Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 15:48

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα της Σωτηρίας Κ. Βασιλείου, «Διαμαντένια γοβάκια» (Εκδόσεις τοΒιβλίο)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα της Σωτηρίας Κ. Βασιλείου, «Διαμαντένια γοβάκια» (Εκδόσεις τοΒιβλίο)

«Διαμαντένια γοβάκια»
Σωτηρία Κ. Βασιλείου
Εκδόσεις τοΒιβλίο 

Τα «Διαμαντένια γοβάκια» είναι μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνική νουβέλα, η οποία "κεντρίζει" το ανθρώπινο συναίσθημα, καθώς πραγματεύεται θέματα που δεν τα σβήνεις εύκολα από τη μνήμη σου.  

Η Ιάνθη μεγαλώνει σε μια προβληματική οικογένεια, με έναν πατέρα να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και με μια μητέρα που δεν διαθέτει κανένα σημείο επικοινωνίας με την κόρη της. Με τον πατέρα της όμως, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του είναι έγκλειστος, διατηρεί μια πιο καλή και ζεστή σχέση. Ώσπου φυσικά αυτά τα σκληρά και “άκαρπα” χρόνια να περάσουν, αφήνοντας ανεπούλωτα σημάδια στο παιδί, το οποίο δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει τα δικά του οικογενειακά δράματα αλλά και τον στιγματισμό στο σχολείο ή, αν θέλετε, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Δασκάλα πλέον η Ιάνθη, και συναντώντας τα ίδια ακριβώς προβλήματα στο πρόσωπο μιας μαθήτριάς της, επαναφέρει στη μνήμη της τις δικές τις άσχημες εμπειρίες και προσπαθεί να δώσει σανίδα σωτηρίας στο πληγωμένο κορίτσι. Μέσα από αυτό το ταξίδι στην “οδυνηρή θύμηση”, η Ιάνθη προσπαθεί ενδεχομένως να “εκλογικεύσει” τα όσα πέρασε και ίσως, να αναζητήσει “παράθυρα” συγχώρεσης απέναντι στον πατέρα της. Ένας άνθρωπος, ο οποίος, παρά τον καλό του χαρακτήρα, δεν στάθηκε ποτέ άξιος των περιστάσεων και δεν αποτέλεσε ποτέ το απαραίτητο στήριγμα για την οικογένειά του. Κριτική ωστόσο ασκείται και για την μητέρα, μια τραγική φιγούρα κατ’ εμέ, η οποία όντας απογοητευμένη από τα διαρκή παραστρατήματα του συζύγου της αλλά και από διάφορες απαρχαιωμένες προλήψεις – αντιλήψεις του τόπου της, δεν κερδίζει ποτέ την εμπιστοσύνη της κόρης της. 

Η αφηγηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των συμβάντων είναι απλή και κατανοητή, αλλά και ιδιαίτερα πλούσια σε νοήματα και μηνύματα. Παρά την τραγικότητα που βιώνει η παιδική ψυχή της ηρωίδας, υπάρχει ένας έμφυτος σαρκασμός για όσα γίνονται αλλά και μια λεκτική ευφυΐα που σε γοητεύει ως αναγνώστη.  Ευχάριστοι και οι διάλογοι στην κυπριακή διάλεκτο που προσδίδουν ζωντάνια και αυθεντικότητα στο κείμενο. 

Η υποκρισία του κρατικού μηχανισμού αλλά και του συγγενικού – φιλικού κύκλου είναι έκδηλη και χωρίς στεγανά απέναντι στο πραγματικό πρόβλημα. Γιατί αυτός που φυλακίζεται φέρει ακέραιη την ευθύνη του εγκλεισμού του, όμως αυτοί που μένουν πίσω γίνονται θύματα της δικής του πράξης, χωρίς να αξίζουν τέτοια συμπεριφορά. Η Ιάνθη δίνει το μήνυμα ότι, δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι πολλές φορές αναγκασμένοι να στηρίζονται μόνο στα δικά τους πόδια και στις πραγματικές τους δυνατότητες.  Γιατί η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη και δεν διαθέτει πάντα τα καλύτερα αντανακλαστικά. Ας ελπίζουμε ότι όσο εξελισσόμαστε ως άνθρωποι, τόσο θα στεκόμαστε με περισσότερη αγάπη και ενδιαφέρον πάνω από τις παιδικές ψυχές που τραυματίζονται από τέτοια περιστατικά. Ένα μεγάλο μπράβο στην Σωτηρία Βασιλείου για το μάθημα ζωής που μας παρέθεσε και μάλιστα σε λίγες μόνο σελίδες. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών   

Σελίδα του βιβλίου: https://tovivlio.net/διαμαντένια-γοβάκια/ 

Η Σωτηρία Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος του πιο πάνω Τμήματος με βαθμό 9.65 και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του ιδίου Τμήματος με βαθμό 10. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι συγγραφέας των μονογραφιών 1. "Μυθολογικές ερωτικές αρπαγές σε αρχαία ελληνικά αγγεία", (Επιφανίου: Λευκωσία, 2008), 2. "Τα εγχειρίδια Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού 1979, 1997, 2006, Παρουσίαση - Ανάλυση" (Επιφανίου: Λευκωσία, 2009), 3. "Το ονομαστικόν στη Μακεδονία (1750-1900): Διαφωτισμός και Ονοματοδοσία,"(Επίκεντρο: Θεσσαλονίκη, 2012), 4. "ΑΝΑΣΑΜΙΑ"" (συλλογή διηγημάτων, υπό έκδοση από το ΜΑΖΙ: Λευκωσία) και των επιστημονικών άρθρων 1. "Το προσφυγικό ζήτημα μέσα από την εφημερίδα Φως της Θεσσαλονίκης (1922-1930)", Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία. Από την τραγωδία στην εποποιία, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Μίλητος: Αθήνα, 2009), σ. 156-206, 2. "Η προσφυγική αποκατάσταση μέσα από την εφημερίδα Φως της Θεσσαλονίκης (1922-1930)", Πρακτικά Λ΄ Πανελληνίου Ιστορικού Συνεδρίου (29-31 Μαΐου 2009), Θεσσαλονίκη 2010, σ. 285-302, 3. "Τα δάνεια της Ελληνικής Επανάστασης", 1821 Η Γέννηση ενός Έθνους-Κράτους, τ. Δ΄, Η διαχείριση του Ελληνικού κράτους. Από τον Καποδίστρια στον Όθωνα (ΣΚΑΙ: Αθήνα, 2010), σ. 9-51. Επίσης, διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Read 822 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας