Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 13:08

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζηκώστα "Θα πρέπει να αστειεύεστε, κύριε μου" (Περίπλους)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζηκώστα "Θα πρέπει να αστειεύεστε, κύριε μου" (Περίπλους)

 

 

«Θα πρέπει να αστειεύεστε, κύριε μου»

Κωνσταντίνο Χατζηκώστας

Εκδόσεις περίπλους - Διονύσης Βίτσος

 

Ο Κωνσταντίνος Χατζηκώστας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περίπλους το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Θα πρέπει να αστειεύεστε, κύριε μου».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο η ανάγνωση του οποίου μυεί τον αναγνώστη στις επιστήμες της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Κβαντομηχανικής. Η “μύηση” γίνεται με τέτοιο τρόπο, που ενδεχομένως θα βοηθούσε τον πιο “ψαγμένο”  αναγνώστη να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν ή την κοσμολογική θεωρία του Big Bang. Άλλωστε αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι ποτέ δεν υπάρχουν παράλογες ερωτήσεις, παρά μόνο παράλογες απαντήσεις.

Πυρήνας του μυθιστορήματος είναι η θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και ποιες ερμηνείες δίνονται γύρω από αυτό το θέμα. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρωτηθεί τόσες και τόσες φορές: Τι είναι το σύμπαν; Πώς δημιουργήθηκε; Πώς σχετίζεται με την δική μας υπόσταση; Όλα αυτά απαντώνται με πολύ πρωτότυπο τρόπο και χωρίς καμία διάθεση διδακτισμού, που εκπορεύεται από ειδικούς και απευθύνεται προς ειδικούς.

Ειδοποιός διαφορά αυτού του πονήματος είναι η αλληγορική του χροιά αλλά και το στοιχείο του χιούμορ μέσω του οποίου το, εν μέρει, δυσνόητο για κάποιους περιεχόμενο, εκλαϊκεύεται και γίνεται αρκετά κατανοητό στον καθένα μας. Άλλωστε αυτός πρέπει να ήταν και ο κύριος στόχος του συγγραφέα. Όχι να μας μεταδώσει πράγματα, που μπορεί να μην είναι του αντικειμένου μας, αλλά να μας ψυχαγωγήσει και να μας χαρίσει ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς.

Οι διαφορετικών εθνικοτήτων ήρωες, που συνδιαλέγονται και συγκατοικούν σε ένα κοινό πολυπολιτισμικό γίγνεσθαι, με την κουλτούρα τους και τα ατομικά χαρακτηριστικά τους, αναζητούν διαρκώς τα βαθύτερα νοήματα της ύπαρξής τους.

Θεωρώ πως δεν έχει καμία σημασία αν το τέλος ήταν αισιόδοξο ή απαισιόδοξο. Σημασία έχει το ίδιο το ταξίδι, όπως λέει και ο μεγάλος μας Καβάφης. Ο συγγραφέας προσπάθησε με έναν "εναλλακτικό" τρόπο να μας μεταδώσει μηνύματα που αξίζουν της προσοχής μας και απαιτούν μια βαθύτερη εξέταση. Να μας δώσει το ερέθισμα για κάτι πιο ουσιώδες και υπερβατικό.

Καλή συνέχεια του εύχομαι, σε επαγγελματικό αλλά και σε συγγραφικό επίπεδο.

 

 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος

 

 

 

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι γαστρεντερολόγος, διδάκτωρ ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την οδοντίατρο Άντα Νικολουδάκη και έχουν δυο παιδιά, τον Γρηγόρη και τον Αντώνη. Ζουν στο Ρέθυμνο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω facebook.

 

Σελίδα του βιβλίου: http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/2195

 

Read 1776 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος