Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 20:15

Η Ελένη Παπακώστα συνομιλεί με τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο με αφορμή το μυθιστόρημά του "ΤΟ ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΜΜΑ" (Εκδόσεις ΕΞΗ)

Η Ελένη Παπακώστα συνομιλεί με τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο με αφορμή το μυθιστόρημά του "ΤΟ ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΜΜΑ" (Εκδόσεις ΕΞΗ)

Η Ελένη Παπακώστα συνομιλεί με τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο με αφορμή το μυθιστόρημά του "ΤΟ ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΜΜΑ" (Εκδόσεις ΕΞΗ)

«Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο σας προσωπικό έργο που δημοσιεύεται;

Έχουν προηγηθεί συμμετοχές έργων μου σε 24 ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. «Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο προσωπικό μου βιβλίο.

Πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση σας με τη γραφή;

Η αγάπη μου στην ανάγνωση και την συγγραφή ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Το πρώτο έναυσμα δόθηκε από την οικογένεια και την πάντα γεμάτη βιβλιοθήκη μας με κλασικά λογοτεχνικά έργα. Στα χρόνια της εφηβείας η επιλογή της συγγραφής έγινε συγχρόνως ανάγκη και λύτρωση. 

Διαβάζοντας κανείς το μυθιστόρημά σας, συναντά σκηνές μεταφυσικού. Να υποθέσω ότι σας γοητεύει το μεταφυσικό;

Ομολογώ πως από πάντα ένιωθα μια έλξη προς το ανεξήγητο και το μυστηριώδες!

Στα ‘συστατικά’ μάλιστα κάθε ιστορίας, που ξεκινώ να πλάθω, φροντίζω ώστε να υπάρχουν κάποια λίγα έως πολλά ψήγματα του ανεξήγητου… 

Σας αρέσει περισσότερο να διαβάζετε μυθιστορήματα θρίλερ - μυστηρίου ή να βλέπετε ταινίες αντίστοιχου περιεχομένου;

Και τα δύο, αν και οι ταινίες στερούνται συχνά το στοιχείο της ατμοσφαιρικής αφήγησης που προσφέρει η πένα του συγγραφέα. 

Στο εξώφυλλο του βιβλίου σας υπάρχει η φράση: “Ένα κυνήγι θησαυρού σε ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον.” Ήσασταν αυστηρός με τα ιστορικά δεδομένα που χρησιμοποιήσατε;

Θέλησα να είμαι ακριβής και στοχευμένος στα ιστορικά δεδομένα που αναφέρω στο έργο μου καθώς και στην γλαφυρή περιγραφή των τόπων που διαδραματίζεται η πλοκή.

Ο σκοπός μου ήταν εξαρχής να συνδυαστεί το περιπετειώδες στοιχείο με την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς, μα και κάθε είδους θησαυρού της χώρας μας. Βέβαια, χρειάστηκε να διασταυρώσω όλα τα παραπάνω δεδομένα μέσα από έρευνες -με τη συνδρομή ιστορικών βιβλίων μα και επιτόπιες αναζητήσεις- προσθέτοντας κατά τη συγγραφή άφθονες δόσεις μύθων, γρίφων, φαντασίας και ανατροπών.  

Γιατί επιλέξατε τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ως πεδίο δράσης των ηρώων σας;

Γιατί πιστεύω πως η Θράκη παραμένει ακόμη ανεξερεύνητη από τους περισσότερους, τόσο από ιστορικής άποψης όσο και από ομορφιάς.

Ένας ισότιμος λόγος επίσης είναι και το γεγονός πως ο συνονόματος παππούς μου γεννήθηκε στην Χαριούπολη της Ανατολικής Θράκης και η γιαγιά μου στο Σουφλί του Έβρου. 

Ένας βυζαντινολόγος, ένας συγγραφέας, ένας κρυμμένος θησαυρός, ένα Τάγμα που τους καταδιώκει. Σκηνικό όχι και τόσο συνηθισμένο για τα ελληνικά πεπραγμένα. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με έναν παράδοξο τρόπο: Γοητευμένος από τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Θράκη, δημιούργησα άμεσα στη φαντασία μου μια ιδιαίτερη περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις.

Κατόπιν πήραν τη τελική τους μορφή οι ήρωες που έμελλε να συμμετάσχουν σε αυτήν.  

Υπάρχει κάποιο θέμα που σας απασχολεί και θα θέλατε να θίξετε σε ένα επόμενό σας έργο;

Στα έργα μου σκοπεύω να αναδεικνύω κυρίως τις ηθικές αξίες των ανθρώπων μα και τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν κάτω από δύσκολες καταστάσεις.  

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η γραφή;

Ότι και το καρδιοχτύπι: Ζωή.

Μήπως καμία φορά οι συγγραφείς με την πένα τους δημιουργούν σκηνικά στα  οποία θα ήθελαν οι ίδιοι να ζουν ή το κάνουν για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που ήδη υπάρχει;

Προτείνω και μια τρίτη σκέψη: Οι συγγραφείς να περιγράφουν στο χαρτί κάτι που έχουν ήδη ζήσει …

Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα; Μήπως η συνέχεια του “Αγκάθινου Στέμματος”;

Ήδη ταξιδεύω στο εξωτερικό, συλλέγω στοιχεία και συγγράφω το επόμενο λογοτεχνικό μου έργο.

Και ναι, επιβεβαιώνω πως οι ήρωες του Αγκάθινου Στέμματος δείχνουν πανέτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια ακόμη συναρπαστική περιπέτεια! 

Σας εύχομαι καλή συνέχεια και το βιβλίο σας να έχει την επιτυχία που του αξίζει.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την όμορφη φιλοξενία σας. Παρακαλώ συνεχίστε με την ίδια αγάπη και δύναμη το πολιτιστικό σας έργο!

 

Ελένη Παπακώστα, φιλόλογος

  

 

 

Από το οπισθόφυλλο… 

 

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με έμβλημα τον δικέφαλο αετό
Μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή ενός βασιλικού αγγελιοφόρου
Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Ορθοδοξίας
 

 

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει;

 

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του.  Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη… 

 

Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον. Ένα ανελέητο κυνηγητό στις μυστικές κατακόμβες της Θράκης. Μια αναζήτηση στα άδυτα μονοπάτια μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες. 

 

Σελίδα του βιβλίου...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 1899 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.