Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 14:28

To apostaktirio.gr βρέθηκε στην θεατρική παράσταση "Τζιτζιμιτζιχοτζιριά"

To apostaktirio.gr βρέθηκε στην θεατρική παράσταση "Τζιτζιμιτζιχοτζιριά"

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε την θεατρική παράσταση,  "Τζιτζιμιτζιχοτζιριά" από την ομάδα «Σκηνοβάτες», που δημιουργεί υπό την αιγίδα της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αλεξάνδρειας. Σε κείμενο της Στέλλας Μιχαηλίδου και σε σκηνοθεσία της Χρύσας Αντωνίου, το έργο παίχτηκε για λίγες μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος, στο οποίο κάθε φορά επικρατούσε το αδιαχώρητο. 

Δυο λόγια για το έργο… 

Η Τζιτζιμιτζιχοτζιριά μας μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στη διαφορετικότητα, για την αντιμετώπισή της από την κοινωνία, για την ευαισθησία απένατι στην ομορφιά, για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. Είναι ένα έργο πάνω στο ρόλο της ποίησης στη ζωή μας, μια παραβολή για τη σημασία και την αναγκαιότητα της τέχνης.

Πρόκειται για μια πολύχρωμη εντυπωσιακή και ευρηματική παράσταση που δημιουργεί μαγικό και παραμυθένιο κλίμα ως αντίδοτο στις σκιές της δύσκολης καθημερινότητας που όλοι μας βιώνουμε.

Ο ΡάμΠιμ , ο φίλος του ο Σταύρος και η χρυσή πεταλούδα , ο κύριος Τζίτζικας και τα μυρμήγκια μαθητές του , ο κύριος Μυρμηγκιάν και ο κύριος Ευέξαπτος , η κυρία Ούργκα και άλλοι Συναρπαστικοί χαρακτήρες.

Όπως συμβαίνει με τους μύθους του Αισώπου , τα ζώα της ιστορίας μάς μιλούν για τη ζωή των ανθρώπων, για τα δικά μας ελαττώματα και προτερήματα, για τους δικούς μας πόθους και φόβους, για τις δικές μας λύπες και χαρές. Έτσι, εδώ, η κοινωνία των μυρμηγκιών λειτουργεί ως μια μικρογραφία της ανθρώπινης κοινωνίας. Μέσα από το παιχνίδι του θεάτρου, το έργο μάς μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας στη διαφορετικότητα, για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης, για τη σημασία της ομορφιάς στη ζωή μας, ίσως για τη σημασία και την αναγκαιότητα της τέχνης… 

Δυο λόγια για την παράσταση… 

Αν και οι πρωταγωνιστές ανήκουν σε ερασιτεχνική ομάδα, έχουμε την εντύπωση πως δεν θα ζήλευαν τίποτα από επαγγελματίες. Καταπληκτικές και πειστικές ερμηνείες, υπέροχοι χρωματισμοί της φωνής, άψογη χορογραφία και σκηνική παρουσία. Τα σκηνικά τόσα όσα έπρεπε και η ζωντανή μουσική υπόκρουση ζεστή και σωστά τοποθετημένη από την Αυα Μιένο-Μπατζώνη και την Ελπίδα Μπατζώνη-Μιένο της «Αλεξάνδρειου Μουσικής Σχολής». Τα κουστούμια του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου και της Σουλτάνας Τριανταφυλλοπούλου, πάντα με ποιότητα και με καλαισθησία. Ο κόσμος παρακολουθούσε σχεδόν με “κατάνυξη” το έργο και πολλές φορές με παρότρυνση των ηθοποιών, συμμετείχε στα δρώμενα. Η συγκίνηση ορισμένες φορές ήταν έκδηλη, αλλά με εμβόλιμες έξυπνες φράσεις, έσπαγε αμέσως το βαρύ κλίμα. Ακόμα και όταν το έργο από θεατρική παράσταση, μετατράπηκε για λίγο σε “θέατρο σκιών”, η αφηγηματική ροή όχι απλά δεν διακόπηκε καθόλου, αλλά άφηνε την φαντασία των θεατών να πλάθει πρόσωπα και καταστάσεις, πίσω από το όμορφα φωτισμένο πανί. Δεν θα ξεχωρίσουμε κανέναν ρόλο, γιατί ο κάθε ένας είχε την χάρη του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα. Η παράσταση αυτή απέδειξε περίτρανα πως ακόμα και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορούν να πραγματοποιούνται εκπληκτικά πράγματα. Συγχαρητήρια στην σκηνοθέτη για όσα κατάφερε και για το εξαίσιο στίγμα που έδωσε στην αισθητική του έργου. Συγχαρητήρια και στον Πρόεδρο της ΚΕΔΑ Στέφανο Δελιόπουλο που στηρίζει με κάθε μέσο όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. 

Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης: 

Αγγελική Κακαγιάνη : Ευέξαπτος

Αθηνά Αποστολάκη : Ραμ Πίμ

Αθηνά Σαχπατζίδου : Χρυσή Πεταλούδα

Ασπασία Γκιουρτζή : Εργάτης-Ματ

Βασίλης Τάτσης : Ανώνυμος

Γιώτα Παγκάκου : Εργάτης-Ματ

Δήμητρα Παπαγεωργίου : Κυρία Πίμ

Θωμάς-Ανδρέας Παπαδόπουλος : Εργάτης

Ιορδάνης Πέτσογλου : Εργάτης-Μάτ

Ιουλία Ζωντανού : Τζίτζικας

Κατερίνα Κουκουτάρα : Εργάτης

Κατερίνα Στριάκα : Ούργκα

Νίκος Κολιούκος : Μπαρμπά Σταθάκης

Νίκος Τριανταφυλλόπουλος : Μυρμηγκιάν

Ντίνα Ματράκα : Εργάτης-Μάτ

Χρήστος Ιτούδης : Σταύρος

Όλος ο θίασος : Μαθητές…Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Χρύσα Αντωνίου

Σκηνικά: Χρύσα Αντωνίου, Αθηνά Αποστολάκη, Αθηνά Σαχπατζίδου, Ιουλία Ζωντανου, Νίκος Πανταζής, Γρηγόρης Νικολόπουλος,Νίκος Κολιούκος.

Κοστούμια: Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Σουλτάνα Τριανταφυλλοπούλου

Μουσική : «Αλεξάνδρειος Μουσική Σχολή» Αυα Μιένο-Μπατζώνη, Ελπίδα Μπατζώνη-Μιένο. 

 

Για το apostaktirio.gr  

Αλέξανδρος Ακριτίδης

 

 

Read 2273 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας