Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 15:46

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Χασάπη-Σιδερά, «Όσο πυκνά κι αν είν' τα σύννεφα...» (Εκδόσεις Μαχητής)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Χασάπη-Σιδερά, «Όσο πυκνά κι αν είν' τα σύννεφα...» (Εκδόσεις Μαχητής)

 «Όσο πυκνά κι αν είν' τα σύννεφα...»
Μαρία Χασάπη-Σιδερά

Εκδόσεις Μαχητής

«Όσο πυκνά και μαύρα κι αν είναι τα σύννεφα, όταν ο ήλιος αποφασίσει να τα διαλύσει δεν τον σταματάει τίποτα». Αυτή η πρόταση περικλείει μέσα της όλο το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Χασάπη-Σιδερά από τις εκδόσεις Μαχητής. 

Τα σύννεφα, λοιπόν, στη ζωή της Αφροδίτης αποτέλεσαν για οκτώ χρόνια το φυσικό εμπόδιο προς τον ήλιο της ζωής της, καθώς, αν και βρίσκει τον απόλυτο έρωτα στα μάτια ενός φερέλπιδος δικηγόρου, του Άλκη Πετροπουλέα, η ίδια θυσιάζει τα δικά της “θέλω” διακόπτοντας τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή. Μια ανάλογη απόφαση για πολλούς πρέπει να ζυγίζεται διπλά και τρίδιπλα, ενώ για κάποιες γυναίκες θεωρείται αδιανόητο. Αφού υποχωρήσει ο πρώτος ενθουσιασμός και ο έρωτας απομυθοποιηθεί, η Αφροδίτη γρήγορα πέφτει “από το ροζ σύννεφό της” και εγκλωβίζεται σε ένα γάμο - φυλακή. Την ίδια στιγμή ο άλλοτε γοητευτικός σύζυγός της χάνει το θάμπος του έρωτα και αποκαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό. Η συνειδητοποίηση αυτή άραγε είναι αρκετή για να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της η ηρωίδα ή η μοίρα τής επιφυλάσσει ένα πιο δυνατό ταρακούνημα; Η ηρωίδα θα καταφέρει να σκορπίσει τα γκρίζα σύννεφα και να αντικρίσει επιτέλους τον ήλιο; 

Σύντομα ο αναγνώστης διαπιστώνει πως οι ήρωες του βιβλίου αντιπροσωπεύουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους. Από τη μια η Αφροδίτη, η οικογένειά της και ο Γιάννης, πρόσωπο-κλειδί στην εξέλιξη της ζωής της πρωταγωνίστριας κι από την άλλη ο χειριστικός Άλκης, οι γονείς του και η Λίλα, μια γυναίκα έτοιμη για όλα. Συγκρούονται η πνευματική καλλιέργεια με τη ρηχότητα, η ευγένεια με την αλαζονεία, η αξιοπρέπεια με την υποκρισία με αποτέλεσμα άλλοι να εξυψώνονται στα μάτια των αναγνωστών κι άλλοι να καταβαραθρώνονται. 

Η συγγραφέας θίγει ευαίσθητες κοινωνικές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, η οποία ταλανίζεται από την ηθική έκπτωση αξιών και αρχών. Εκβιασμοί, βία, προδοσία, νεοπλουτισμός, συμφεροντολογισμός διέπουν πια τις διαπροσωπικές σχέσεις και αποδίδονται πολύ γλαφυρά με γλώσσα απλή, με αναπαραστατική και περιγραφική δεινότητα αλλά κυρίως με έναν διάχυτο ρεαλισμό. 

Καταλήγοντας, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα μπορούσε να ιδωθεί ως ένας οδηγός αυτοβελτίωσης για όσες γυναίκες βρίσκονται “δέσμιες” σε ένα γάμο και μια ζωή που δεν τις ευχαριστεί, υπενθυμίζοντάς τες πως «η ζωή είναι μια και μας κάνει τα χατίρια, όταν κι εμείς κάνουμε τα δικά της και της φερθούμε σωστά». 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος 

Βρείτε το βιβλίο: https://www.ianos.gr/oso-pikna-ki-an-ein-ta-sinnefa-0352813.html

Η Μαρία Χασάπη - Σιδερά γεννήθηκε στη Στρατονίκη της ορεινής Χαλκιδικής και κατάγεται από την Ιερισσό. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αξιούπολη του Κιλκίς. Μια ζωή γεμάτη όμορφες μετακινήσεις, μια οικογένεια λατρεμένη, πολλοί καλοί κι αγαπημένοι φίλοι και παλιοί μαθητές πλαισιώνουν και εμπλουτίζουν με εμπειρίες, εικόνες και ομορφιά τη ζωή της. Είναι εκπαιδευτικός με ειδικότητα στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας και με διδασκαλική πείρα πολλών δεκαετιών. Για πολλά χρόνια διατηρούσε Κέντρο Ξένων Γλωσσών το οποίο πλέον διαχειρίζεται η κόρη της μετά τη συνταξιοδότησή της το 2012. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα και πεζά κείμενα από την εποχή των σπουδών της στο Γυμνάσιο. Η πρώτη της δημοσίευση έγινε στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», όταν ήταν μόλις 17 ετών.  Συνέχισε με δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες, στο «Κύτταρο Ιερισσού», το περιοδικό της ιδιαίτερης πατρίδας της και στην εφημερίδα του κλαδικού οργάνου της εργασίας της (PALSO).

 

 

 

 

Read 1228 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος