Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 08:09

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα του Σταμάτη Σουφλέρη, «Για πάντα» (Άνεμος Εκδοτική)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα του Σταμάτη Σουφλέρη, «Για πάντα» (Άνεμος Εκδοτική)

Σταμάτης Σουφλέρης
«Για πάντα»
Άνεμος Εκδοτική 

Το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του Σταμάτη Σουφλέρη, με τίτλο «Για πάντα», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφεται η φιλία τριών εκ διαμέτρου αντίθετων ανθρώπων, όσον αφορά τον χαρακτήρα τους, που τους συνδέουν ωστόσο πολλά κοινά. Του συλλέκτη Πέτρου, της αρχαιολόγου Ελένης και της οικονομολόγου Μάρως. Μια φιλία που αρχίζει από τα φοιτητικά χρόνια των κοριτσιών (ο Πέτρος είναι λίγο μεγαλύτερος) και που δοκιμάζεται με το πέρασμα του χρόνου. Σαν ένα καράβι που ταξιδεύει μέσα σε τρικυμίες και άγνωστες θάλασσες με επιβάτες τούς ίδιους τους ήρωες του βιβλίου. 

Όπως ήδη προανέφερα, το  μυθιστόρημα του Σταμάτη Σουφλέρη έχει ως κεντρικό άξονα τη φιλία. Την πραγματική, την ανιδιοτελή, την ιδανική φιλία, που αντέχει στο χρόνο και στις δύσκολες καταστάσεις. Οι τρεις φίλοι αποδέχονται ο ένας τον άλλον, δεν κατακρίνουν τα όποια λάθη τους, σέβονται τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, τις ιδιορρυθμίες τους, τον τρόπο ζωής τους. Αποτελούν το αλληλοστήριγμα στις δύσκολες αποφάσεις και στις δυσχέρειες, που συναντούν στην πορεία της ζωής τους. Ακόμα κι όταν οι μεταξύ τους σχέσεις δοκιμάζονται από την παρεμβολή ξένων παραγόντων, καταφέρνουν και ξαναβρίσκουν τις ισορροπίες τους. 

Εκτός όμως από τη σημασία της φιλίας, ο συγγραφέας θίγει και άλλα θέματα, όπως την σεξουαλική διαφορετικότητα, την μοναξιά, τις ερωτικές απογοητεύσεις, τους ιδανικούς ή τους άπιστους συντρόφους, τις ανθρώπινες σχέσεις. Συχνά οι ήρωές του έρχονται αντιμέτωποι με τους “δαίμονες” ή τα πάθη τους, που κυριεύουν το μυαλό τους και τους κάνουν υποχείριό τους, οδηγώντας τους σε λάθος μονοπάτια. Επιπλέον, έχουν να αναμετρηθούν με τους φόβους τους, τις ανασφάλειές τους, την ανθρώπινη θνητή τους φύση. 

Η πένα του Σταμάτη Σουφλέρη είναι όμορφη, απλή, ενώ ο λόγος του ρέει με φυσικότητα, χωρίς να είναι επιτηδευμένος ώστε να προκαλεί εντυπώσεις. Κάθε φορά χρησιμοποιεί το σωστό ύφος και έχει την ικανότητα να δημιουργεί όμορφες εικόνες.

Η επαφή του με τους αναγνώστες είναι διαρκής, δημιουργώντας μαζί τους μια “συνειρμική” επικοινωνία. Άλλοτε τους ξυπνά γλυκές αναμνήσεις από τα νεανικά τους χρόνια και άλλοτε τους αφήνει μια πικρόγλυκη γεύση, θυμίζοντάς τους πως τίποτα τελικά δεν διαρκεί για πάντα και πως όλοι στη ζωή τους κάποια στιγμή καλούνται να περάσουν σοβαρές δοκιμασίες και δυσκολίες. 

Τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, κάνουν το κείμενο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αναδρομές στο παρελθόν, περιγραφή ενδόμυχων σκέψεων, χρήση πρώτου προσώπου για μεγαλύτερη αμεσότητα. Η δε παράθεση του προσωπικού ημερολογίου της Ελένης, ξεδιπλώνει, εκτός από το κοινό τους παρελθόν, τον “άγνωστο” εσωτερικό της κόσμο, μια ψυχή που κυριολεκτικά “ξεγυμνώνεται” μπροστά στα μάτια της φίλης της, Μάρως. Τέλος, ο συγγραφέας μοιάζει να είναι λάτρης της μουσικής, του ποιοτικού κινηματογράφου και της λογοτεχνίας, κάτι που διαφαίνεται μέσα από τη ζωή των ηρώων του. 

Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του ίδιου του βιβλίου: «Με μυστήριο τρόπο, ο καθένας από εμάς συμπληρώνει τον άλλον σε καλά, σε κακά, σε φόβους, σε εγωισμό, σε πόνο. … Εμείς είμαστε ένας Ιανός με τρία πρόσωπα. Είμαστε συμπληρώματα και αντιθέσεις μαζί». Με αφορμή τα παραπάνω λόγια, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους ανθρώπους να επενδύουν στην αγνή φιλία και στις ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, που, δυστυχώς, τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας. Ζούμε στις εποχές που η προσωπική επικοινωνία και οι φιλικές συναναστροφές έχουν, κατά πολύ, αντικατασταθεί από τις “εικονικές” επαφές των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος από την φύση του είναι κοινωνικό ον και έχει ανάγκη τη συναναστροφή με άλλους. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, το παράδειγμα του Πέτρου, της Ελένης και της Μάρως και ας κάνουμε τη φιλία αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/gia-panta.html

Ο Σταμάτης Σουφλέρης γεννήθηκε το 1968 στη Χαλκίδα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από τις αρχές του ’90 ξεκίνησε να δημοσιεύει ποίηση, διηγήματα και κριτικά δοκίμια σε Ευβοϊκά περιοδικά όπως Ρόπτρο και Πορθμός, ενώ έκανε και μεταφράσεις. Στα μέσα του 2000 κράτησε την αρχισυνταξία του λογοτεχνικού και πολιτικού εντύπου Γέφυρα.

Ποιήματα και δοκίμιά του, έχουν επίσης δημοσιευτεί σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο: Manifesto, Ποιητική, Παπαδιαμαντικά τετράδια, Αντίφωνο, bibliotheque, άνεμος magazine, λογοτεχνικό Bistrot. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και διακρίσεις για διηγήματα και ποίηση.

Zει και εργάζεται σ’ ένα μικρό χωριό της Κύμης. 

Εργογραφία 

«Σάλος», manifestomag, 2012.
«Η εμφάνιση», manifestomag, 2012.
«Τα μεθυσμένα», carpe librum, 2014.
«Επτά λέξεις», συλλογικό διήγημα, Μεταίχμιο, 2014.
«Τρία cantos», ποίηση, Νησίδες, 2017.
Από την Άνεμος Εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο του "Για πάντα"

 

 

 

 

Read 1352 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.