Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 12:00

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα του Γιώργου Μπακούρη, «Σιωπηλά εγκλήματα» (Εκδόσεις Περίπλους – Διονύσης Βίτσος)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα του Γιώργου Μπακούρη, «Σιωπηλά εγκλήματα» (Εκδόσεις Περίπλους – Διονύσης Βίτσος)

«Σιωπηλά εγκλήματα»
Αστυνομικό μυθιστόρημα
Γιώργος Μπακούρης
Εκδόσεις Περίπλους – Διονύσης Βίτσος 

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργου Μπακούρη, που φέρει τον τίτλο «Σιωπηλά εγκλήματα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους. Είναι το δεύτερο κατά σειρά μυθιστόρημά του, μετά το «Έγκλημα στην Πάρο», όπου πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Κλέανθος Παπαγιανίδης.

Ο Κλέανθος Παπαγιανίδης λοιπόν, στα «Σιωπηλά εγκλήματα», καλείται και πάλι να εξιχνιάσει, μαζί με την ομάδα του, δυο στυγερά, πανομοιότυπα εγκλήματα με θύματα δυο ηλικιωμένους άντρες. Ακολουθώντας το αλάνθαστο ένστικτό του αλλά και τις δικές του ιδιόρρυθμες θεωρίες, μετά από έρευνα που διεξάγει, θα οδηγηθεί έως το Καστρί Κυνουρίας, για να μπορέσει να εντοπίσει τη ρίζα του “κακού” , κάπου στο μακρινό παρελθόν. Τι αποτρόπαιο είχε συμβεί εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που συγκλόνισε τη μικρή κλειστή κοινωνία, αλλά παρόλα αυτά αποσιωπήθηκε; Πώς συνδέεται εκείνη η καταδικαστέα πράξη του παρελθόντος με το τωρινό διπλό φονικό; Πώς τα δυο εγκλήματα συνδέονται μεταξύ τους; Το μυστήριο πλανάται έως το τέλος του βιβλίου και δεν έχουμε άλλο από το να το ανακαλύψουμε, ακολουθώντας τα χνάρια του αστυνόμου Παπαγιανίδη. 

Η υπόθεση του βιβλίου ακολουθεί τα κλασσικά μοτίβα των αστυνομικών μυθιστορημάτων ή αντίστοιχου περιεχομένου αστυνομικών ταινιών και σειρών. Ο βασικός ήρωας, Κλέανθος Παπαγιανίδης, προσπαθώντας να διαλευκάνει την υπόθεση, οδηγείται αρκετές φορές σε λανθασμένες υποθέσεις ή αδιέξοδα, έχοντας συνοδοιπόρο τον αναγνώστη, που αγωνιά αν τελικά θα εντοπιστεί ο δράστης και που προσπαθεί να κατανοήσει γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Το “παιχνίδι” με τον αναγνώστη συνεχίζεται ωστόσο αμείωτο και η έντεχνη “σύγχυσή” του επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο. Αιφνίδιες ανατροπές, αινιγματικές υποθέσεις, παράξενα  σταυροδρόμια, που ο αναγνώστης θα πρέπει να διαλέξει το σωστό, προκειμένου να οδηγηθεί στους πραγματικούς δράστες και όχι σε λάθος προβλέψεις. 

Αυτό που κάνει ακόμα πιο ζωντανό και ενδιαφέρον το κείμενο του Γιώργου Μπακούρη είναι  ο πρωτότυπος τρόπος που περιγράφει ορισμένες σκηνές, σπάζοντας τη μονοτονία μιας κοινότυπης αφήγησης. Για παράδειγμα κάποιες συναντήσεις ανάμεσα στον Κλέανθο Παπαγιανίδη και τον υφιστάμενό του, Ντίνο Ζαρκάλη, περιγράφονται με ένα ιδιαίτερο σκωπτικό στυλ, που κάνει το κείμενο πιο ευχάριστο για τον αναγνώστη, ενώ η βαριά ατμόσφαιρα, που ενδεχομένως επικρατεί, αποσυμφορίζεται αμέσως. Θα πρέπει να αναφερθώ επίσης στη σωστή και εύστοχη χρήση της γλώσσας αλλά και στο κινηματογραφικό φινάλε του μυθιστορήματος. 

Στο μυθιστόρημα «Σιωπηλά εγκλήματα», κάτω από την κυρίως αστυνομική πλοκή, θίγονται έμμεσα και κάποια σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως το πώς αντιμετωπιζόταν στις κλειστές κοινωνίες της ελληνικής επαρχίας η ομοφυλοφιλία, στη δεκαετία του ’60. Οι αποστειρωμένες νοοτροπίες των μικρών και κλειστών κοινωνιών, οι οποίες αποσιωπούσαν απέναντι σε κατακριτέες πράξεις, ενώ αντιθέτως επέτρεπαν κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές να διαιωνίζονται. Τίθενται επίσης καίρια διλήμματα, όπως αυτό  της εκδίκησης ή της συγχώρεσης. Πρέπει να καταφεύγουμε σε πράξεις αντιποίνων ή ν’ αφήνουμε πίσω τις άσχημες εμπειρίες, αλλάζοντας σελίδα στη ζωή μας; Πρέπει να αποσιωπούνται οι ανήθικες και κραυγαλέες πράξεις, προκειμένου να μην “χαλάσουν” οι σχέσεις και οι ισορροπίες μεταξύ των συντοπιτών; 

Ένα πάντως είναι σίγουρο. «Τα σιωπηλά εγκλήματα» δεν είναι από τα μυθιστορήματα που πρέπει να μείνουν στη “σιωπή” του συγγραφικού κόσμου. Είναι ένα βιβλίο που καταφέρνει να μην αφήνει αμέτοχο τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα τον ωθεί να σκεφτεί και να αναλογιστεί πόσο εύκολα ο ανθρώπινος νους μπορεί να παραστρατήσει, να εκτροχιαστεί και να οδηγηθεί σε  πράξεις που η κοινή λογική δεν μπορεί να συλλάβει. Ιδίως όταν παρασύρεται από πάθη και προκαταλήψεις. 

Ανεπιφύλακτα, θα έλεγα πως είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια από μέρος του συγγραφέα, τον οποίο συγχαίρω προσωπικά, γιατί κατάφερε να μας χαρίσει ένα άρτια δομημένο και καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2487

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:  

Ο Γιώργος Μπακούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στη Γενεύη. Είναι δικηγόρος και ζει από το 1998 μόνιμα στην Αθήνα. Τα Σιωπηλά Εγκλήματα είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του, μετά το «Έγκλημα στην Πάρο» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014), όπου πρωταγωνιστεί και πάλι ο αστυνόμος Κλέανθος Παπαγιανίδης.

 

 

 

Read 1666 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.