Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 16:25

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το θεατρικό έργο της Δελίνας Βασιλειάδη, «Το παιχνίδι της Αλίκης» (Κάπα Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το θεατρικό έργο της Δελίνας Βασιλειάδη, «Το παιχνίδι της Αλίκης» (Κάπα Εκδοτική)

«Το παιχνίδι της Αλίκης»
Δελίνα Βασιλειάδη
Κάπα Εκδοτική 

Το θεατρικό έργο της Δελίνας Βασιλειάδη, «Το παιχνίδι της Αλίκης», είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή στην ανθρώπινη ψυχή. 

Ένας διάσημος θεατρικός συγγραφέας, που φαίνεται ότι ο οίστρος του βρίσκεται σε κορεσμό, προσπαθεί να γράψει τις πρώτες σελίδες ενός νέου έργου, το οποίο “πιεστικά” περιμένουν να λάβουν οι εκδότες του. Τις διαταραγμένες του σκέψεις θα διακόψει η εμφάνιση του φαντάσματος της συζύγου του, Αλίκης, η οποία σταδιακά θα προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις αλλά και σε ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του. Ο αναγνώστης συχνά συγχέεται εάν η εμφάνιση της Αλίκης είναι μια μεταφυσική κατάσταση ή εάν όλο αυτό είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας του. Καθώς ο ίδιος, βυθισμένος μέσα στις παραισθήσεις και στην αγωνία του να ολοκληρώσει το έργο, γράφει, σβήνει, δημιουργεί υποτιθέμενους διαλόγους, φαντάζεται ή αναπολεί πράγματα και καταστάσεις. 

Το όλο κείμενο έχει να κάνει με τις ερινύες που επισκέπτονται τον συγγραφέα, καθώς όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε την Αλίκη, όταν εκείνη ζούσε, σε πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας, αλλά και γιατί επέλεξε να ακολουθήσει τον αμαρτωλό δρόμο της μοιχείας. Ένας άνθρωπος που βοηθήθηκε αλλά δεν βοήθησε, που δεν εκτίμησε, που δεν αγάπησε την σύντροφό του όπως έπρεπε. Από την άλλη η συγγραφέας τονίζει τον ρόλο πολλών ανθρώπων, που, αφήνοντας πίσω τα δικά τους θέλω ή τις δυνατότητές τους, γίνονται η σκιά των συντρόφων τους προκειμένου εκείνοι να ανέλθουν κοινωνικά, καλλιτεχνικά κ.ά. Από τη μία άνθρωποι με απωθημένα, που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να πετύχουν στη ζωή τους και από την άλλη άνθρωποι καλοσυνάτοι και δοτικοί που, όταν αγαπούν, γίνονται τα θύματα της σχέσης τους, παρά το άριστο οικογενειακό ή μορφωτικό τους επίπεδο. Οι ίδιες οι αποκαλύψεις της Αλίκης φανερώνουν μια τέτοια “άδικη” για εκείνη κατάσταση. Και μ’ αυτήν την αφορμή εμφανίζεται τώρα για να πάρει την ρεβάνς της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ίδια θέλει να την αποκαλεί ο σύζυγός της, Νέμεση, με την έννοια πως η εμφάνισή της  σχετίζεται με την τιμωρία που θα επέλθει πλέον για εκείνον, αφού έχει παραβεί κάθε ηθικό κώδικα. Όπως ακριβώς και στην Αρχαία Τραγωδία που η νέμεση των θεών, για τέτοιους ανθρώπους, ήταν αναπόφευκτη. 

Τελικά το τέλος του έργου συναρπάζει. Ο συγγραφέας “ηττάται” και φαίνεται να αναγνωρίζει τα λάθη του, σε μια σκηνή που η “οπτασία” της Αλίκης αποχωρεί ανακουφισμένη για όσα επιτέλους ελέχθησαν και ξεκαθαρίστηκαν. Ο συγγραφέας όμως πράγματι ηττάται και αδυνατεί να γράψει το έργο ή μήπως το έργο γράφεται παράλληλα και βρίσκεται ήδη στα χέρια μας; Μήπως αυτό το παιχνίδι του μυαλού αποτελεί ένα μέσο ώστε να συγγράψει ένας άνθρωπος, που δεν έχει ούτε τα προσόντα αλλά ούτε και το ταλέντο; Άρα πρόκειται για ένα έργο που δομείται βήμα βήμα από την ίδια την υπόθεσή του ή αν θέλετε από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό, χωρίς να απαιτείται κανένας εξωγενής παράγοντας. Σχεδόν καμία εξωτερική επίδραση δεν συμβάλλει στην υπόθεση, κανένας επιπλέον ρόλος δεν απαιτείται, καμία σκηνική αλλαγή δεν είναι απαραίτητη. Παρά μόνο η αέναη μάχη με τον ίδιο μας “κακό” εαυτό φαίνεται πως είναι ικανή για να δημιουργήσει ένα μεστό και ρεαλιστικό δράμα. 

Θεωρώ λοιπόν ότι τα μηνύματα είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, με την θέση της γυναίκας, με την αυτοεκτίμηση, με την διεκδίκηση των όσων αξίζουμε ως άνθρωποι, με την ουσία του “φαίνεσθαι” και του “είναι”. 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Δελίνα Βασιλειάδη. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας 

Σελίδα της συγγραφέως: https://www.delinavasiliadi.gr 

Η Δελίνα Βασιλειάδη (www.delinavasiliadi.gr) ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου. Είναι εικαστικός με συνεχή παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες(2014). Χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές (φιλμ νουάρ), έχει συνεργαστεί πολλάκις με το Κ.Θ.Β.Ε., είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ε.Λ.Β.Ε.

Διακρίσεις στη Λογοτεχνία: Α’ Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2018) και έπαινος από την ΠΕΛ (37ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός) για το θεατρικό έργο Το παιχνίδι της Αλίκης, 2ο βραβείο για το διήγημα Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά και έπαινος για το χριστουγεννιάτικο παραμύθι Το αστεράκι στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, 3ο βραβείο για το παραμύθι Η φύλακας των ξεχασμένων ονείρων στον 18ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ., βραβείο θεατρικού έργου για το Πέρασμα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2017), βραβείο για το παραμύθι Η νεράιδα της πιπίλας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παραμυθιού (Anima εκδοτική), έπαινος & τιμητική διάκριση στον Β’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Εταιρείας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά.
Από τις Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης κυκλοφορεί το παιδικό παραμύθι της Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου, από την Anima Εκδοτική Η Νεράιδα της Πιπίλας και από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ το Πέρασμα. Μέσα στο 2019 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα θεατρικά της έργα Το παιχνίδι της Αλίκης και Παράδεισος κατ’ οίκον από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

 

 

Read 929 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας