Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 13:34

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο του Απόστολου Αλλαμάνη, «Στενό παπούτσι…κι ανηφόρα» (Εκδόσεις Περίπλους-Διονύσης Βίτσος)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο του Απόστολου Αλλαμάνη, «Στενό παπούτσι…κι ανηφόρα» (Εκδόσεις Περίπλους-Διονύσης Βίτσος)

«Στενό παπούτσι…κι ανηφόρα»
Απόστολος Αλλαμάνης
Εκδόσεις Περίπλους – Διονύσης Βίτσος 

Μετά από δυο χρόνια συγγραφικής σιωπής, ο Απόστολος Αλλαμάνης επιστρέφει με μια σειρά διηγημάτων υπό τον τίτλο «Στενό παπούτσι…κι ανηφόρα» των εκδόσεων Περίπλους. Η γραφή γνώριμη σε μένα όπως και το οικείο, πνευματώδες ύφος, που βρίθει, όμως, κοινωνικών προεκτάσεων. 

Η παρούσα συλλογή θίγει θέματα όπως η αλλοτρίωση των ανθρωπίνων σχέσεων, η μοναξιά, η εμμονή για τα χρήματα και την επαγγελματική επιτυχία, η πλεονεξία, το αίσθημα του ανεκπλήρωτου, η προδοσία. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που παλεύουν για το καλύτερο, θέλοντας να ορίσουν οι ίδιοι τις ζωές τους, αλλά πολλές φορές η ζωή έχει τα δικά της σχέδια. 

Κοινός παρονομαστής των δεκαεννιά διηγημάτων είναι η έκπληξη και η ανατροπή. Εκπλήσσεται ο αναγνώστης γιατί αυτό που διαβάζει ήταν η συζήτηση που άφησε στη μέση με τον φίλο, τον αδερφό, τον πατέρα. Μια συζήτηση για τα απλά και καθημερινά, στα οποία όμως επανερχόμαστε ξανά και ξανά. Η γλώσσα το ίδιο απλή, καθημερινή χωρίς ίχνος επιτήδευσης. Κι όλα αυτά είναι έτσι καμωμένα γιατί η καταγραφή της καθημερινότητας, όταν γίνεται με διάθεση περιπαικτική, σχεδόν κυνική, είναι τουλάχιστον αφοπλιστική. Έτσι, ο συγγραφέας μάς κλείνει το μάτι καθώς πίσω από τις λέξεις αναδύεται μια προσωπική κοσμοθεωρία. Δηλαδή, ζωή χωρίς αντιξοότητες δεν υφίσταται, αλλά αυτά αποτελούν προβλήματα μόνο όταν τα σκέφτεσαι ως προβλήματα. Αρκεί, λοιπόν, να τα δούμε ως ευκαιρίες και η οπτική μας αμέσως μεταβάλλεται. 

Ακόμη, μια πρωτοτυπία του έργου είναι τα γελοιογραφικά σκίτσα του Γιώργου Καραχρήστου που συνοδεύουν τον λόγο και κάνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί εναλλακτικά, να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί. 

Με την εν λόγω συλλογή ο συγγραφέας αγγίζει το “γίγνεσθαι” της ελληνικής κοινωνίας με διάθεση ανατρεπτική και σκωπτική, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ζωή είναι μια ανηφόρα, γι’ αυτό θέλει υπομονή και κουράγιο. 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος   

Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2537 

Ο Απόστολος Γ. Αλλαμανής γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε, αρχικά στο Κολλέγιο Αθηνών, μετά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και τέλος μεταπτυχιακό στο Οικονομικό πανεπιστήμιο.
Έλαβε μέρος σε συνέδρια τεχνοοικονομικών μοντέλων και ναυτιλιακών προβλέψεων. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τα κοινά.
Τιμήθηκε με το βραβείο EUROPE 500 για τον 21ο αιώνα.
Έγραψε πραγματείες ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, διοίκησης επιχειρήσεων και διάνοιξης σηράγγων.

Λογοτεχνικά έργα του συγγραφέα:
(2017)   Το στοίχημα, Περίπλους

(2015)   Στο λυκόφως των ιδεολογιών, Περίπλους

(2012)   Αν δεν κοιμάσαι… μη φοβάσαι!, Περίπλους

(2009)   Αντικατοπτρισμοί, Περίπλους

(2007)   Ο ήλιος ανέτειλε τα μεσάνυχτα, Δωδώνη

 

 

Read 1058 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος