Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 18:19

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα του Νικόλαου Κοτανίδη, «Πενήντα πέντε μίλια νοτιοανατολικά» (Εκδόσεις Περίπλους - Διονύσης Βίτσος)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα του Νικόλαου Κοτανίδη, «Πενήντα πέντε μίλια νοτιοανατολικά» (Εκδόσεις Περίπλους - Διονύσης Βίτσος)

"Πενήντα πέντε μίλια νοτιοανατολικά"
Νικόλας Κοτανίδης
Εκδόσεις Περίπλους - Διονύσης Βίτσος

Ένας Άγγλος πολιτικός είπε κάποτε πως μέσα από ένα στρατόπεδο, μπορείς να μάθεις τον κόσμο. Στρατός… μια λέξη που σε παραπέμπει στη λέξη αντοχή, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική.

Πενήντα πέντε μίλια νοτιοανατολικά του Άθωνα, βρίσκεται η Λήμνος. Το μέρος, όπου, 50 χρόνια πριν, έμελλε να αλλάξουν οι ζωές τεσσάρων ανθρώπων, για πάντα. Ένα μυστικό, που ο μοναχός Αρτέμιος έθαψε στα άδυτα του μυαλού και της ψυχής του…Ο Άλκης Σταυρινός, νεαρός ανθυπολοχαγός και πρωταγωνιστής της ιστορίας, υπηρετεί στο τάγμα Πεζικού της Λήμνου. Ταυτόχρονα με την προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στις ανυπόφορες συνθήκες, βιώνει στιγμές εσωτερικής αναζήτησης αλλά και σημαντικές δυσκολίες. Στο πρόσωπό του, όμως, ο αναγνώστης διακρίνει  έναν άνθρωπο που “διδάσκει” ότι δεν πρέπει να παρατάμε τους στόχους, τα όνειρα και καθετί για το οποίο είμαστε προορισμένοι. Πως η προσπάθεια και η αντοχή, είναι όπλα, τα οποία μάς επαναφέρουν πάντα στην πορεία που είχαμε χαράξει, σε περίπτωση που τα γεγονότα γύρω μας, έχουν σχεδόν συνθλίψει κάθε προοπτική για το μέλλον. Ο συγγραφέας μάς θυμίζει, επίσης, πως, στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, μπορεί να δούμε και να ανακαλύψουμε πράγματα για τον ίδιο μας τον εαυτό. Άνθρωποι – σταθμοί στην πορεία μας, που μπορούν να γίνουν η κινητήριος δύναμη και να δώσουν νόημα στη ζωή μας, ακριβώς τη στιγμή που νιώθουμε “χαμένοι”.

Το μυθιστόρημα του Νικόλαου Κοτανίδη θέτει ερωτήματα διαχρονικού χαρακτήρα. Μέσα από τη λεπτομερή περιγραφή της ζωής των στρατιωτών μεταδίδει μηνύματα κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Εύλογα θα μπορούσαν αρκετοί αναγνώστες να ταυτιστούν με κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου, εφόσον η υπόθεση φέρνει στο νου τη ζωή κάθε εργαζόμενου νέου. Μυαλά που αμφισβητούν τα πάντα, που ψάχνουν και ψάχνονται, που αναζητούν τον εαυτό τους και δεν συμβιβάζονται με τις εξελίξεις των πραγμάτων, εύκολα θα βρουν κοινά στοιχεία με τους ήρωες του βιβλίου.

Διάχυτα μηνύματα για τον έρωτα, τη φιλία, την τιμή, το ήθος των ανθρώπων. Οι περιγραφές του συγγραφέα μοιάζουν με παλμογράφο που μετρά σε κάθε περίπτωση τους παλμούς και τις ανάσες των ηρώων του, οι οποίοι ζουν καταστάσεις καθοριστικές για τη ζωή τους. Η κάθε κίνηση έχει συνέπειες, η κάθε απόφαση αντίκτυπο, η κάθε λέξη αποτέλεσμα.

Θεωρώ αρκετά ευφυή τον τίτλο «Πενήντα πέντε μίλια νοτιοανατολικά», καθώς σηματοδοτεί ένα μέρος - σταθμό για τη ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου. Ένα αφήγημα γεμάτο νοήματα και μηνύματα, όχι μόνο στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που θα το πρότεινα σε όσους δεν δειλιάζουν να παλεύουν και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Με αλληγορικό τρόπο και παραλληλίζοντας την ίδια τη ζωή με τις δύσκολες συνθήκες του Στρατού (ασκήσεις, καψώνια κτλ), ο Νικόλαος Κοτανίδης αντικατοπτρίζει έναν μικρόκοσμο του σήμερα… ίσως και του “πάντοτε”, αφού μιλάμε για μια κοινωνία διαχρονικά απρόβλεπτη…   

Μουλαρτζή Χρυσούλα, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Ιωαννίνων - Τμήματος Ψυχολογίας

Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2429

Ο Νικόλαος  Κοτανίδης γεννήθηκε το 1968 στη Γερμανία. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και κατέχει το πτυχίο Cambridge proficiency in English. Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, στην εθνική φρουρά της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Είναι λάτρης της λογοτεχνίας, της φωτογραφίας, της ποδηλασίας και του hard rock. Από τις εκδόσεις Περίπλους κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο του «Φουλ του Άσσου».

 

 

Read 2090 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων