Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 18:28

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, «Όταν σωπαίνει το φως» (Άνεμος Εκδοτική)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, «Όταν σωπαίνει το φως» (Άνεμος Εκδοτική)

 Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
"Όταν σωπαίνει το φως"
Άνεμος Εκδοτική 

«Όταν σωπαίνει το φως» ονομάζεται το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική.

Η υπόθεσή του διαδραματίζεται στην βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα. Η πρωταγωνίστριά του είναι μια φτωχή Κρητικοπούλα, η οποία από το ραφτάδικο του πατέρα της, διεισδύει αρχικά στην άρχουσα τάξη της Κρήτης, μέσω του γάμου της με τον τοπικό άρχοντα του Αμαρίου. Έπειτα, θα παντρευτεί για δεύτερη φορά, με τον Βενετό διοικητή του Ρεθύμνου και θα εισέλθει στα μεγάλα σαλόνια της βενετσιάνικης αριστοκρατίας. Αυτή η εξέλιξη θα της χαρίσει αρχικά την απόλυτη ευτυχία, αλλά μια σειρά από εγκλήματα και ανεξήγητους φόνους θα επισκιάσουν την φιλήσυχη ζωή του ζευγαριού και της ευρύτερης κοινωνίας. Πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα ο Βενετός διοικητής; Θα καταφέρει να εξιχνιάσει τα εγκλήματα; Πού θα τους οδηγήσει όλη αυτή η περιπέτεια; 

Αν και αυτό το βιβλίο θεωρείται ιστορικό μυθιστόρημα, εντούτοις εμπεριέχει και αρκετά στοιχεία ενός δυνατού θρίλερ. Το πάντρεμα των δυο αυτών ειδών, από μέρους της συγγραφέως, γίνεται με έξοχο τρόπο. Η συγγραφέας μάς ξεναγεί στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη, με τις εκεί συνήθειες και συνθήκες διαβίωσης, με τρόπο που αποδίδει απόλυτη πιστότητα στην αποτύπωση της εποχής. Περιγράφει την κρητική βεντέτα, τους μηχανισμούς που ακολουθούνταν, τις συνέπειες αλλά και τον ψυχικό κόσμο των ατόμων που εμπλέκονταν σ’ αυτήν την διαδικασία. Κάνει λόγο για  τον κίνδυνο που διέτρεχε η Κρήτη από τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων, ενώ μας ταξιδεύει και στη Βενετία, περιγράφοντας την καθημερινότητα των αριστοκρατών, και των απλών πολιτών. Διαβάζουμε για το βενετσιάνικο καρναβάλι αλλά και για τους βενετσιάνους ζωγράφους της περιόδου. 

Η συγγραφέας δεν στέκεται όμως μόνο στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Με έναν αριστοτεχνικό τρόπο κάνει την πλοκή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον αναγνώστη. Τα πάντα ανατρέπονται διαρκώς και κανείς δεν μπορεί να μαντέψει εύκολα την τροπή των γεγονότων. Τα φρικτά εγκλήματα, που περιγράφονται, καθηλώνουν τον αναγνώστη, ο οποίος μένει άναυδος μπροστά στην ωμότητα και τη βιαιότητα του κατά συρροή δολοφόνου ή του εκάστοτε δράστη. Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, με απόλυτο ρεαλισμό και με αριστοτεχνική περιγραφή των γεγονότων, ζωντανεύει τις σκηνές μπροστά στα έντρομα μάτια του αναγνώστη. 

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τι μπορεί να συμβεί, όταν ο ανθρώπινος νους αρχίζει να σεργιανά στα σκοτεινά μονοπάτια του παραλογισμού, ωθούμενος από μίσος, απόγνωση ή συμφέρον. Μετατρέπεται σ’ ένα ον απρόβλεπτο, χωρίς όρια, ικανό για όλα, ενώ η λογική απουσιάζει. Γι’ αυτό λοιπόν, “Όταν σωπαίνει το φως” και τη θέση του παίρνει το σκοτάδι, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει… 

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε πως υπάρχει και η φωτεινή πλευρά της ζωής. Με την αγάπη, την οικογενειακή θαλπωρή και τα δείγματα ανθρωπιάς, που θα προσφέρουμε στους άλλους, μπορούν να αποφευχθούν τραγικά συμβάντα. Όταν μας καταβάλλει ο θυμός, το αίσθημα της εκδίκησης ή η αμφιβολία, θα πρέπει να προτάσσεται η λογική και με ψυχραιμία να παίρνονται οι κατάλληλες αποφάσεις. Όλα είναι παιχνίδια του μυαλού και ο άνθρωπος θα πρέπει να μάθει να ζυγίζει τις αποφάσεις του. Δρώντας εν βρασμώ ψυχής, το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι τραγικές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Κι αυτό μας το αποδεικνύει περίτρανα η ίδια η συγγραφέας, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τον διαταραγμένο ψυχισμό των ηρώων της. 

Τα συγχαρητήριά μου στην έμπειρη συγγραφέα, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, η οποία δεν γράφει απλά για να “υπάρχει” στα εκδοτικά δρώμενα, αλλά γιατί διαθέτει την ποιότητα να μας χαρίζει υπέροχα έργα.

Ελένη Παπακώστα 

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  

 

Σελίδα του βιβλίου:  http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/fos.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 1753 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.