Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 12:10

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Μάγιας Γεωργαντοπούλου - Φιλιππίδη, «Απόπειρα ζωής» (Εκδόσεις Περίπλους)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Μάγιας Γεωργαντοπούλου - Φιλιππίδη, «Απόπειρα ζωής» (Εκδόσεις Περίπλους)

Το μυθιστόρημα «Απόπειρα ζωής» της Μάγιας Γεωργαντοπούλου – Φιλιππίδη δεν είναι μόνο μια εξωτική περιπέτεια σε μια πολύπαθη πλευρά του πλανήτη, αλλά είναι κυρίως ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τους ίδιους τους ήρωές του. 

Το βιβλίο περιγράφει αρχικά τα τραγικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και τις επεκτάσεις που αυτή έχει μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Η ηρωίδα Ζωή, χτυπημένη από το κύμα των μαζικών απολύσεων και παρά τα τόσα της εργασιακά προσόντα, βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Ένα ανθρωπιστικό ταξίδι στην Αφρική θα γίνει η διέξοδός της αλλά και η αφετηρία για νέες αναζητήσεις. Αντικρίζοντας για πρώτη φορά τη σκληρή πλευρά του Κόσμου μας και ερχόμενη σε επαφή με τις δύσκολες συνθήκες της Σιέρα Λεόνε, θα θελήσει να βάλει κι εκείνη ένα λιθαράκι στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των ταλαιπωρημένων παιδιών, στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. 

Εμφύλιες συρράξεις, φτώχεια, δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, σκληρή εκμετάλλευση από τις πλούσιες χώρες της Δύσης. Αυτή είναι η πολύπαθη Αφρική των ματωμένων διαμαντιών και του μεγάλου ορυκτού πλούτου, που παρανόμως εξάγεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ πολλοί τοπικοί πληθυσμοί λιμοκτονούν. Κι αν ένα διαμάντι για κάποιους είναι ευκαιρία πλουτισμού, για τη Ζωή είναι η ευκαιρία που αναζητούσε για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Για να δώσει μια ευχάριστη νότα στα δεινά της ορφάνιας και της ανεξέλεγκτης παιδικής εργασίας. 

Η «Απόπειρα ζωής» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες. Πανέμορφες περιγραφές της ζωής στην Αφρική, με στοιχεία που δείχνουν ότι η συγγραφέας έχει άριστη γνώση των πραγμάτων. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι πληροφορίες για το έργο των διάφορων ιατρικών και ανθρωπιστικών αποστολών, από τη διοργάνωσή τους ως την εκεί παραμονή τους, με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν γι’ αυτές. Η συγγραφέας γράφει για ανθρώπους γεμάτους πάθος για προσφορά και αγάπη για τον πλησίον. Άνθρωποι που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουν τα θέλγητρα και τις ανέσεις του Δυτικού τους Κόσμου για να βοηθήσουν χιλιάδες ανυπεράσπιστους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Αφανείς ήρωες που κάνουν τη δική τους «Απόπειρα ζωής», κάποιες φορές λόγω του χαρακτήρα τους και κάποιες φορές για να βρουν διέξοδο από τα δικά τους συσσωρευμένα προβλήματα. Σε αρκετά σημεία ωστόσο, με θάρρος η συγγραφέας στηλιτεύει κάποιες οργανώσεις – βιτρίνες, που με τη μάσκα του ανθρωπιστικού ρόλου, εκμεταλλεύονται στυγνά πολλούς αφρικανικούς λαούς, με μόνο σκοπό τη δική τους κερδοφορία. 

Από αυτό το καλογραμμένο βιβλίο, δεν λείπει σχεδόν τίποτα. Οικονομικές αναλύσεις, πολιτικά παιχνίδια, φιλίες, έρωτες, πάθη και περιπέτειες στη ζούγκλα. Με γρήγορη ροή και καλοστημένη υπόθεση, ο αναγνώστης μαθαίνει χρήσιμα πράγματα για τη ζωή σε γωνιές του πλανήτη που του είναι εντελώς άγνωστες. Κι αν υποσυνείδητα κάνουμε τη σύγκριση με τον δικό μας τρόπο ζωής, τότε ίσως αντιληφθούμε ότι τα πραγματικά προβλήματα αυτών των ανθρώπων είναι πολύ χειρότερα από αυτά που θεωρούμε εμείς ως σοβαρά στην καθημερινότητά μας. 

Μήπως τελικά αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας για όλους μας;  

Εύχομαι στη Μάγια Γεωργαντοπούλου – Φιλιππίδη να συνεχίσει να μας ξεναγεί σε ανάλογης ομορφιάς συγγραφικά ταξίδια, όπως αυτό που μας πρόσφερε με την «Απόπειρα ζωής».  

Αλέξανδρος Ακριτίδης 

Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών - Συγγραφέας

 

 

Read 1593 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας