Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 10:18

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Δρ. Στυλιανής Γ. Λέτσιου «Η μικρή σκανδαλιάρα νεράιδα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Δρ. Στυλιανής Γ. Λέτσιου «Η μικρή σκανδαλιάρα νεράιδα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

  «Η μικρή σκανδαλιάρα νεράιδα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο» 

 Δρ. Στυλιανή Γ. Λέτσιου 

Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

«Η μικρή σκανδαλιάρα νεράιδα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο» της Δρ. Στυλιανής Γ. Λέτσιου είναι ένα παιδικό βιβλίο που περνά ποικίλα μηνύματα στους νεαρούς αναγνώστες. 

Κατ’ αρχάς είναι ένα βιβλίο γεμάτο όμορφες περιγραφές και κρυμμένα νοήματα, που, αν μη τι άλλο, σε κάνει να σκεφτείς και να αναρωτηθείς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν τίθεται στον μικρό αναγνώστη χωρίς να υπάρχει έστω κάποιος επιδερμικός στόχος εκ μέρους της συγγραφέως. Πρώτα απ’ όλα απεικονίζεται η καθημερινότητα ενός παιδιού χωρίς αδέρφια, οι πρώτες απορίες σχετικά με την εξέλιξη της φύσης, ο ρόλος των παππούδων στη γαλούχηση των παιδιών, η σωστή επικοινωνία με τους γονείς, η διαφορετικότητα, η μετάλλαξη των ανθρώπων σε κάτι νέο, αλλά και θα τολμούσα να πω, μια υποσκάπτουσα πρώιμη διαταραχή ταυτότητας φύλου, που είναι και επίκαιρο ζήτημα. 

Η μικρή μαθητευόμενη νεράιδα μαθαίνει πώς μπορεί να “παρεμβαίνει” θετικά στις ζωές των ανθρώπων με έναν μαγικό τρόπο. Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ίσως οι συμβουλές των γονέων ή και των παππούδων αλλά και η σωστή διαβάθμιση των καθημερινών ανθρώπινων προβλημάτων είναι τελικά ωφελιμότερες από την κάθε είδους μαγεία. Τελικά τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας; Να έχουμε όλα τα καλά του κόσμου ή την υγεία μας; Υπάρχει άραγε ένας μαγικός τρόπος για να λύνονται όλα τα προβλήματα των ανθρώπων; Μα φυσικά και όχι. Όλα θέλουν προσπάθεια, υπομονή, πίστη στους στόχους μας. Και μέσω αυτού του ταξιδιού επιτυγχάνεται και η μετάλλαξη του ατόμου προς το καλύτερο. Όπως και η μικρή νεράιδα που είδε τον κόσμο της αλλά και τον δικό της εαυτό να αλλάζουν προς το καλύτερο. 

Η Δρ. Στυλιανή Γ. Λέτσιου μας υπενθυμίζει πως η μαγεία που νιώθεις, όταν ονειρεύεσαι, δεν σε εμποδίζει απ’ το να βιώνεις καθημερινά θαύματα στην πραγματική σου ζωή. Την ευχαριστούμε.

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: https://siderisbooks.gr/product/mikri-skandaliara-neraida/ 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Η Στυλιανή Γ. Λέτσιου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, αφενός στην Πολιτική Επιστήμη από το Institut d’Études Politiques de Strasbourg (Université Robert Schuman) και αφετέρου στην Ιστορία και Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών στην σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Μιλά άπταιστα εννέα ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ρωσική, ρουμανική, βουλγαρική, γερμανική, ισπανική και γεωργιανή). Έχει εργαστεί ως ειδική σύμβουλος του Υφυπουργού Υγείας την περίοδο 2011-2012 και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.

 

 

Read 2016 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας