Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 12:29

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Σοφιάννας Παϊδούση, «Ο Παρφές» (Εκδόσεις Οσελότος)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Σοφιάννας Παϊδούση, «Ο Παρφές» (Εκδόσεις Οσελότος)

 Ο Παρφές
Σοφιάννα Παϊδούση
Εκδόσεις Οσελότος 

Το νέο πνευματικό “παιδί” της Σοφιάννας Παϊδούση, έχει τίτλο «Ο Παρφές» και θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο ανάγνωσμα για παιδιά σχεδόν όλων των ηλικιών. 

Βασική θεματική του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός, το λεγόμενο bullying, και όλα τα αρνητικά που μπορεί να επιφέρει σε ένα παιδί. Μέσα από μια ιδιαίτερα καλοστημένη, αλλά δραματική ταυτόχρονα, ιστορία η συγγραφέας περιγράφει την άφιξη ενός παιδιού σε ένα νέο τόπο και ένα νέο σχολικό περιβάλλον και τα προβλήματα που εκεί αντιμετωπίζει λόγω της διαφορετικότητάς του. Γιατί πράγματι, ο Παρφές είναι ένα αγόρι, του οποίου το σώμα είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από παγωτό. Αυτή η διαφορετικότητα ωστόσο, που πολύ γλυκά ταυτίζεται από τη συγγραφέα με ένα αγαπημένο γλύκισμα, θα μπορούσε να αφορά την καταγωγή, το χρώμα, την σεξουαλική διαφορετικότητα, την εκ γενετής δυσμορφία ή τη νοητική κατάσταση. Η άριστη περιγραφική ικανότητα της Σοφιάννας Παϊδούση σε συνδυασμό με τη γνώση του αντικειμένου δημιουργούν μια πολύ σφιχτοδεμένη υπόθεση, όπου ο κάθε πρωταγωνιστής έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο. Ο ήρωας - παθών, ο καλός φίλος, οι επιθετικοί ή οι απαθείς συμμαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Βήμα βήμα προχωράμε σε μια ιστορία - γροθιά στο στομάχι - που σαφώς μας θυμίζει κάτι αρνητικό που ζήσαμε οι ίδιοι, τα παιδιά μας ή κάποιο γεγονός που συντάραξε όλη τη χώρα (βλέπε υπόθεση Γιακουμάκη). 

Όσον αφορά λοιπόν το bullying, η συγγραφέας κυριολεκτικά εξαντλεί κάθε παράμετρο, είτε αυτή αφορά τη διαφορετικότητα, είτε την γαλούχηση των παιδιών, είτε τα αίτια που δημιουργούν τέτοιες συμπεριφορές στα παιδιά. Θα αδικούσαμε όμως το κείμενο αν δεν αναφέραμε ότι η ιστορία που ξεφυλλίζουμε θίγει κι άλλες θεματικές. Κατ’ αρχάς όλα ξεκινούν από μια οικολογική καταστροφή. Λιώσιμο των πάγων, μετακινήσεις πληθυσμών, θάνατοι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης θίγεται το θέμα της υιοθεσίας και ο ρόλος των θετών γονιών, όταν τα παιδιά τους έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιους είδους ζητήματα, μέσα στους σχολικούς χώρους. Γιατί πράγματι και τα υιοθετημένα παιδιά αποτελούν για κάποια άλλα “κατάλληλους” στόχους για να εκδηλώσουν τις αρνητικές τους συμπεριφορές. Κι όση βαρύτητα έχει ο ρόλος του καλού φίλου, ο οποίος συμπαραστέκεται στον κατατρεγμένο Παρφέ, καθώς και ο ίδιος είχε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, άλλη τόση βαρύτητα έχει ο ρόλος του θύτη - Σιδερή, ο οποίος όντας γιος της Διευθύντριας νιώθει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο και σε θέση απόλυτης ισχύος. Κι εδώ τι μας λέει η συγγραφέας; Ότι σημασία δεν έχει το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, αλλά κυρίως η σημασία της άρτιας κοινωνικοποίησης των μελών της οικογένειας αλλά και της σωστής γαλούχησης, με άξονα την καλοσύνη και την ηθική. 

Ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι το βιβλίο προλογίζουν ο Στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης και η πολύπειρη σε τέτοιου είδους θέματα, εγκληματολόγος και όχι μόνο, Κέλλυ Ιωάννου. Και τι να πρωτοπώ βεβαίως για τον κύριο Σφακιανάκη και τα όσα πέτυχε στην χώρα μας διευθύνοντας την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σημείο αιχμής την παιδική πορνογραφία. Την όμορφη δουλειά συμπληρώνουν κείμενα ειδικών στον σχολικό εκφοβισμό, έξυπνες δραστηριότητες   αλλά και μια all star ηχογραφημένη αφήγηση μαζί με ένα όμορφο τραγούδι, τα οποία θα βρείτε σε QR code. Άφησα για το τέλος την εικονογράφο, Πηνελόπη Λάζαρη, που με τα υπέροχα σχέδιά της, τον άρτιο σκηνικό χώρο, τους χρωματισμούς και την εκφραστικότητα των προσώπων, δημιουργεί έναν κόσμο αντάξιο του υπέροχου κειμένου της Σοφιάννας Παϊδούση. Ένας μεγάλος αριθμός συντελεστών λοιπόν εργάστηκε ώστε να έχουμε στα χέρια μας αυτό το έξοχο ανάγνωσμα, το οποίο θα πρέπει να διαβαστεί από γονείς, από παιδιά αλλά και από εκπαιδευτικούς.                             

Η ιστορία της Σοφιάννας Παϊδούση κλείνει με happy end, παρόλο που η υπόθεση στην πραγματική ζωή θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ πιο άσχημα. Όμως ας μην παραβλέπουμε ότι πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο και τα μηνύματα που “οφείλει” να αποπνέει, πρέπει, αν μη τι άλλο να είναι θετικά. Ειλικρινά θα συγχαρώ θερμά την συγγραφέα και την εξαιρετική και ολοκληρωμένη δουλειά που μας παρέδωσε. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών 

Σελίδα της συγγραφέως: https://fairytalesbysapaidousi.blogspot.com

Πληροφορίες για το βιβλίο: https://www.facebook.com/pg/oparfes/posts/ 

Η Σοφιάννα Παϊδούση, πάντα αγαπούσε τα παιδιά και κατάφερε να κάνει τ’ όνειρό της πραγματικότητα, σπουδάζοντας νηπιαγωγός στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στην Αθήνα. Mε καταγωγή από τη Χίο και... διακτινισμό διαμονής ανάμεσα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Κέρκυρα, εκτός από παραμυθού, καθηγήτρια Αγγλικών και blogger (θέατρο, για παιδιά και ενήλικες, μουσική και βιβλίο), έχει σπουδάσει σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και θεατρική γραφή. Έχει εξειδικευτεί στον Γραφιστικό Σχεδιασμό, στην επεξεργασία στατικής εικόνας, στο Web Development και στο InDesign, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον ελεύθερό της χρόνο, μεταξύ άλλων επιμελείται και επεξεργάζεται ψηφιακά σχολικές ταινίες μικρού μήκους. Το σενάριο της (Η Νέα Γενιά, 2008) έγινε ταινία μικρού μήκους επί 4 το 2017, με τον τίτλο "Schoolikoμπερδέματα ΙΙ, Η Νέα Γενιά", από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης. Η ταινία (επί 4) προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα και σχολεία, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, με τις αναρτημένες διαδικτυακές εκδόσεις να έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 325.000 προβολές μέσα σ’ ένα χρόνο. Εκτός από τη λογοτεχνία και τα παραμύθια, της αρέσει να χάνεται σε άγνωστα μέρη στα ταξίδια της, μαζί με την οικογένειά της και το αγαπημένο της σκυλάκι, τον Charlie. 

Read 1328 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας