Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 09:15

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τα διηγήματα του Θεόδωρου Πάλλα, «Στη χαραγή της 28ης σελήνης» (Εκδόσεις Ελκυστής)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τα διηγήματα του Θεόδωρου Πάλλα, «Στη χαραγή της 28ης σελήνης» (Εκδόσεις Ελκυστής)

«Στη χαραγή της 28ης σελήνης»
Θεόδωρος Πάλλας
Εκδόσεις Ελκυστής 

Η συλλογή διηγημάτων «Στη χαραγή της 28ης σελήνης» είναι το έκτο βιβλίο του  Θεόδωρου Πάλλα και χαρακτηρίζεται από μια διαφορετική “συγγραφική αίσθηση” όσον αφορά τους ανθρώπους που συλλαμβάνει το οπτικό μας πεδίο ή απλά τους ανθρώπους που συνυπάρχουν στον ίδιο με εμάς “κοινωνικό χώρο”. 

Οι ήρωες αυτού του βιβλίου είναι πολυπρόσωποι και πολυδιάστατοι. Πίσω από αυτό που φαίνεται, υποβόσκει πάντα ένα περίεργο παρελθόν, μια μοίρα που τους ώθησε να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους ή που τους ανάγκασε να ζούνε έχοντας καταπιέσει τα πραγματικά τους “θέλω”. Ο συγγραφέας ξετυλίγει σιγά σιγά το νήμα της ζωής τους, κάνοντας τον αναγνώστη πολλές φορές να ανατρέψει την αρχική του άποψη για τα πράγματα. Άνθρωποι μόνοι, απόκληροι, με κρυφά πάθη, με ανεκπλήρωτα όνειρα, με ενδόμυχες σκέψεις, που συχνά αγγίζουν τον παραλογισμό. Ενδοοικογενειακή βία, ασελγείς πράξεις, μοιχεία, τζόγος, προλήψεις και προκαταλήψεις. Πράγματι αυτά που θέλει να “φωτογραφίσει” ο συγγραφέας δεν είναι η γραμμική πορεία στον χρόνο μιας φαινομενικά δίκαιης και ηθικής κοινωνίας. Απεναντίας επισημαίνει την μυστική πλευρά των ανθρώπων, την υπόσταση του θύτη και του θύματος, την ιστορία κάποιων που η παράνοια τούς χτύπησε την πόρτα λόγω πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Μια επίσης από τις παραμέτρους που υφίστανται σε αυτά τα διηγήματα, είναι η ουσιαστικότερη προσέγγιση του «είναι» και του «φαίνεσθαι». Διότι ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε έναν άνθρωπο, ακόμα κι όταν η εξωτερική του εικόνα είναι η χείριστη. Αλλά κι από την άλλη, ποτέ δεν πρέπει να δείχνουμε απλόχερη εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που η εξωτερική τους εικόνα ή το κοινωνικό τους status βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Γιατί ο καθένας μπορεί να κρύβει μέσα του πολλά πράγματα. Από πόνο και ευαισθησίες μέχρι μοχθηρία και ζηλοφθονία. 

Πολλά διηγήματα χαρακτηρίζονται από “κοινά” μοτίβα. Για παράδειγμα η αναζήτηση της πραγματικής αγάπης ή η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα είναι μερικά από αυτά. Ένας άστεγος που του στέρησαν τη γυναίκα και το παιδί του, μια γυναίκα που τα κινητικά της προβλήματα την περιθωριοποίησαν, μια σύζυγος που υπομένει την βία τους ανδρός της, ένας ιερέας που δοκιμάζεται από πειρασμούς, ένας αλαφροΐσκιωτος που αγάπησε μια “γοργόνα”, μια ανύπαντρη δασκάλα που απέμεινε με την γριά μάνα της, ένας γοητευτικός προϊστάμενος με παλιά ψυχικά τραύματα. 

Όπως προαναφέρθηκε, κάθε πρόβλημα των ηρώων πηγάζει από ένα άγνωστο παρελθόν. Έτσι ο συγγραφέας προσδίδει μυστήριο στις ιστορίες του και τις κάνει ανατρεπτικές. Ο γλωσσικός πλούτος για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζει, ενώ η ικανότητα να δημιουργεί εικόνες είναι εξαιρετική. Ευφυείς είναι επίσης οι αλλαγές των αφηγητών σε ορισμένα διηγήματα, έτσι ώστε να δίδεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να διαβάσει και τον αντίλογο των ηρώων ή να δει την ίδια υπόθεση από διαφορετική οπτική γωνία. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Θεόδωρος Πάλλας αποφασίζει να “δημιουργήσει”, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και διόλου κοινότυπο. Εξάλλου το διαπιστώσαμε και από προηγούμενες δουλειές του. Τα διηγήματά του τονίζουν τα λάθη της κοινωνίας μας, την απραξία του συνόλου μπροστά σε σοβαρά προβλήματα, την ένοχη σιωπή σε εγκλήματα που συντελούνται γύρω μας. Από την άλλη όμως υπάρχει πάντα μια αγάπη, μια ευαισθησία, μια τάση για αλληλοβοήθεια…Του εύχομαι λοιπόν, να συνεχίσει να δημιουργεί με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για την γραφή, ώστε να χαρίζει πάντα στους αναγνώστες τους έργα με δυνατά μηνύματα. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών 

Σελίδα του βιβλίου: https://elkistis.gr/product/sti-xaragi/ 

Ο Θεόδωρος Πάλλας γεννήθηκε το 1962 στο Καλοχώρι Βεροίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και εργάζεται ως δάσκαλος. Άλλα έργα του ιδίου: Τρία κι ένα ποιήματα (ποιήματα) 1991, Εκδόσεις Παρατηρητής , Ποιητικές δοκιμές (ποιήματα) 1994, Εκδόσεις Παρατηρητής , Ενός αποσταμένου περιπατητή λόγοι (ποιήματα) 1996, Εκδόσεις Παρατηρητής.  Ανεπαίσθητη προσβολή (μυθιστόρημα) 2013, Εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική. 28 αντίγραφα (διηγήματα) 2016, Εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική. Η σιωπή των τύψεων (μυθιστόρημα) 2017, Εκδόσεις Ανάτυπο.  Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες: Anemos magazine, tovivlio.net, fractalart

 

Read 1080 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας