Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 20:37

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Δελίνας Βασιλειάδη, «Ρόμι και Μιράντα» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Δελίνας Βασιλειάδη, «Ρόμι και Μιράντα» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

«Ρόμι και Μιράντα»
Δελίνα Βασιλειάδη
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
 

Το παιδικό βιβλίο «Ρόμι και Μιράντα» της Δελίνας Βασιλειάδη σε εικονογράφηση Λουίζας Καραγεωργίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, ξεχειλίζει από αγάπη και καλοσύνη, δυο συναισθήματα κομβικά στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης στα παιδιά. Η τρυφερή ιστορία της ελεφαντίνας Ρόμι και της σκιουρίνας Μιράντας απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας, όπου η συναισθηματική επίγνωση μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα συμπεριφορά τους. 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται μια απρόσμενη φιλία ανάμεσα σε δυο ζωάκια, τα οποία χωρίζει μια παλιά έχθρα. Αφορμή για να έρθουν πιο κοντά είναι ένα πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει η ελεφαντίνα Ρόμι, και εξαιτίας του οποίου αναγκάζεται να μείνει για λίγο μακριά από τους μέχρι τότε φίλους της. Η Ρόμι, λοιπόν, αισθάνεται μοναξιά και απογοήτευση γιατί κανένα άλλο ελεφαντάκι δεν της συμπαραστέκεται. Όλα αυτά, όμως, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η Μιράντα, η σκιουρίνα, που προσφέρεται να της κρατήσει συντροφιά. Το αποτέλεσμα είναι να γεννηθεί μια νέα φιλία, αλλιώτικη αλλά σίγουρα πιο στέρεη, αφού οι δυο τους εμπιστεύτηκαν τα μάτια της ψυχής. Μια φιλία που αναζητά την ουσία, αδιαφορώντας για το καθετί που γυαλίζει…άλλωστε ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός! 

Το μήνυμα του παραμυθιού είναι διαχρονικό και πανανθρώπινο. Οι γνήσιες διαπροσωπικές επαφές χτίζονται βήμα-βήμα, με θεμέλια την καλή διάθεση, την ανοχή, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια. Οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται με τον πιο γλυκό τρόπο ότι σημασία έχει να έχουμε αληθινούς φίλους με τους οποίους να μοιραζόμαστε άγχη, φόβους και σκέψεις. Να τους αγαπάμε και να τους τιμάμε, γιατί οι φίλοι είναι - όπως ορθώς λέγεται - η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε. 

Οπωσδήποτε να συγχαρώ την ταλαντούχα εικονογράφο, γιατί το αισθητικό αποτέλεσμα αναδεικνύει την γλυκιά ιστορία. Τα σκίτσα αποπνέουν ευαισθησία, αισιοδοξία, χωρίς καμία υπερβολή ή επιτήδευση. Κυριαρχούν οι απαλοί χρωματικοί τόνοι, λες και δεν θέλει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον η εικόνα και κινδυνεύσει να χαθεί το δυνατό μήνυμα. Ακόμη, στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ευχάριστες δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. 

Δίχως καμία διάθεση διδακτισμού, θεωρώ πως, αν αυτά τα μηνύματα πλήθαιναν τόσο από την πλευρά της οικογένειας, όσο και από τον υπόλοιπο σημαντικό κοινωνικό περίγυρο, η μύηση του παιδιού στην ενήλικη ζωή θα γινόταν με τους καλύτερους οιωνούς. 

Δήμητρα Γούτση, Φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://siderisbooks.gr/product/romi-miranda/ 

Η Δελίνα Βασιλειάδη (www.delinavasiliadi.gr) ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου. Είναι εικαστικός με συνεχή παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες(2014). Χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές (φιλμ νουάρ), έχει συνεργαστεί πολλάκις με το Κ.Θ.Β.Ε., είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ε.Λ.Β.Ε.

Διακρίσεις στη Λογοτεχνία: Α’ Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2018) και έπαινος από την ΠΕΛ (37ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός) για το θεατρικό έργο Το παιχνίδι της Αλίκης, 2ο βραβείο για το διήγημα Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά και έπαινος για το χριστουγεννιάτικο παραμύθι Το αστεράκι στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, 3ο βραβείο για το παραμύθι Η φύλακας των ξεχασμένων ονείρων στον 18ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ., βραβείο θεατρικού έργου για το Πέρασμα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2017), βραβείο για το παραμύθι Η νεράιδα της πιπίλας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παραμυθιού (Anima εκδοτική), έπαινος & τιμητική διάκριση στον Β’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Εταιρείας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά.
Από τις Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης κυκλοφορεί το παιδικό παραμύθι της Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου, από την Anima Εκδοτική Η Νεράιδα της Πιπίλας και από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ το Πέρασμα. Μέσα στο 2019 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα θεατρικά της έργα Το παιχνίδι της Αλίκης και Παράδεισος κατ’ οίκον από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

 

Read 1277 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος