Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 16:30

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Διονύση Λεϊμονή, «Τα χέρια της Θεάς» (Εκδόσεις Πατάκη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Διονύση Λεϊμονή, «Τα χέρια της Θεάς» (Εκδόσεις Πατάκη)

 «Τα χέρια της Θεάς»
Διονύσης Λεϊμονής
Εκδόσεις Πατάκη 

Το νέο μυθιστόρημα του Διονύση Λεϊμονή τιτλοφορείται «Τα χέρια της Θεάς» και εντάσσεται στην ίδια θεματική σειρά με τα δύο προηγούμενα βιβλία του, τα οποία επίσης κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μια σειρά εφηβικών έργων που πραγματεύονται τις περιπέτειες γνωστών αρχαιοτήτων, οι οποίες είτε έχουν χαθεί, είτε κατά την Οθωμανική περίοδο βρέθηκαν παράτυπα σε διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στα χαμένα χέρια της μοναδικής από πλευράς τεχνοτροπίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, Αφροδίτης της Μήλου. Μια παρέα παιδιών, όπως και στα προηγούμενα έργα του συγγραφέα, αναζητά την περιπέτεια αλλά και τη γνώση, σχετικά με την πορεία στο χρόνο αυτού του υπέροχου αγάλματος. 

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει για να αποδώσει ένα πολύ αξιόλογο αλλά και διδακτικό αποτέλεσμα. Οι ωραίες περιγραφές του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού, το ιστορικό γίγνεσθαι, οι ιδιωματισμοί, η γαστρονομία, οι μυρωδιές, οι αισθήσεις, οι τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα, οι θρύλοι και οι άγνωστες ιστορίες, συνθέτουν την ταυτότητα αυτής της πανέμορφης γωνιάς της Ελλάδας. Οι διάλογοι ευφυέστατοι και αληθοφανείς έτσι ώστε να ταυτίζονται με τις ηλικίες των ηρώων αλλά και με την ιδιοσυγκρασία τους. 

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω ότι, όταν ένας συγγραφέας προσφέρει άφθονο χρόνο και χώρο στα λόγια των πρωταγωνιστών του, ορθώς παραμερίζει το “εγώ” του σε έναν δεύτερο και περισσότερο παρατηρητικό ρόλο. Δίνοντας έτσι νεανική φρεσκάδα και ζωντάνια στο κείμενό του, στο οποίο, αν το δούμε ρεαλιστικά, πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι νέοι και όχι ο συγγραφικός στόμφος του κάθε δημιουργού. Και πράγματι ο Διονύσης Λεϊμονής, όντας εκπαιδευτικός, γνωρίζει καλά τη σημασία των διαλόγων σε ένα βιβλίο τέτοιου είδους που έχει αποδέκτες κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες. 

Το βιβλίο περνάει πολλά μηνύματα στους αναγνώστες, πότε ολοφάνερα και πότε υποδόρια. Από το κέντρισμα του ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη γνώση και την εντρύφηση στην Ιστορία, τα πρώτα άγουρα, μα απολύτως φυσιολογικά ερωτικά φτερουγίσματα, ως την οικονομική κρίση που αναγκάζει τους ανθρώπους να αλλάζουν τόπο κατοικίας και επάγγελμα ώστε να βιοποριστούν. Τονίζονται επίσης τα θετικά της επαφής με τη φύση αλλά και η διαφορά στα ενδιαφέροντα μεταξύ ενός παιδιού που μεγαλώνει στην πόλη από ένα παιδί που ζει στην επαρχία. Όσον αφορά τη μικρή πρωταγωνίστρια Αφροδίτη, συχνά ο αναγνώστης καλείται να κατανοήσει την ψυχολογία ενός παιδιού που η καθημερινότητά του αλλάζει άρδην λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος αλλά και να νιώσει τις αγωνίες του στην προσπάθειά του να κερδίσει τη θέση του στο νέο τόπο που βρέθηκε.  

Κλείνοντας, θεωρώ πως ήταν ο σωστότερος δρόμος για τον συγγραφέα να μετατρέψει αυτήν την αναζήτηση των χεριών της Θεάς, από κυνήγι θησαυρού, σε κυνήγι πνευματικής τροφής. Συνεπώς, αντί να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από ουτοπικές αρχαιολογικές έρευνες, έχουμε μπροστά μας τη δύναμη του ιδανικού “κινήτρου”. Έτσι ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους, το ταλέντο τους, τη δημιουργικότητά τους, την καλλιτεχνική υπόσταση που κρύβεται μέσα τους. 

Τα συγχαρητήρια μου για μια ακόμα φορά στον Διονύση Λεϊμονή που αποδεικνύει με κάθε του βιβλίο ότι η συγγραφική του ποιότητα κινείται σε υψηλά επίπεδα.   

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών    
 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.patakis.gr/product/641616/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/Ta-xeria-ths-theas/ 

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Είναι φιλόλογος σε Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου. Γράφει στον τοπικό τύπο και σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική λογοτεχνικών έργων, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Επιμελείται επίσης και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή "Μιλάμε για το βιβλίο". Είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Τεχνών και Γραμμάτων Θεσσαλίας. Τον Απρίλη του 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Τέλος, το βιβλίο του "Το δέκατο έβδομο κιβώτιο" βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το Βραβείο Αναγνωστών Public 2015.

 

 

 

Read 853 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας