Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 12:25

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ειρήνης Μαθιουδάκη, «Η πριγκίπισσα του Βοτανόκηπου» (Εκδόσεις Ίτανος)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ειρήνης Μαθιουδάκη, «Η πριγκίπισσα του Βοτανόκηπου» (Εκδόσεις Ίτανος)

 "Η πριγκίπισσα του Βοτανόκηπου"
Ειρήνη Μαθιουδάκη
Εκδόσεις Ίτανος 

Ένας κήπος που δεν μοιάζει με τον δικό μας. Ένας κήπος με χρώματα, γεύσεις, μυρωδιές και λίγη μαγεία. Η φύση χαίρεται και τα βότανα μιλούν, ενώ ξωτικά και νεράιδες βρίσκονται παντού τριγύρω. 

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη μάς μεταφέρει σ’ αυτόν τον κόσμο, θέλοντας να μας μάθει τα βότανα. Τα βότανα λέγονται αλλιώς και φαρμακευτικά φυτά. Ανακουφίζουν, θεραπεύουν και ενισχύουν τον οργανισμό. 

Η συγγραφέας δίνοντας πνοή, όνομα και λόγο στα βότανα της φύσης, θέλει να ξεναγήσει τα παιδιά στον “μαγικό” κόσμο αυτών των φυτών. Μια ανοιξιάτικη μέρα, λοιπόν, η Δαφνούλα βρίσκεται χαμένη στις ομορφιές της φύσης, περιτριγυρισμένη από άνθη, χόρτα και δέντρα. Πλάι στην κυρία Βατομουριά, γνωρίζει τις νεράιδες και τα ξωτικά του Βοτανόκηπου. Τα ονόματα όσων ζουν εκεί είναι δανεισμένα από το φυτό που προστατεύουν και περιποιούνται. Γίνονται φίλοι με τη μικρή ηρωίδα μας και την οδηγούν στον Βασιλιά τους. 

Τόσο η συγγραφέας με την περιγραφή της, όσο και η εικονογράφος, Γιούλη Τάκου, μέσα απ’ τις όμορφες εικόνες, δίνουν πετυχημένα - θεωρώ - χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα και την χρησιμότητά τους. Ο λόγος απλός, κατανοητός με ευχάριστες περιγραφές αλλά και όμορφους διαλόγους. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο, καθαρά διδακτικό, αφού στόχος είναι να κατανοήσει το παιδί τις ιδιότητες κάποιων φυτών που ήδη του είναι γνωστά ή που συναντά στην καθημερινότητά του και στη συνέχεια να είναι ικανό έως και να τα χρησιμοποιήσει. 

Θα χαρακτήριζα έξυπνη τη χρήση της προσωποποίησης, μιας και το κείμενο με αυτό τον τρόπο, αποκτά ζωντάνια, παραστατικότητα και μια αμεσότητα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Μέσα από μια πληθώρα εικόνων, το παιδί συγκρατεί στοιχεία για τα βότανα, την προέλευση και την θεραπευτική τους χρήση. Εύστοχη, επίσης, η επιλογή του θέματος, το οποίο δίνει πολλές πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. 

Δεν συνάντησα την δομή και τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού παραμυθιού, αλλά μια παιδική – ίσως και αλληγορική– ιστορία με διδακτισμό που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και ενήλικες, αφού κι εγώ η ίδια “έπιασα” τον εαυτό μου να μελετά με ενδιαφέρον στοιχεία βοτάνων που δεν γνώριζα. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους λοιπόν! 

Ήταν στ’ αλήθεια μια βόλτα, με μια πριγκίπισσα, κάτι νεράιδες κι έναν βοτανόκηπο; Ή μήπως ένα όνειρο πασπαλισμένο από αστερόσκονη ή κάποιο άλλο μαγικό στοιχείο; Μέσα από την αφήγηση, που έντεχνα διακόπτεται από χαριτωμένα τραγουδάκια, αφιερωμένα στην οικογένεια των βοτάνων, θα ταξιδέψουμε μαζί με τη μαγεία, στον κόσμο της μικρής Δαφνούλας! 

Μουλαρτζή Θ. Χρυσούλα, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, τμήμα Ψυχολογίας

Σελίδα του βιβλίου: https://www.itanosbooks.gr/el/paidika-biblia/h-prigkipissa-toy-botanokhpoy 

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε τον Μάιο του 1992 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έκανε σπουδές στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διακριθεί με επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ την άνοιξη του 2005 απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό παιδικής ιστορίας του Κέντρου "Γέναθλον" για την ιστορία με τίτλο "Οι περιπέτειες της Σταλίτσας". Ακόμη ασχολείται με τη συγγραφή στίχων, το χορό και τον εθελοντισμό, που σχετίζεται με τη δημιουργική απασχόληση και την ενισχυτική διδασκαλία παιδιών και εφήβων. 

 

 

Read 1090 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων