Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 09:03

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο "ΕΡΩΣ ΠΑΝΔΑΜΑΤΩΡ", του Χρήστου Σκιαδαρέση (Εκδόσεις Βεργίνα)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο "ΕΡΩΣ ΠΑΝΔΑΜΑΤΩΡ", του Χρήστου Σκιαδαρέση (Εκδόσεις Βεργίνα)

 Ποίηση - Εκδόσεις Βεργίνα

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Σκιαδαρέση έχει τίτλο «ΕΡΩΣ ΠΑΝΔΑΜΑΤΩΡ» και είναι μια ποιητική συλλογή, που αναφέρεται σε όσα θετικά ή αρνητικά προκαλεί ο φτερωτός Θεός στις ψυχές των θυμάτων του. Ένας «έρωτας» που άλλοτε εξυμνείται και άλλοτε αυτοσαρκάζεται ή αυτοαναιρείται. Έρωτας φανερός κι αγνός και έρωτας ενδόμυχος και σκοτεινός. Γιατί είναι αλήθεια πως οι δυο πλευρές του νομίσματος, αν και στο εσωτερικό τους τέμνονται, είναι εντελώς διαφορετικές. 

Η ποίηση του Χρήστου Σκιαδαρέση είναι ρομαντική, γλαφυρή, λυρική, αλλά συχνά μπορείς να διακρίνεις χιούμορ ή αυτοσαρκασμό. Ποιήματα ως επί το πλείστον αποτρεπτικά, καθώς προειδοποιεί τους «ερωτευμένους» αναγνώστες για τα αυτονόητα, που δυστυχώς δεν γίνονται πράξη. Να είμαστε εγκρατείς στον έρωτα, προσγειωμένοι και γιατί όχι και λίγο επιφυλακτικοί. Θα μου πείτε, έρωτας είναι αυτός, γίνεται να κρατάμε άμυνες; Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι ο ποιητής εννοεί πως πρέπει να βάζουμε πρώτα τη λογική στις πράξεις μας και όχι τις συναισθηματικές μας ορμές. Γιατί δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που ο έρωτας γρήγορα αποκαθηλώθηκε και πέρασε σε ακραίες καταστάσεις. Καλό είναι λοιπόν να διατηρείται το «παν μέτρον άριστον» και να αφήνονται στην άκρη στοιχεία όπως η υπεροψία, ο εγωισμός, η απληστία και ο ναρκισσισμός. 

Ο ποιητής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ακαριαίο – αιφνίδιο στοιχείο, που οδηγεί μια σχέση στο τέλμα. Τη μια στιγμή μαζί και μετά από λίγο… όλα χάνονται… Όσο εύκολα δηλαδή μπορούμε να ερωτευτούμε, τόσο εύκολα επίσης μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στο βρόντο. Το κυρίαρχο μοτίβο στα ποιήματα του βιβλίου είναι η θυματοποίηση του ατόμου μέσα στον έρωτα. Στα περισσότερα δε εξ ‘ αυτών, αυτή η θυματοποίηση γέρνει προς την πλευρά των ανδρών και με αυτόν τον τρόπο αποδίδεται εύστοχα η ιδιοσυγκρασία του αρσενικού στην αντιμετώπιση του πόνου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν γυναίκες - θύματα στον έρωτα, αλλά είναι απόλυτα λογικό ο ποιητής να ταυτίζεται περισσότερο με το δικό του γενετήσιο φύλλο. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που με έξοχους στίχους εξυμνεί την ομορφιά και τις χάρες της γυναίκας, ισορροπώντας την κατάσταση και θυμίζοντας την υπέροχη επτανησιακή ποίηση. Άλλωστε κάπου εκεί βρίσκονται και οι δικές του ρίζες… 

Ο Χρήστος Σκιαδαρέσης περιγράφει και σκιαγραφεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές μέσα σε μια σχέση. Υπάρχουν εκείνοι που εξαπατούν το ταίρι τους, εκείνοι που το απορρίπτουν ή εκείνοι που το καταπονούν ψυχικά. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που εκτιμούν, που αγαπούν με πάθος και είναι έτοιμοι να θυσιαστούν.  Και πράγματι ο έρωτας και η αγάπη, ως ζωντανοί οργανισμοί, μπορούν να μεταλλαχθούν, να γίνουν ανιαροί με τα χρόνια ή να ισχυροποιηθούν. Αρκεί εμείς να έχουμε τα εφόδια να τα χειριστούμε με σύνεση και σταθερότητα και να μην παρασυρθούμε από το πονηρό τους χαμόγελο. Γιατί όπως λέει κι ο ποιητής:

 

Το ΑΓΑΠΩ είναι η πιο μαυλίστρα επωδός φεύγοντος πόθου. 

Από το Άλφα της στέρησης ως το Ωμέγα της ωδίνης.

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης 

Λογοτέχνης - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 3498 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας