Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 12:52

ΜΕΛΕΤΗ: Σχέση Τέχνης και Δημιουργικής Γραφής στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, Παρασκευή Ξανθούλη

Rate this item
(0 votes)
ΜΕΛΕΤΗ: Σχέση Τέχνης και Δημιουργικής Γραφής στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, Παρασκευή Ξανθούλη

Η προσέγγιση της Τέχνης μέσα από φανταστικές, παραμυθένιες ιστορίες θα μπορούσε να είναι μια “εκδρομή” στον εικαστικό κόσμο γιατί εγείρουν τον προβληματισμό των πολύ νεαρών αποδεκτών και συμβάλλουν στο να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην έννοια του «ωραίου».

Η διερεύνηση του τρόπου που οι σύγχρονοι συγγραφείς παιδικών αναγνωσμάτων πραγματεύονται τη διαμόρφωση της αισθητικής καλλιέργειας, η οποία διανθίζει την καθημερινότητα των νεαρών αποδεκτών με στιγμές λογοτεχνικής και εικαστικής ανάγνωσης, με ώρες δημιουργικού προβληματισμού και αισθητικής απόλαυσης, ήταν ο λόγος της δημιουργίας αυτού του βιβλίου. Ενδεικτική περίπτωση αποτελούν τα βιβλία της Φίλιας Δενδρινού, τα οποία είναι συναρπαστικά όχι μόνο για τις παραμυθένιες ιστορίες τους αλλά και για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μυούν τους πολύ νεαρούς αποδέκτες στον χώρο της τέχνης.

Αυτό που ενδιαφέρει την παρούσα εργασία είναι να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η εμπλοκή του παιδιού με τα Έργα Τέχνης ξακουστών ζωγράφων μέσα από την αφήγηση μιας φανταστικής ιστορίας, με την προσδοκία να αναδειχθεί ο συναισθηματικός πλούτος όχι μόνο του καλλιτέχνη ζωγράφου, αλλά και του αναγνώστη-παιδιού, αποδέκτη της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αυτή η μελέτη επίσης, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και του κώδικα QR, οδηγεί διαδραστικά τους αναγνώστες σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους όπου μπορούν να δουν τους πίνακες ζωγραφικής που περιγράφονται αλλά και κάθε επιμέρους χρήσιμη πληροφορία που τους συνοδεύει (στοιχεία δημιουργού, έτος που φιλοτεχνήθηκαν, διαστάσεις, περιγραφή, κ.ά.)

Βιογραφικό

Η Παρασκευή (Βιβή) Ξανθούλη γεννήθηκε στη Λάρισα, έζησε και μεγάλωσε στο Βόλο. Τα  τελευταία 35 χρόνια ζει στο νησί της Ρόδου και έχει δύο παιδιά. Είναι Διευθύντρια σε σχολική μονάδα της Ρόδου από το 2007 έως σήμερα. Είναι απόφοιτος της Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος διπλώματος Maîtrise στη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό της Γαλλίας του Πανεπιστημίου Faculté des Lettres et des Sciences Humaines De Nice, αριστούχος και υπότροφος διπλωματούχος των Μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου μετά συγχαρητηρίων «Docteur en Études grecques» de l’ École doctorale Mondes antiques et médiévaux de lUniversité de Sorbonne. Ενεργή είναι η συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα και διοικητικά συμβούλια επιστημονικών  φορέων Σωματείων και Ενώσεων, καθώς επίσης και η συμμετοχή σε διδακτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε εκπαιδευτικές / επιμορφωτικές ημερίδες ως εισηγήτρια / επιμορφώτρια. Είναι επίσης Υπεύθυνη Σχεδιασμού – Υλοποίησης και Συντονίστρια, πολλών εξωσχολικών δραστηριοτήτων σε πάνω από 90 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και της Γαλλίας, διεθνών και καινοτόμων δράσεων που προάγουν το Σχολείο στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς και Υπεύθυνη Σχεδιασμού – Υλοποίησης Ημερίδων – Διαλέξεων. Μιλάει επίσημα τη Γαλλική, Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα.

 

Paraskevi Xanthouli est diplômée de la Faculté des Lettres Françaises de l’Université Aristote de Thessalonique, titulaire d’une Maîtrise en Lettres et Culture de la Faculté des Lettres et Sciences Humaines de Nice, titulaire d’un Master de la Faculté des sciences humaines de l’Université de l’Égée et elle a obtenu le diplôme de Doctorat en Études grecques de l’École doctorale Mondes antiques et médiévaux de l’Université de Sorbonne.

Read 9474 times Last modified on Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 18:48