Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 13:09

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Βουζουνεράκη, «Πάμε μια βόλτα;» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Βουζουνεράκη, «Πάμε μια βόλτα;» (Άνεμος Εκδοτική)

«Πάμε μια βόλτα;»
Μαρία Βουζουνεράκη
Άνεμος Εκδοτική

Η Μαρία Βουζουνεράκη, μετά την ποιητική συλλογή «Η νύχτα στα μάτια των δειλών», επανεμφανίζεται στα εκδοτικά δρώμενα, με το μυθιστόρημα «Πάμε μια βόλτα;», το οποίο κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική. 

Είναι η ιστορία της Μυρτώς, μιας έξυπνης και ιδιαίτερα δραστήριας κοπέλας, που φεύγει από το όμορφο Ναύπλιο για να ανοίξει τα φτερά της στην πολύβουη Αθήνα.  Φιλίες, έρωτες, αγωνίες, προσπάθειες για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο. Κι ενώ όλα δείχνουν στη ζωή της να έχουν βρει τον δρόμο τους, μια σοβαρή πάθηση θα εμφανιστεί για να χαλάσει τα όποια σχέδια για το μέλλον αλλά και για να δοκιμάσει τις αντοχές και τις ψυχικές δυνάμεις της ηρωίδας. 

Η Μαρία Βουζουνεράκη, με πολύ όμορφο και απλό τρόπο, μας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εισβάλει στη ζωή μας μια αρρώστια, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η «Σκλήρυνση κατά πλάκας». Ναι, πράγματι, οι άνθρωποι δεν είμαστε ούτε άτρωτοι, ούτε αθάνατοι. Πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι και για το καλό αλλά και για το κακό. Η συγγραφέας περιγράφει, με σημαντικές λεπτομέρειες, στοιχεία της νόσου που αφορούν τα πρώτα σημάδια, την θεραπευτική αντιμετώπιση, την ψυχική διάθεση όσων νοσούν. Γύρω όμως από αυτά τα άτομα, υφίσταται κι ένας ολόκληρος μηχανισμός που τα περιβάλλει ή έχει μαζί τους σχέσεις αλληλεξάρτησης. Είτε αυτό λέγεται κράτος, είτε κοινωνικός περίγυρος, είτε συγγενικός κύκλος. Τα ταμπού, η προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες, η ευρύτερη άγνοια του κόσμου, η δύναμη της φιλίας είναι στοιχεία που αυτό το μυθιστόρημα δεν αφήνει ασχολίαστα. Γιατί ναι, κι εδώ υπάρχει μια δυνατή φιλία που δεν λυγίζει από τα βάρη μιας πάθησης, αλλά παραμένει δυνατή κι ακλόνητη ως το τέλος.  

Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα που θίγεται είναι η σεξουαλική διαφορετικότητα και η αντιμετώπισή της στην χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες. Η κατακραυγή και μόνο της “άμεμπτης”, υποτίθεται, κοινωνίας ήταν αρκετή για να οδηγήσει αυτά τα άτομα στη φυγή ή σε εξαναγκασμένους γάμους, ώστε να “καλυφτούν” οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Η Μαρία Βουζουνεράκη λοιπόν, με πολύ ωραίο τρόπο και χωρίς να θίγει επιλογές και καταστάσεις, θέτει το ζήτημα στους αναγνώστες της, αντιμετωπίζοντάς το εύστοχα από μέσα… από το κέντρο της οικογένειας. 

Ο λόγος της Μαρίας Βουζουνεράκη είναι απλός, καθημερινός, χωρίς εξάρσεις υπερβολής, ώστε η διαδικασία της ανάγνωσης να μην διαφέρει από τα όσα συμβαίνουν στην ίδια τη ζωή και από τα όσα ζουν οι ήρωές της. Απλοί άνθρωποι σε ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, όπως αυτές που βιώνουμε όλοι μας. Το κείμενο είναι σφιχτοδεμένο, χωρίς κενά και χωρίς ανούσιες παρενθέσεις. Με μια ανάσα οδηγείσαι στο τέλος, όπου θα κληθείς κι εσύ ως αναγνώστης να κάνεις τον απολογισμό σου. Να σκεφτείς και να προβληματιστείς. Κι αφού το βιβλίο σε οδηγεί σε τέτοια μονοπάτια, φαίνεται ότι πέτυχε τον στόχο του. 

Συγχαρητήρια στην συγγραφέα για το πολύ σημαντικό μάθημα ζωής που μας παρέθεσε.  

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/volta.html 

Η Μαρία Βουζουνεράκη, μάς συστήνεται: 

Γεννήθηκα το 1971 στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Έκανα τα πρώτα μου βήματα σ’ ένα μικρό όμορφο ορεινό χωριό με άγρια φύση και αυθεντικούς ανθρώπους. Η πρώτη μου επαφή με τον γραπτό λόγο ήρθε στα 9 μου χρόνια. Μεγάλωσα και αρνούμαι να κατέβω από το συννεφάκι μου, εκείνο που μου επιτρέπει να ονειρεύομαι και να πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν έπαψαν ν’ αγαπούν. Με θυμάμαι μ’ ένα χαρτί κι ένα μολύβι να προσπαθώ ν’ αποτυπώσω αυτά που οι άνθρωποι δεν τολμούν να ξεστομίσουν. Τα τελευταία χρόνια, ο λόγος μου εκφράζεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και γνωστές ιστοσελίδες. 

«Η νύχτα στα μάτια των δειλών» είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Η αρχή ενός μεγάλου ονείρου, που παίρνει σάρκα και οστά.

Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία της:

«Πάμε μια βόλτα;» (μυθιστόρημα, 2019)

«Η νύχτα στα μάτια των δειλών» (ποιητική συλλογή, 2017)

Read 1303 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας