Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 06:19

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, «Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, «Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως»  (Άνεμος Εκδοτική)

«Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως»
Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Άνεμος Εκδοτική

Το νέο μυθιστόρημα της εμπειρότατης συγγραφέως Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, ονομάζεται «Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως». Πρόκειται για ένα ιστορικό, κυρίως έργο, αλλά με πολλά στοιχεία φαντασίας, που προσδίδουν στη συνολική εικόνα μια εντελώς ιδιαίτερη χροιά. 

Οι Σίβυλλες ήταν, κατά τη μυθολογία, γυναίκες με υπερφυσικές ιδιότητες, που μπορούσαν να προφητεύουν το μέλλον, να ζουν περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον θνητό και να κληρονομούν αυτά τα χαρίσματα από τη γέννησή τους. Μοναδική προϋπόθεση, να μην έχουν ποτέ σαρκικές επαφές με άνδρες, αφιερώνοντας την ύπαρξή τους στους Θεούς. 

Έχοντας αυτές τις αρχαίες πηγές ως “όπλα”, η Δήμητρα Παπαναστοσοπούλου δημιούργησε μια αξιολογότατη φανταστική ιστορία, με τις δικές της ηρωίδες Σίβυλλες, οι οποίες αρχίζουν τη δράση τους το 384 μ.Χ στους Δελφούς και φτάνουν ως τα νεώτερα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Βασική της πρωταγωνίστρια ωστόσο είναι η Οργετού από τη Χίο και η πολυδιάστατη ζωή της. Η Οργετού είναι μια Σίβυλλα ξεχωριστή, που θα αφήσει το έντονο σημάδι της στο χρόνο με την πλούσια δράση της. Θα παλέψει για την οικογένειά της αλλά και για την ελληνική φυλή της, θα εργαστεί σκληρά, θα διδάξει, θα αιχμαλωτιστεί, θα ερωτευτεί. Τα υπερφυσικά χαρίσματά της πολλές φορές θα την διχάσουν και θα την οδηγήσουν σε απόγνωση. Γιατί, αν και μπορούσε να γνωρίζει αυτά που θα γίνουν στο μέλλον, ένα είναι βέβαιο· πως ο ρους της ιστορίας δεν αλλάζει και πως θα βιώσει κι εκείνη όλες τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που θα μαστίσουν τον τόπο της. Πόλεμοι, καταστροφές, θάνατοι οικείων προσώπων… Η εσωτερική “πάλη” ανάμεσα στην παλαιά «εθνική» θρησκεία των Ελλήνων και τη νέα Χριστιανική θρησκεία, θα καίει σαν φλόγα αδιάκοπα μέσα της, όπως επίσης κάποιες φορές θα την διχάσουν τα “θέλγητρα” της θνητότητας κόντρα στους απαγορευμένους “καρπούς” που επιτάσσει η  υπερφυσική της ύπαρξη. 

Η Οργετού θα βιώσει από κοντά πολλά σημαντικά γεγονότα. Τις μάχες του Βαγιαζήτ με τον Μογγόλο Τιμούρ στις αρχές του 15ου αιώνα, την Άλωση της Πόλης το 1453 καθώς και άπειρες μάχες και εντάσεις προκειμένου να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους οι Γενουάτες, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί και οι Χιώτες προύχοντες. Καταπληκτική απόδοση των σκηνών από τη συγγραφέα που φαίνεται ότι μελέτησε εξονυχιστικά τα ιστορικά γεγονότα, προσθέτοντας με απόλυτη φυσικότητα τους δικούς της ήρωες μέσα σε αυτά τα πραγματικά πλαίσια. Άριστη απόδοση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, των εθίμων και των παραδόσεων. Περιγραφές θρησκευτικών τελετών, μυστικών μυήσεων σε οργανώσεις αλλά και παράθεση τόσων άλλων πληροφοριών για την εποχή, που αφορούν την ένδυση, την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, το εμπόριο, το χρηματοοικονομικό σύστημα. Σε όλα αυτά προστίθεται ένας άρτιος και μεστός λογοτεχνικός λόγος, που, σαν πολύχρωμο κέντημα, μπλέκεται με το ιστορικό γίγνεσθαι και δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, έργο. 

Η Σίβυλλα λοιπόν, εκτός από μια μυθική ύπαρξη του παρελθόντος, έρχεται να καθρεφτίσει στο σήμερα πολλά φιλοσοφικά και διαχρονικά ερωτήματα. Πόσοι πειρασμοί μάς περιβάλουν καθημερινά και ποιες οι συνέπειές τους; Πόσες φορές βάζουμε στόχους στη ζωή μας, με κόπους και θυσίες μα και πόσες ανατροπές  συντελούνται στα σχέδιά μας; Δεν είναι αλήθεια πως υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας, που ως από μηχανής θεοί εμφανίζονται να μας προστατέψουν ή αντίστροφα να μας καταστρέψουν; Τέλος, θίγεται εμμέσως η φθορά του χρόνου αλλά και η επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίσει το “αύριο”. Είναι σωστό να ζούμε αιώνια; Πρέπει να γνωρίζουμε το μέλλον όσο ευχάριστο ή δυσάρεστο είναι αυτό για εμάς; Μπορούμε να διαχειριστούμε με εγκράτεια και σύνεση τις όποιες δυνάμεις μάς έχει προικίσει ο Θεός; 

Απ’ την άλλη όμως, μπορούμε απλά να αφεθούμε στην μαγεία της αφήγησης και της μυθοπλασίας χωρίς να προσπαθούμε πάντα να δώσουμε εξηγήσεις με βάση την λογική μας. Γιατί, πού ξέρετε; Ίσως πάντα κοντά μας να βρίσκεται μια Σίβυλλα που να διαδραματίζει τον δικό της μυστικό ρόλο στα πράγματα… 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας 

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/sivylla.html 

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.

Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, Books & Style και στο koukidaki.blogspot.gr. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ:myownnovelsworld.blogspot.com. 

Εργογραφία

«Σαν στάχυα στο χρόνο», Διόπτρα, 2012.
«Στη σκιά των αιώνων», Διόπτρα, 2013.
«Από ξύλο και ασήμι», Διόπτρα, 2015.
«Ανεξέλεγκτο πάθος», Εμπειρία Εκδοτική, 2017.

Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία της:
«Όταν σωπαίνει το φως» (μυθιστόρημα, 2018)
«Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως» (μυθιστόρημα, 2019)

Read 634 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας