Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 17:20

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Μποκοβού, «Ξενοδοχείο Πέντε Αστέρων» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Μποκοβού, «Ξενοδοχείο Πέντε Αστέρων» (Εκδόσεις Πηγή)

«Ξενοδοχείο Πέντε Αστέρων»
Παναγιώτης Μποκοβός
Εκδόσεις Πηγή 

Το κοινωνικό μυθιστόρημα του πολυσχιδούς, συγγραφέα, καθηγητού και τέως πολιτευτού, Παναγιώτη Μποκοβού «Ξενοδοχείο Πέντε Αστέρων» των εκδόσεων Πηγή εστιάζει στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής μας και πώς αυτές διαμορφώνουν τους χαρακτήρες των ανθρώπων και τις μεταξύ διαπροσωπικές τους σχέσεις. Νεοπλουτισμός, εγωπάθεια, έκπτωση ηθικών αξιών και ματαιοδοξία, “εργάζονται” εντατικά για την κατασκευή λαβωμένων προσωπικοτήτων, καταδικασμένων στην αναζήτηση της αληθινής αγάπης. 

Ο συγγραφέας τοποθετεί τους ήρωές του στον κατεξοχήν ανταγωνιστικό χώρο της διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Από τη μια πλευρά, άντρες ισχυροί, κραταιοί ή μη - ως επί το πλείστον “αρπακτικά” - και από την άλλη γυναίκες χαρισματικές, δυναμικές ή μη, που αφενός σαγηνεύουν, αφετέρου αντιμετωπίζονται ως τρόπαια. Εύλογα, ένα είναι το ερώτημα που ανακύπτει. Ποια θέση μπορεί να έχει σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο έρωτας. Αγνός και ανιδιοτελής ή απλώς σαρκική ικανοποίηση; 

Άξονας της κεντρικής αφήγησης είναι η αντρική φιλία, που όχι μόνο εξαίρεται αλλά λειτουργεί ως βαρόμετρο στις πράξεις των υπολοίπων αντρών - πρωταγωνιστών. Αυτό που τους ενώνει δεν είναι μόνο η διασκέδαση και η υποστήριξη στις χαρμολύπες της ζωής αλλά και η επαγγελματική - οικονομική αρωγή, όπως και η αδυναμία στο γυναικείο φύλο. 

Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης προβληματίζεται για την τροπή των διαπροσωπικών επαφών και συγκεκριμένα για τις σχέσεις ανάγκης και “εξυπηρέτησης” που συνάπτουν οι ήρωες. Παντελής απουσία ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής και συναισθημάτων σε ένα περιβάλλον όπου τα πάντα είναι τόσο εύκολα και άμεσα. Συνεπώς, η συναισθηματική επένδυση φαντάζει σχεδόν ουτοπική. 

Αν μη τι άλλο, το παρόν βιβλίο, σε δεύτερη ανάγνωση, κλείνει το μάτι στον αναγνώστη, μεταφέροντας το μήνυμα να μην φοβόμαστε να επενδύσουμε στους ανθρώπους, γιατί στο τέλος αυτό που μετράει είναι “το μοίρασμα”. 

Δήμητρα Γούτση, Φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.pigi.gr/?product=ksenodoxeio-5-asterwn 

Ο Παναγιώτης Μποκοβός, είναι διδάκτορας οικονομικών επιστημών, τ. υπουργός-βουλευτής, συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Έδεσσα στις 11.9.1935. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Κ. Νικοπούλου. Έχει δύο κόρες, έγγαμες. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο (1953), του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· πτυχιούχος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. (1959)· διδάκτορας οικονομικών επιστημών (1969)· μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα ευρωπαϊκής συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Νανσύ Γαλλίας (1961-1962)· δικηγόρος Θεσσαλονίκης (1963). Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του, ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού (1958-1960).

Σταδιοδρομία: επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας-Γραφείο Θεσσαλονίκης (1964-1968)· οικονομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος και διευθυντής του μηνιαίου Δελτίου του (1968-1976)· μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης και του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (1975-1976)· υποδιοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος (1976-1977)· πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας (1976-1977). Εξελέγη βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ., στις εκλογές του 1977 (1977-1981) και του 1981 (1981-1985)· διετέλεσε υφυπουργός οικονομικών (1977-1981), στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή-Γεωργίου Ράλλη.

Εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση (1975-1986). Δίδαξε στη Σχολή Στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ και σε σεμινάριά της. Εισηγητής σε πολλά σεμινάρια του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας, επιχειρήσεων και οργανισμών. Έδωσε διαλέξεις σε πολλές πόλεις της χώρας μας, για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Εισηγητής της λειτουργίας των δημοσίων σχέσεων στη Θεσσαλονίκη και ιδρυτικός πρόεδρος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Β. Ελλάδος. Συνεργάστηκε με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με το δοκιμιογραφικό περιοδικό Ευθύνη, το περιοδικό Πολιτική και Οικονομία, την εφημερίδα Αυγή Πύργου κ.α. Πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, είχε δική του εκπομπή σε κανάλι της Θεσσαλονίκης. Αρθρογράφος σήμερα της Εστίας Αθηνών, συνεργάτης του περιοδικού της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος Μουσών Μέλαθρον κ.α. Κυκλοφόρησαν 23 βιβλία του.

 

 

 

 

 

Read 1144 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος