Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 11:33

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Βάλιας Καραμάνου "Κόκκινα δέντρα" (Εκδόσεις Ωκεανίδα)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Βάλιας Καραμάνου "Κόκκινα δέντρα" (Εκδόσεις Ωκεανίδα)

Η ικανότητα της συγγραφής, όταν είναι αδιαμφισβήτητη, φαίνεται από την πρώτη πρόταση, την πρώτη παράγραφο. Και όταν έχεις ακλόνητο στόχο στην υπόθεσή σου, δεν χρειάζεσαι τίποτα περιττό και τίποτα στομφώδες για να πείσεις τον αναγνώστη. 

Σ’ αυτήν λοιπόν την κατηγορία ανήκει η συγγραφέας και φιλόλογος Βάλια Καραμάνου, που με απλά βήματα, σύνεση και ευφυΐα, συνθέτει μια περιπέτεια που σε δεσμεύει συναισθηματικά μέχρι την τελευταία της λέξη.   

Τα «Κόκκινα δέντρα» είναι ένα κοινωνικό κυρίως μυθιστόρημα, που το διαπερνούν και το καθορίζουν διάφορες συνισταμένες. Έρωτας, νοσταλγία, αγάπη για τον πατρογονικό τόπο, θαμμένα μυστικά. Με βασικό κορμό τα δεινά που προκαλεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η συγγραφέας δημιουργεί ένα έργο που δεν παγιδεύεται ωστόσο στη στενή οπτική της παράθεσης της ζωής μιας απολυμένης γυναίκας. Αν και το σοκ του αναγνώστη είναι μεγάλο, αναλογιζόμενος τη θέση του σε ανάλογη περίπτωση, η Βάλια Καραμάνου λειαίνει τον αρνητισμό, προσθέτοντας μια παλιά ιστορία, που ξεπηδά μέσα από ένα κρυμμένο ημερολόγιο. Μέσα από το τρίπτυχο, επιτυχία – κατάρρευση – αναγέννηση, η ηρωίδα παράλληλα με τον δικό της αγώνα για επιβίωση, αναζητά αλήθειες μιας γυναίκας που γνώρισε τον έρωτα, την καταπίεση, την απαγόρευση των συναισθημάτων, τη σκοτεινή πλευρά ενός ανέκφραστου συντρόφου. Και μέσα από τα δικά της μάτια, συνειδητοποιεί τη δική της δεινότητα και παίρνει μαθήματα για ένα μέλλον με περισσότερη αποφασιστικότητα και λιγότερα λάθη. Ανασυγκροτείται ως άτομο και σχηματοποιείται καλύτερα στη σκέψη της ο τρόπος αντίδρασης απέναντι σε όσους την έχουν αδικήσει.       

Θαυμάζω το γεγονός ότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως background την πατρίδα της, Αργολίδα, με τις τόσες ομορφιές της, δείχνοντας έτσι την αγάπη της και τον σεβασμό της στα χώματα που καθόρισαν ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό την υπόστασή της. Γιατί, πράγματι, πάντα μεταφέρουμε μέσα μας τις εικόνες, τα αρώματα, τις γεύσεις των τόπων μας και είναι γλυκιά αυτή η αίσθηση της διαφορετικότητας που το κάθε μέρος της Ελλάδας αναδύει.  

Συνοψίζοντας και έχοντας την αναγνωστική εμπειρία προηγούμενων έργων της Βάλιας Καραμάνου, θα έλεγα ότι ένας καλός συγγραφέας δεν χρειάζεται ψεύτικα λεκτικά τεχνάσματα για να εντυπωσιάσει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με γραφή λιτή, αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη σε κάθε επίπεδο, τα αποτελέσματα είναι άριστα. Ο λόγος της έχει πάντα μια καθαρότητα και μια ειλικρίνεια, σα να βιώνει η ίδια αυτές τις καταστάσεις, όσο σκληρές κι αν φαίνονται. Είναι πραγματικά χαρά μου κάθε φορά που διαβάζω κάποιο βιβλίο της, ενώ τα μηνύματα που περνούν μέσα μου, δεν είναι μόνο δυνατά, αλλά είναι πάνω απ’ όλα  ευκρινέστατα. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης  

Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών  

Σελίδα του βιβλίου: http://www.oceanida.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=790:kokkina-dentra&Itemid=119

 

 

Read 1868 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας