Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 14:50

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Σοφίας Χρήσταινας, «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ κατά του καρκίνου» (Εχέδωρος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Σοφίας Χρήσταινας, «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ κατά του καρκίνου» (Εχέδωρος Εκδοτική)

«ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ κατά του καρκίνου»
Σοφία Χρήσταινα
Εχέδωρος Εκδοτική 

Το νέο βιβλίο της πολύ αξιόλογης λογοτέχνιδας, Σοφίας Χρήσταινας, τιτλοφορείται «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ κατά του καρκίνου» και είναι ένα πρωτοποριακό, θα έλεγα, έργο, καθώς πραγματεύεται το θέμα αυτής της “ανελέητης” ασθένειας με έναν πολύ έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο. 

Επειδή ωστόσο ο ρόλος μας και η σχέση μας με το αντικείμενο του βιβλίου τίθεται κάτω από συγκεκριμένα όρια, βρέθηκα από πολύ νωρίς σε ένα δίλλημα. Έπρεπε πρωτίστως να αποσαφηνίσω εάν αυτό το βιβλίο θεωρείται λογοτεχνικό ή όχι, ώστε να το προσεγγίσω με βάση το δικό μου γνωστικό αντικείμενο. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνολο 18 “τακτικών πολέμου”, οι οποίες περίπου με μορφή ημερολογίου ακολουθούν την πορεία της ηρωίδας μέσα στα επίπονα μονοπάτια της ασθένειας αλλά και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, αν και αυτές οι ιστορίες είναι ότι πιο ρεαλιστικό και αληθινό μπορούσε να γράψει η συγγραφέας, η γλαφυρότητα του λόγου, η δημιουργία φανταστικών εικόνων, οι πλούσιες μεταφορές και η σαρκαστική διάθεση ταυτοποιούν και κατατάσσουν το βιβλίο στα λογοτεχνικά έργα. 

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κειμένων είναι ο λεγόμενος «ανθρωπομορφισμός», καθώς δίδεται στον καρκίνο ανθρώπινη υπόσταση, έτσι ώστε να έχει έναν πιο “αληθοφανή” ρόλο στην υπόθεση και ο αναγνώστης να τον αντιμετωπίζει ως έναν υπαρκτό πρωταγωνιστή - αντίπαλο στη μάχη της ηρωίδας. Ένας κακός ήρωας δηλαδή, που τον συναντούμε ως μοτίβο και σε πολλά παραμύθια. Ένας απρόσκλητος επισκέπτης, που εισβάλει στη ζωή μιας γυναίκας με σκοπό να την αλώσει ή, αν θέλετε, να την καταστρέψει. Η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι έξυπνη, ψύχραιμη και μεθοδική. Να είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα πρότυπα που επιβάλει το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτός ο “κύριος” λοιπόν αντιμετωπίζεται ως ξένος εισβολέας, ως ανελέητος κατακτητής αλλά και ως υποψήφιος ερωτικός σύντροφος, που έχει έρθει για να κατακτήσει με πλάγια μέσα, όχι μόνο ένα σώμα αλλά και μια ψυχή. 

Με αφορμή, συνεπώς, αυτήν την αναπάντεχη και ανεπιθύμητη επίσκεψη, η ηρωίδα χτίζει βήμα βήμα ένα σχέδιο που θα την βοηθήσει να απαλλαγεί δια παντός από τον κακόβουλο εισβολέα. Αυτό το σχέδιο όμως περιλαμβάνει έναν ευρύτερο υπολογισμό της ζωής, μια ειλικρινή αυτοκριτική, έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπουμε και να εκτιμάμε τα πράγματα. Γίνεται η ευκαιρία για τον καθένα που βιώνει αυτό το πρόβλημα, να διακρίνει τους πραγματικούς φίλους, να ξεχωρίσει αυτούς που πραγματικά αγαπά και τον αγαπούν, να κατανοήσει τη σημασία του “ωφέλιμου χρόνου”, να ανασυγκροτηθεί ως προσωπικότητα και, γιατί όχι, να ξαναγεννηθεί. Πολύ εύστοχα η συγγραφέας τονίζει πως δεν πρέπει να αφήνουμε την λογική να αρρωσταίνει αλλά ούτε και την ψυχή μας. Διότι σαφέστατα η ψυχική κατάσταση του κάθε ανθρώπου μπορεί να γίνει η βασική αιτία αρνητικών αλλά και θετικών καταστάσεων. 

Όλα τα παραπάνω ωστόσο προϋποθέτουν και τον συμβιβασμό με την ίδια την αρρώστια. Με τον σωματικό πόνο, που είναι λογικός και ανθρώπινος, με την ταλαιπωρία που είναι επίσης μεγάλη, με τις επακόλουθες αλλαγές στο σώμα, με την ρεαλιστική διάσταση του θέματος, ότι “ναι, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το παλέψω”. Κι αν σχηματοποιήσουμε στο μυαλό μας τον καρκίνο ως ανθρώπινο αντίπαλο, που μπορεί κι αυτός να ηττηθεί, τότε μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα, που λέγεται ζωή. 

Η συγγραφέας λοιπόν, διαθέτοντας τα εφόδια που ονομάζονται “λογοτεχνική ικανότητα”, μετέτρεψε την δική της δύσκολη εμπειρία με τον καρκίνο, σε ένα ευφυές εγχειρίδιο, το οποίο σου προτείνει να δεις τα πράγματα με εντελώς διαφορετικό μάτι αλλά και σε ωθεί να φιλοσοφήσεις λίγο περισσότερο τη ζωή. Να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι είναι αυτό που σε κάνει αληθινά ευτυχισμένο, πόσο μακριά πρέπει να στέκεσαι από τοξικά πρόσωπα και καταστάσεις και πόση σημασία έχουν τα απλά καθημερινά πράγματα, μέσα σε μια ζωή που όλοι κυνηγάμε το “άπιαστο” όνειρο και το επιπλέον. Να δεις δηλαδή, με καθαρά μάτια και ψυχή, την πραγματική ομορφιά του κόσμου και όχι την επίπλαστη που μας επιβάλει το ουτοπικό lifestyle της σύγχρονης εποχής. 

Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Σοφία Χρήσταινα, που δίχως να επηρεαστεί από τις στερεότυπες αντιλήψεις για τη νόσο του καρκίνου, έπλασε ένα έργο γεμάτο ελπίδα και θετική ενέργεια. Γεμάτο πίστη για το αύριο… 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας, Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών 

Σελίδα του βιβλίου: https://exedoros.gr/shop/χρήσταινα-σοφία-εγχειρίδιο-πολέμου/ 

Η Σοφία Χρήσταινα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Νοσηλευτικής, µε πολυετή εμπειρία και προσφορά στη νοσηλευτική υπηρεσία των στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων υγειονομικού της Ελλάδος. Από το 2012 είναι απόστρατος µε το βαθµό του Σχη[ΥΓ] ε.α. 

Εκδίδει την πρώτη της ποιητική συλλογή «Ο έρωτας τον λέξεων» το 2011 και την δεύτερη µε τον τίτλο «Συλλεκτικόν» το 2012 (Εκδόσεις Οσελότος). Το 2014 γίνεται τακτικό µέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Β. Ελλάδος και το 2016 εκλέγεται σαν ειδική Γραµµατέας στο ∆Σ της Ε.Λ.Β.Ε. Η αγαπημένη της ενασχόληση είναι να διαβάζει και να γράφει Ποίηση. Στο καταφύγιό της αυτό, γνωρίζει καλά την αλήθεια του σημερινού µας κόσμου «Δεν έχει λεφτά στην ποίηση, αλλά πάλι και στα λεφτά δεν υπάρχει ποίηση».

 

Read 4496 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας