Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 17:52

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Ακριτίδη, «Πλεκτάνη εξ αίματος» (Εκδόσεις Ινφογνώμων)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Ακριτίδη, «Πλεκτάνη εξ αίματος» (Εκδόσεις Ινφογνώμων)

"Πλεκτάνη εξ αίματος"
Αλέξανδρος Ακριτίδης
Εκδόσεις Ινφογνώμων

Μυστήριο, εξουσία, πάθη, όνειρα και μία εκδίκηση που προκύπτει από μία Πλεκτάνη εξ αίματος. Μπορεί τελικά η εκδίκηση να ικανοποιήσει ή ουσιαστικά αποτελεί μια απόπειρα να χειροτερέψει κάθε ενέργεια του παρελθόντος; Μνήμες σαν φαντάσματα εμφανίζονται από το παρελθόν, ικανές να ταράξουν κάθε ήρεμη στιγμή αλλά και να συντροφεύσουν κάθε ελπίδα για ευτυχισμένη ζωή στο μέλλον. Μνήμες που διψούν για εκδίκηση και υπόσχονται κάθαρση, μνήμες που ίσως εμείς οι ίδιοι να μεταφράζουμε με τρόπο που να ικανοποιεί κάθε φορά τις προσδοκίες και τον εγωισμό μας.

Μία οικογένεια αλλιώτικη θα έλεγα... Κάποτε, στη Θεσσαλονίκη. Ένας πατέρας, με ηγετική φυσιογνωμία, επιβάλλει τον έλεγχο σε κάθε πτυχή προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής και επιβεβαιώνεται μέσω της επιβολής στους γύρω του. Φαίνεται ο ίδιος να είναι η αιτία φοβερών εξελίξεων στις ζωές τους. Μια μητέρα έρμαιο των καταστάσεων, ανήμπορη να αντιδράσει, βρίσκεται θύμα των δικών της επιλογών και δυο παιδιά που η ζωή τους επιφυλάσσει αναπάντεχη εξέλιξη και πορεία.

Από την Ελλάδα στη Γερμανία, μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι πίσω, στη «Νύμφη του Βορρά», μια πληθώρα γεγονότων ξετυλίγουν ένα κουβάρι αποκαλύψεων που καθιστούν την εκδίκηση μονόδρομο. Η εκδίκηση αποτελεί μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς απαρχής της δημιουργίας του κόσμου. Όλοι έχουμε φανταστεί να εκδικούμαστε αυτούς που μας έχουν αδικήσει, προδώσει ή βλάψει, νομίζοντας πως κάπως έτσι θα επέλθει η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση. Η μια πλευρά προσπαθεί να πλήξει την άλλη ως ανταπόδοση σε μια προηγούμενη ενέργεια. Θεωρείται, από όσους την επιλέγουν, πράξη αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου, αλλά σίγουρα αποτελεί και αδυναμία φιλτραρίσματος σε ενδοψυχικό επίπεδο, που εμποδίζει τη σωστή εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης. Αυτό συμβαίνει, πιθανόν, από την αλληλένδετη σχέση επίθεσης με την ευχαρίστηση και υπεροχή. Οι άνθρωποι που προκαλούνται και θίγονται συμπεριφέρονται επιθετικά, ακριβώς, επειδή αυτό μπορεί να είναι «ηδονικά επιβραβεύσιμο» και κάνει έτσι την εκδίκηση να μοιάζει γλυκιά.

Κάποιος μου θύμισε τη λαϊκή παροιμία «όποιος σπέρνει ανέμους, θύελλες θα θερίσει», εννοώντας πως κάθε πράξη έχει τα επακόλουθά της.  Γεγονός που με βοήθησε, ομολογώ, αρκετά να οργανώσω τις σκέψεις μου και, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, να συνειδητοποιήσω πως τα γεγονότα οδηγούσαν εκεί.

Η Πλεκτάνη εξ αίματος μάς βυθίζει, για τα καλά, στα άδυτα του ορισμού της εκδίκησης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο ενεργειών ουσιαστικά και πως όποιος αναζητά επιβεβαίωση από αυτήν, πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει και τις συνέπειες των πράξεών του. Μπορεί άραγε ο άνθρωπος, εξυψώνοντας τη φύση του, να γευτεί την ανωτερότητα και να καταφέρει να συγχωρέσει; Να διδαχτεί και να παρουσιαστεί δυνατότερος πλέον και όχι να μεταμορφωθεί από θύμα σε θύτη;

Η ζωή της Μελίνας, της ηρωίδας του βιβλίου, μας οδηγεί βήμα βήμα στα αέναα αυτά ερωτήματα και στο αν ο άνθρωπος τελικά είναι ικανός να εξισορροπεί τα θέλω του με τα πρέπει και το αντίστροφο. Διδάσκει πως η έλλειψη κατάλληλων προτύπων αποτελεί τη βασική αιτία αδικαιολόγητων συμπεριφορών των ατόμων. Κάθε ανθρώπινο αίσθημα κι αντίδραση έχει βαθιά ριζωμένες αιτίες.

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης, σ' ένα θρίλερ με κοινωνικές διαστάσεις, με σαφήνεια, ακρίβεια, λεκτικό κι εκφραστικό πλούτο, μας περιγράφει γεγονότα, στα οποία τα συναισθήματα περιπλέκονται μεταξύ τους και οι ανθρώπινες σχέσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί που λέγεται ζωή. 

Ο τρόπος περιγραφής του, μεστός κι απόλυτα πειστικός, δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στον συγγραφέα και στα μηνύματα που μας προσφέρει. Η εύστοχη εναλλαγή σκηνών, τόπων και γεγονότων διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, κορυφώνοντας την αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας, την οποία θα χαρακτήριζα απρόσμενη, μα και μια ηθική ανταμοιβή για τον αναγνώστη.

Περίπλοκες, λοιπόν, οι σχέσεις των ανθρώπων, μιας και η αλήθεια είναι ίσως θέμα οπτικής γωνίας, αφού ο καθένας παρουσιάζει δύο πλευρές, τη φωτεινή κι αμιγώς ανθρώπινη και την άλλη, τη σκοτεινή κι απρόβλεπτη. Εξάλλου ο άνθρωπος δεν καταστρέφεται σκεπτόμενος το μέλλον, αλλά στην προσπάθειά του να το ελέγξει!

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τις εκδόσεις Ινφογνώμων και τον κ. Καλεντερίδη για την επιλογή τους να αναλάβουν την έκδοση αυτού του βιβλίου. Είμαι πεπεισμένη πως το ταξίδι του συγκεκριμένου βιβλίου θα είναι μακρύ, οδηγώντας τον αναγνώστη στο να αντιληφθεί πως η δύναμη της ψυχής προκύπτει τελικά από  μια αδάμαστη θέληση για ζωή. 

Μουλαρτζή Θ. Χρυσούλα, πτυχιούχος Φιλοσοφικής του Τμήματος Ψυχολογίας

 

Σελίδα του βιβλίου: http://infognomon.com/?product=πλεκτάνη-εξ-αίματος

 

Read 1771 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων