Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 14:47

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Διονύση Κονιτόπουλου "ΟΡΑΝ..." (Εκδόσεις Περίπλους)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Διονύση Κονιτόπουλου "ΟΡΑΝ..." (Εκδόσεις Περίπλους)

Το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του Διονύση Κονιτόπουλου, τιτλοφορείται «ΟΡΑΝ… Το όνειρο της Ορτένσια πέρα από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περίπλους. 

Αν και περιγράφεται ως σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα, θεωρώ ότι  διαφοροποιείται αρκετά από άλλα του είδους. Σαφώς και δεν είναι ένα έργο “πλοκής” ή δυναμικού σασπένς, καθώς η βασική του υπόθεση, δίνει διαρκώς προτεραιότητα σε μια αναλυτική παράθεση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών στοιχείων για τις χώρες που περιγράφονται. Πεδία δράσης η Κίνα, η Κούβα και η Ελλάδα. Η Κίνα και το όραμα του Μάο, που σήμερα βιώνει ραγδαίες αλλαγές, αναζητώντας νέα ταυτότητα στον Παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Η Κούβα του Κάστρο και οι θυσίες της επανάστασης του Τσε, που μέσα σε αργούς ρυθμούς ανάπτυξης αναζητά απαντήσεις για όσα στερήθηκε ο λαός της αλλά και για το αν άξιζαν οι κόποι και οι αγώνες. Και τέλος η Ελλάδα του σήμερα, θύμα των ραγδαίων ρυθμών, των πολλά υποσχόμενων πολιτικών συστημάτων και των αδίστακτων γραναζιών του κεφαλαίου. 

Οι δυο αυτές σημαντικές χώρες συνδέονται με την Ελλάδα μέσω των ανθρώπινων σχέσεων. Μέσω του έρωτα και της ανάγκης για συντροφικότητα. Η Ορτένσια, η Γκον και ο Ανδρέας. Δυο γυναίκες που ονειρεύονται την απόδραση από τη δική τους ασφυκτική ζωή προς κάτι καλύτερο. Κάτι που θα τους προσφέρει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Μα μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται, ο συγγραφέας παίρνει την αφορμή και περιγράφει σχολαστικότατα κάθε πτυχή της ζωής στις χώρες των ηρωίδων, της δομής της κοινωνίας, των οικονομικών συσχετισμών. Δίνεται επίσης βάση στη γαλούχηση των ηρωίδων, η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη από την επιθυμία για καλύτερους όρους διαβίωσης και η οποία έχει καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τον χαρακτήρα τους. Μια γαλούχηση που βρίσκεται σε συνάρτηση με τις επιδιώξεις τους, τη ματαιοδοξία τους ή και την απληστία τους καμιά φορά. 

Αυτό το βιβλίο όμως έχει κι άλλες προεκτάσεις. Ο αναγνώστης έρχεται διαρκώς σ’ επαφή με την κουλτούρα αυτών των χωρών, τις αντιλήψεις, το ευρύτερο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Το κοντράστ μεταξύ των εκεί συνθηκών και του δυτικό - ευρωπαϊκού χώρου, είναι άμεσο και καλοστημένο. Να επιλέξεις την Κούβα του έρωτα, της μουσικής, των αγνών καθημερινών πραγμάτων ή τον Δυτικό Κόσμο των γρήγορων ρυθμών και του καταναλωτισμού. Την Κούβα των κανόνων και της εσωστρέφειας ή την Δύση του άκρατου φιλελευθερισμού και των ανοιχτών συνόρων; 

Συνοψίζοντας, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Όσο πλησιάζουμε τον ήλιο, η φωτιά του γίνεται επικίνδυνη». Θέλοντας να πει πως τελικά όλοι πρέπει να διατηρούμε το «Παν μέτρον άριστον». Την ισορροπία σε κάθε έκφανση της ζωής μας, επαγγελματική, ερωτική, κοινωνική. Το “εμμονικό” όνειρο για μια καλύτερη ζωή μπορεί εύκολα να γκρεμιστεί από τους ίδιους που την υπόσχονται ή και από την αλαζονεία μας... 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, Συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2398 

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ) και συνέχισε στο  THE NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY (Μεταπτυχιακό ΜΒΑ) .

Δραστηριοποιήθηκε στον Ιδιωτικό Τομέα, σε Ανώνυμες Εταιρείες σαν υπεύθυνος Προσωπικού και Οικονομικών. Συνεχίζει σε Ναυτιλιακή Εταιρεία που διαχειρίζεται εμπορικά (ποντοπόρα πλοία) σαν Νόμιμος  Εκπρόσωπος.

Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών του Ιδιωτικού Τομέα, ΔΕΚΟ και Κοινωνικών φορέων (ΕΡΤ Α.Ε. – Ο.Κ.Ε. κλπ).

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της ΣΤΑ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ(1989-2004) και μέλος της Επιτροπής του Συνδέσμου για την Δημιουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Σ.Δ.Ο.Ε.)

Έχει δημοσιεύσει άρθρα (Οικονομικών, Ναυτιλιακών, Κοινωνικών θεμάτων) σε εφημερίδες και περιοδικά. 

Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας.

 

 

Read 1636 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας