Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 19:55

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο της Τζένης Γκότση «Άνομος Νους»

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο της Τζένης Γκότση «Άνομος Νους»

Το νέο βιβλίο της Τζένης Γκότση (Jenny Gkotsi) «Άνομος Νους» κινείται σε οικεία λογοτεχνικά μονοπάτια, όπου τη συναντήσαμε και τη θαυμάσαμε. Η συνέχεια του προηγούμενου έργου της «Το τίποτα» δικαιώνει την προσμονή του αναγνώστη. 

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας αποπειράται να δώσει τις δικές της απαντήσεις μέσω του διαλόγου. Τι μπορεί να συζητά ο Νους με τον Κύκλο, με τον Πόθο, τον Όλεθρο; 

Η συγγραφέας με διάθεση αλληγορική και συμβολική, με έμφαση στη γλαφυρή περιγραφή, με λέξεις που λειτουργούν αμφίσημα, με ποικιλία σε εκφραστικά μέσα δημιουργεί τη δική της λογοτεχνική ιδιοσυγκρασία. Μια ιδιοσυγκρασία φανερώς συναισθηματική, μα συνάμα εναγωνίως ρεαλιστική. 

Η ανάγνωση του βιβλίου επιτελεί διττό στόχο. Πέραν του προφανούς, να αποτελέσει εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, είναι και ένας οδηγός για την αναζήτηση της ουσίας. Τι μπορεί άραγε να προσφέρει η γνώση στην ανθρώπινη ύπαρξη εκτός από την πνευματική ολοκλήρωση; Ίσως λύτρωση; Ίσως ηδονή; 

Ο καθένας βρίσκει τις δικές του απαντήσεις μέσα στις σελίδες. Απαντήσεις που μπορούν να ποικίλουν καθώς δεν υποδεικνύεται κάποια συγκεκριμένη. Γι’ αυτό ο «Άνομος Νους» μπορεί να διαβαστεί περισσότερο από μια φορά. Αλλά η κάθε φορά να είναι μια έκπληξη σκέψεων και συναισθημάτων για τον αναγνώστη.  

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος

Read 2824 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος