Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 17:05

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Ελένης Βασιλέιου - Αστερόσκονης, «Αρετούσα» (Εκδόσεις Όστρια)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Ελένης Βασιλέιου - Αστερόσκονης, «Αρετούσα» (Εκδόσεις Όστρια)

«Αρετούσα» 
Ελένη Βασιλείου - Αστερόσκονη
Εκδόσεις Όστρια

Είναι στιγμές που αντιλαμβάνομαι πως το γονίδιο του μεγάλου ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου διατηρείται ακέραιο από γενιά σε γενιά, ιδιαίτερα σε αυτόν τον όμορφο τόπο, που λέγεται Κρήτη. Η Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη, αν και γεννημένη στον Πειραιά, έχει την τιμή να ρέει στις φλέβες της και κρητικό αίμα, από την πλευρά της μητέρας της. Και γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι με το έργο της «Αρετούσα», αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η σχέση των Ελλήνων με την ποίηση δεν θα φθαρεί ποτέ από τον χρόνο. 

Η «Αρετούσα» λοιπόν είναι ένα μεγάλου μήκους ποίημα, που κατατάσσεται από την συγγραφέα και τους εκδότες του βιβλίου, στα θεατρικά έργα. Γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, εξιστορεί την δραματική ιστορία αγάπης της Αρετούσας με τον Ερωτόκριτο. Συνεπώς, η διακειμενικότητα από τον πρωτότυπο «Ερωτόκριτο» είναι αυτονόητη και ο κυρίως κορμός του ποιήματος βασίζεται στα υπάρχοντα μοτίβα του αυθεντικού έργου (μεγάλος έρωτας – φυγή του Ερωτόκριτου – μοναξιά της ηρωίδας – επιστροφή και επανένωση). Ωστόσο η συγγραφέας σχηματίζει μια δική της διαφορετική εκδοχή, με άυλους ήρωες που, προφανώς, δημιουργούνται από την απόγνωση της Αρετούσας. 

Ο ήλιος, το φεγγάρι, η χαρά, η μοίρα, η ελπίδα, η σιωπή, ο έρωτας, ο χάρος, η μοναξιά, παίρνουν σάρκα και οστά και συνομιλούν με την Αρετούσα, που δίνει τον δικό της προσωπικό αγώνα προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις ανησυχίες της, την απόγνωσή της, τις χαμένες της προσδοκίες για έναν έρωτα που δείχνει ολότελα χαμένος. Άλλοι την συμπαραστέκονται και άλλοι θολώνουν περισσότερα τα νερά της λογικής της. Ενώ η εμφάνιση της πεθαμένης μητέρας, ως υπερβατική δύναμη, που θα συμβουλέψει σωστά την απελπισμένη κόρη της, σε ένα διάλογο άκρως συγκινητικό, πιθανόν να παραπέμπει και σε έναν υποτιθέμενο διάλογο της συγγραφέως με την δική της μητέρα, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.  

Το κείμενο είναι λυρικό, ιδιαίτερα δυνατό και προσεγμένο σε κάθε του σημείο. Συγκινεί τον αναγνώστη και του δημιουργεί αισθήματα αγωνίας για την τελική έκβαση του έργου ή θα λέγαμε καλύτερα, για την κατάληξη του δράματος. Ένα δράμα που το βιώνουμε σχεδόν μονόπλευρα από την πλευρά της Αρετούσας, χωρίς να γνωρίζουμε ως το τέλος τη στάση του Ερωτόκριτου στα γεγονότα. Τα μηνύματα για την αγάπη είναι σημαντικά και διαχρονικά. Άραγε οι μεγάλες αποστάσεις μπορούν να επιφέρουν τη φθορά και τη λήθη;  Άραγε η αγάπη μπορεί να αντέξει, όταν μοιάζει να συνθλίβεται μέσα στις μυλόπετρες της μοίρας; Άραγε ο έρωτας μπορεί να ξαναβρεί σπίθα, όταν οι άνεμοι παλεύουν να σβήσουν και την τελευταία αναμμένη φλογίτσα; Άραγε ο ίδιος ο θάνατος μπορεί να χωρίσει δυο ανθρώπους που έχουν δώσει όρκους αιώνιας αγάπης; 

Συμπερασματικά, η Αρετούσα θα μπορούσε να είναι η εκάστοτε γυναίκα που υπομένει, που καρτερεί, που διατηρεί ανέπαφο το όνειρο ενός μεγάλου έρωτα και μιας αρμονικής συμβίωσης. Μέσα κι από τις δικές της ψυχολογικές διακυμάνσεις, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικές, η Αρετούσα συμβολίζει την κάθε γυναίκα – ηρωίδα, που δίνει σθεναρές μάχες απέναντι σε κάθε εξωγενή παράγοντα, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός ζευγαριού.    

Τα θερμά  μου συγχαρητήρια στην φίλη “Αστερόσκονη” που, με την «Αρετούσα» της, μας χάρισε ένα υπέροχο έργο. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: https://ostriaeditions.com/index.php?route=product/product&product_id=314

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Γεννημένη στον Πειραιά με καταγωγή από την Κρήτη η Ελένη Βασιλείου είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ποιήτρια. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές κυρίως φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό έργο και ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο αφιερωμένο στον παιδικό καρκίνο. 

Κύριο χαρακτηριστικό των βιβλίων της, όλα τα ζωγραφικά έργα που τα κοσμούν είναι της ιδίας, καθώς πιστεύει και υποστηρίζει, πως η γραφή είναι μέρος της ψυχής σε συνδυασμό με τα χρώματα που την περικλείουν.

Το 2014 μετοίκησε στη Γερμανία όπου συνεχίζει την πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο.

Περισσότερα για το έργο της asteroskoni.wordpress.com

facebook: Eleni Vasileiou-ASTEROSKONI

https://www.facebook.com/eleni.vasiliou
e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Read 1270 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας