Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 17:31

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το βιβλίο της Αναστασίας Κουρουπού, «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για Μαμάδες με Κόρες στην Εφηβεία» (Εκδόσεις iWrite)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το βιβλίο της Αναστασίας Κουρουπού, «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για Μαμάδες με Κόρες στην Εφηβεία» (Εκδόσεις iWrite)

«ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για Μαμάδες με Κόρες στην Εφηβεία»
Αναστασία Κουρουπού
Εκδόσεις iWrite

Το νέο βιβλίο της Αναστασίας Κουρουπού φέρει τον τίτλο «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για Μαμάδες με Κόρες στην Εφηβεία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  iWrite

Το συγκεκριμένο έργο έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα. Αυτό εξάλλου το δηλώνει και η ίδια η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα, καθώς αναφέρει πως δεν κατέχει κάποιο πτυχίο ιατρικής ή ψυχολογίας. Απλώς ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία της με την ιδιότητα της “μαμάς” δυο κοριτσιών που έχουν ήδη διαβεί τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας. 

Όλοι μας, κατά καιρούς, έχουμε διαβάσει δημοσιεύματα ή έχουμε παρακολουθήσει ρεπορτάζ ή εκπομπές που αναφέρονται στην εφηβεία. Σύμφωνα μ’ αυτά, κατά την περίοδο της εφηβείας συντελούνται ορμονικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που επηρεάζουν κατά πολύ την συμπεριφορά των εφήβων. Οι έφηβοι εκδηλώνουν έντονη επαναστατικότητα, απρόβλεπτη και πολλές φορές ανεξήγητη συμπεριφορά, ενώ οι ψυχολογικές τους διακυμάνσεις εναλλάσσονται συνεχώς και αυτό τους κάνει πιο ευσυγκίνητους. Αντιδρούν στην παραμικρή παρατήρηση, απορρίπτουν εύκολα πρότυπα και συμπεριφορές, εναντιώνονται σε κάθε μορφή εξουσίας. Όλα αυτά τα παραδείγματα  συμπεριφορών, περιγράφονται αναλυτικά και τμηματικά στις σελίδες του βιβλίου της Αναστασίας Κουρουπού. 

Όλα τα προαναφερθέντα δεν πρέπει να μας φαίνονται περίεργα ούτε να μας ξενίζουν, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και εμείς υπήρξαμε κάποτε έφηβοι και κάπως έτσι συμπεριφερόμασταν. Και ποιος από εμάς τους ενήλικες δε θυμάται εκείνη την περίοδο της εφηβείας; Πόσες φορές δεν αντιδράσαμε, δεν εναντιωθήκαμε ή δεν αμφισβητήσαμε τα λόγια των γονιών μας; Ιδιαίτερα της μητέρας μας. Πόσες φορές δεν κλειστήκαμε στο δωμάτιο μας και κλάψαμε για τις “χαμένες” μας αγάπες; 

Φυσικά πλέον, όσοι γίναμε γονείς, έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη, έχοντας πολλές φορές φορτωθεί με τις ευθύνες και τα “πρέπει” των προηγούμενων γενεών. Οφείλουμε λοιπόν με τη σειρά μας να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να περάσουν από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, διαβαίνοντας βέβαια από το κακοτράχαλο και δαιδαλώδες μονοπάτι της εφηβείας. 

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι έφηβοι προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν, να σταθούν στα πόδια τους, να βρουν την ταυτότητά τους. Γι’ αυτό, ξεπερνώντας τα δικά μας “πιστεύω” και “θέλω”, οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να διασχίσουν αυτόν τον δύσκολο δρόμο, όσο πιο ομαλά γίνεται και με όσο το δυνατόν λιγότερους “κραδασμούς”. 

Κάπως έτσι μας καθοδηγεί η Αναστασία Κουρουπού, μέσω της δικής της εμπειρίας, όπως η ίδια τη βίωσε με τις κόρες της. Μας τονίζει αντιστρόφως και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η μητέρα, καθώς φορτωμένη από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, συμβιώνει με εφήβους, των οποίων η συμπεριφορά μεταλλάσσεται καθημερινά και δε θυμίζει σε τίποτα εκείνα τα γλυκά πλασματάκια που ήταν κάποτε! 

Κλείνοντας, η ανάγνωση αυτού του βιβλίου μου έδωσε την εντύπωση πως ήταν σαν να έπινα καφέ με μια φίλη, η οποία μού εκμυστηρευόταν τις δικές τις εμπειρίες. Μια φίλη, που άλλοτε με σοβαρό και άλλοτε με σκωπτικό ύφος, μου έδινε συμβουλές και οδηγίες για το πώς θα αντιμετώπιζα μια αντίστοιχη κατάσταση. 

Προσωπικά, ως “αρχάρια” μαμά με μια κόρη στην προ-εφηβεία,  θεωρώ ότι η Αναστασία Κουρουπού με βοήθησε να σκεφτώ και να δω κάποιες καταστάσεις από διαφορετική οπτική γωνία και να λάβω υπόψη παραμέτρους που δεν είχα σκεφτεί νωρίτερα. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι μια κατάσταση παροδική και ότι μόνο με υπομονή και ψυχραιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Να ευχαριστήσω τη συγγραφέα για το μοίρασμα των εμπειριών της και να της ευχηθώ ό,τι καλύτερο σε προσωπικό ή συγγραφικό επίπεδο. 

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Γνωρίστε τη συγγραφέα: 

Η Αναστασία Κουρουπού γράφει από τα παιδικά της χρόνια για τον εαυτό της και αργότερα για διάφορους εργοδότες που χρειάζονται συγγραφή περιεχομένου, για να μετατραπούν οι γνώσεις και οι ιδέες τους σε άρθρα ή βιβλία. Έχει σπουδάσει Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού και έχει μελετήσει διάφορα γνωστικά αντικείμενα που εξυπηρετούν τις εργασίες που αναλαμβάνει. Έχει παρακολουθήσει τα εξής προγράμματα επιμόρφωσης: "Ανθρώπινη σεξουαλικότητα και σύγχρονοι τρόποι έκφρασης", "Οργάνωση και προσωπική συμβουλευτική", "Διαχείριση αρνητικών καταστάσεων" και "Διαχείριση χωρισμού/διαζυγίου γονέων". Το πρώτο έντυπο βιβλίο της "Η εντολή της Αρμονίας" κυκλοφόρησε το 2006. Σε e-book έχει εκδώσει πρόσφατα το "Πώς να κατακτήσεις τη γυναίκα των ονείρων σου". Όταν δεν γράφει, ασχολείται με την οικογένειά της και πλουτίζει την εμπειρία της με καινούριες γνώσεις και δεξιότητες. 

Σελίδα του βιβλίου: https://iwrite.gr/bookstore/odigos-epiviwshs-gia-mamades/

 

Read 1358 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.