Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 12:13

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Federica Ambroso, «Ο Μάγειρας των εποχών και η μυστική συνταγή της Άνοιξης» (Εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Federica Ambroso, «Ο Μάγειρας των εποχών και η μυστική συνταγή της Άνοιξης» (Εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία)

 «Ο Μάγειρας των εποχών και η μυστική συνταγή της Άνοιξης»
Federica Ambroso
Εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία

Πριν από αρκετά χρόνια ήρθα σε επαφή με την ποίηση μιας νεαρής Ιταλίδας, που αγαπούσε την Ελλάδα, και όχι μόνο διέθετε την ίδια ευχέρεια λόγου με μια Ελληνίδα, αλλά και λάμβανε αλλεπάλληλες διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, στην Ελληνική γλώσσα. Ο λόγος για την Federica Ambroso που αγαπάει την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα της και δεν παύει να το δείχνει έμπρακτα με τις τόσες λογοτεχνικές αλλά και πανεπιστημιακές δραστηριότητές της.  

Η Federica Ambroso λοιπόν, κάνοντας ένα βήμα ακόμη, να ισχυροποιήσει τους συνδετικούς της δεσμούς με την χώρα μας, εξέδωσε το πρώτο της παιδικό βιβλίο στα Ελληνικά. Φέρει τον τίτλο «Ο Μάγειρας των εποχών και η μυστική συνταγή της Άνοιξης» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία. Μια άριστη και ποιοτική δουλειά, που πραγματεύεται ένα έξυπνο και όμορφο, συνάμα, θέμα αλλά και που ξεχωρίζει για την εικονογράφησή της.  

Ένας μάγειρας, διαφορετικός από τους άλλους, προσπαθεί να βρει την ιδανική συνταγή για να φτιάξει την “Άνοιξη”. Ρωτάει δεξιά αριστερά, ψάχνει στο διαδίκτυο, βάζει αγγελίες και στο τέλος… τα καταφέρνει! Στην προσπάθειά του αυτή συμβάλουν καθοριστικά άνθρωποι των Τεχνών, όπως ζωγράφοι, συγγραφείς και χορευτές αλλά και τα παιδιά με τη αθωότητά τους ή οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, γεωργοί και μανάβηδες. Ο καθένας από την πλευρά του συμπληρώνει και το δικό του κομμάτι του πάζλ, προκειμένου ο μάγειρας να σχηματίσει στο μυαλό του μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εποχή.  

Η Ιταλική ποιητική παράδοση του 19ου αιώνα, διαμορφωμένη από τα ρεύματα του  Ρομαντισμού και του Νεοκλασικισμού, πέρασε μέσω των Επτανήσων και στην Ελλάδα, με κύριο εκπρόσωπό της περιόδου τον Εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό. Είναι συνεπώς πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε, αυτή τη γλωσσική “συγγένεια” και κληρονομιά να περνάει από γενιά σε γενιά ως τις μέρες μας. Έτσι και η Federica Ambroso επιλεγεί ως φόρμα για το βιβλίο της την ποίηση, εφαρμόζοντας τα αγαπημένα χαρακτηριστικά της προαναφερθείσας περιόδου, που είναι τα μετρικά σχήματα και η ομοιοκαταληξία. Με αυτόν τον τρόπο το κείμενο γίνεται πιο ευχάριστο για τους μικρούς αναγνώστες, διαθέτει ζωντάνια και μουσικότητα, ενώ καθίσταται ευκολότερο στην απομνημόνευση.  

Θεωρώ επίσης ότι πίσω από το όμορφο μαγείρεμα μιας εποχής, στην προκειμένη περίπτωση της Άνοιξης, κρύβονται σημαντικά οικολογικά μηνύματα, με το κυριότερο να είναι η κλιματική αλλαγή, που συντελείται στον πλανήτη μας. Είναι εξάλλου γνωστό πως οι Εποχές, όπως τις γνωρίζαμε, άλλαξαν δραματικά τα τελευταία χρόνια, με ακραίες διακυμάνσεις του καιρού και με χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το φυτικό και  ζωικό βασίλειο. Ο Μάγειρας της Federica διαπιστώνει πως άλλοτε η υπερβολική, για την εποχή, ζέστη ωθεί τους ανθρώπους στις παραλίες και άλλοτε το αφύσικο κρύο τούς αναγκάζει να τυλίγονται στα μπουφάν τους. Άρα τι χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να ζούμε αρμονικά και σε μια φυσιολογική “Άνοιξη”; Ισορροπία σε όλα. Λίγη βροχή, λογική ηλιοφάνεια, ανθισμένα λουλούδια και φυσικά χαρούμενες ψυχές! Όλα όσα μπορούν να κάνουν την πλάση ευτυχισμένη και πολύχρωμη. Εξάλλου η ίδια η λέξη “Άνοιξη” προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ανοίγνυμι (ανοίγω), με την έννοια ότι είναι η εποχή που ο καιρός - ή η φύση γενικότερα - “ανοίγει” έπειτα από τις κρύες και κλειστές, για τον κόσμο, ημέρες του χειμώνα. Ένα άνοιγμα προς την χαρά και την ευγονία της φύσης. Συνεπώς, στη θέση του μάγειρα θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μας, προσπαθώντας να βρούμε εκείνα τα συστατικά που θα κάνουν την πλάση μας καλύτερη.  

Η γλώσσα της Federica είναι απλή ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητή από τα παιδιά, αλλά γεμάτη έξυπνες φράσεις και πλούσιες περιγραφές. Εξαιρετική επίσης η εικονογράφηση, η οποία ακολουθεί λιτές και επίπεδες γραμμές χωρίς μεγάλο βάθος, με απαλούς και όμορφους χρωματισμούς, που δεν κουράζουν το μάτι. Έργο μιας άλλης ταλαντούχας Ιταλίδας, της Altierra ή της κατά κόσμον, Alessandra Ciogli.  

Εύχομαι ολόψυχα στην Federica Ambroso να “μαγειρεύει” πάντα με τον ίδιο αξιόλογο τρόπο της λέξεις και τις ιδέες της, προσφέροντάς μας ανάλογα εκλεκτά έργα.

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: https://www.malliaris.gr/Ο-ΜΑΓΕΙΡΑΣ-ΤΩΝ-ΕΠΟΧΩΝ-ΚΑΙ-Η-ΜΥΣΤΙΚΗ-ΣΥΝΤΑΓΗ-ΤΗΣ-ΑΝΟΙΞΗΣ-978-960-457-967-9

Η Federica Ambroso γεννήθηκε στην Ιταλία, κοντά στη Βερόνα, το 1993. Σπούδασε φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές λογοτεχνίες και πολιτισμούς. Είναι σήμερα υποψήφια διδάκτορας στο πλαίσιο του διεθνούς διδακτορικού D.E.S.E.  Doctorat d'Etudes Supérieures Européennes  στη Συγκριτική Λογοτεχνία, γι' αυτό κινείται μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας.

Από μικρή ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, παραμυθιών και μυθιστορημάτων. Τα τελευταία χρόνια κέρδισε 58 λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ιταλικά λογοτεχνικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε ανθολογίες.

Η αγάπη της για τα βιβλία συνοδεύεται από την αγάπη για την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της. Επίσης, είναι μεταφράστρια και τραγουδίστρια. Έκανε σπουδές φωνητικής, μουσικής (ακορντεόν) και χορού.

 

Η Altierra - ψευδώνυμο της Alessandra Ciogli - γεννήθηκε στην Ιταλία και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Βερόνα. Είναι εικονογράφος και δασκάλα γιόγκα. Αγαπάει τη ζωγραφική από μικρή. Δούλεψε ως φωτογράφος και ως διαφημιστική γραφίστρια, και συνεργάστηκε με δημόσια δημοτικά σχολεία σε καλλιτεχνικά προγράμματα με σκοπό την εξέλιξη της δημιουργικότητας στα παιδιά. Αγαπάει την τέχνη και να ζωγραφίζει στο δικό της ατελιέ στη Βερόνα. Σύμφωνα με το πάθος της για την αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης, το όνειρο της είναι να έχει ένα ατελιέ με μεγάλες τζαμαρίες, μέσα σε ένα δάσος.

 

 

 

 

 

 

Read 1350 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας