίου: https://elkistis.gr/product/τα-κβάντα-της-ελπίδας/ 

Ο Γιάννης Ρούσος γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1973 στην Αθήνα. Κατοικεί στο Ναύπλιο και έχει δύο γιους. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Υπολογιστών σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. 

Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα θεατρικά έργα του με τίτλους: 

Τζόγια («Δωδώνη») 

Ποτέ το τελευταίο τσιγάρο («Δωδώνη») 

Πάροδοι (τόμος που περιλαμβάνει τα κείμενα: «Περάσματα», «1124. Μην υποτιμήσει τη μισαλλοδοξία του πλησίον σου», «Παρακοιμώμενοι» και «Ξηρά τροφή για το ξημέρωμα») 

Άρχοντας βασιλιάς 

Κείμενό του έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή διηγημάτων των εκδόσεων «Ιανός» με τίτλο: «Η Αθήνα και το βιβλίο».

Read 1554 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας