Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 16:23

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Μαρίας – Φωτεινής Χαλαστάνη, «Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Μαρίας – Φωτεινής Χαλαστάνη, «Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

«Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα»
Μαρία – Φωτεινή Χαλαστάνη
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 

Το παιδικό βιβλίο «Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα», των εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη, είναι η πρώτη εκδοθείσα προσπάθεια της Μαρίας – Φωτεινής Χαλαστάνη, η οποία θεωρώ πως είναι αρκετά αξιόλογη. 

Όταν η μικρούλα ηρωίδα του βιβλίου αποφασίζει να πάει για ύπνο, πράγμα καθησυχαστικό για την μητέρα της, φαίνεται ότι κάτι λάμπει κάτω από τα σκεπάσματά της. Μήπως είναι μια πυγολαμπίδα, που έχει εισβάλει στο δωμάτιο της μικρής ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Τελικά η αποστολή της μητέρας γίνεται δυσκολότερη καθώς θα πρέπει να ανακαλύψει λύσεις, ώστε η κορούλα της να βρει διεξόδους και να αντικαταστήσει κάποιες “κακές” συνήθειες, που σχετίζονται με την σύγχρονη τεχνολογία. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτό θα το πετύχει μόνο αν βάλει τον εαυτό της στη θέση της μικρούλας, αναπολώντας τα δικά της παιδικά χρόνια. Μήπως κάποιες συνήθειες των παιδιών μας είναι καθαρός μιμητισμός των δικών μας πράξεων; 

Η συγγραφέας δεν εμπλουτίζει την αφήγησή της με ξωτικά, νεράιδες και χρυσόσκονη, δημιουργώντας έναν ονειρικό και ιδανικό κόσμο, αλλά περιγράφει με ρεαλιστικό, κατανοητό και απλό τρόπο, για τους μικρούς αναγνώστες, μια ιστορία, την οποία μπορεί να βιώσει ο οποιοσδήποτε. Θίγεται κυρίως η προσκόλληση και, κατ’ επέκταση, η εξάρτηση των ανήλικων από τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι ενασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο τους, όπως το διάβασμα, οι χειροτεχνίες, το παιχνίδι γενικότερα.  Η συγγραφέας ωστόσο προσπαθεί να  προσεγγίσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολυπρισματικά, αναλύοντάς το από διαφορετικές οπτικές γωνίες (αιτίες – αποτελέσματα – λύσεις). 

Επιπλέον η ομοιοκαταληξία, που χρησιμοποιείται, προσδίδει στο κείμενο μουσικότητα και το κάνει πιο προσιτό στα παιδιά. Άξια συγχαρητηρίων είναι και η εικονογράφηση του Βελή Μπούρδου, που περιγράφει με όμορφο τρόπο το σύνολο αυτής της ιστορίας. Να σημειώσω πως στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν επίσης ευχάριστες δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. 

Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για μικρούς και μεγάλους να προβληματιστούν, να αλλάξουν κάποιες “βλαβερές” συνήθειες και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις πράξεις μας, ώστε να βελτιωθούμε ή έστω να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο. Συνεπώς το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή για τον καθένα μας ώστε να σκεφτούμε πόσο χρόνο αφιερώνουμε στην τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάνοντας έτσι την παιδικότητα ή και την κοινωνικότητά μας. Καταλήγοντας “μόνοι” μέσα στην εικονική πραγματικότητα, των πλούσιων εικόνων και των λαμπερών χρωμάτων. Η ιστορία της Μαρίας – Φωτεινής Χαλαστάνη θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα εμάς τους γονείς και να μας κάνει να δούμε καθαρά τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Να  συγχαρώ την συγγραφέα, όχι μόνο για το όμορφο κείμενό της, αλλά και για την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής. Ελπίζω να απολαύσουμε σύντομα ένα καινούργιο της δημιούργημα. 

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  

Σελίδα του βιβλίου: https://siderisbooks.gr/product/pigolampida/ 

Η Μαρία-Φωτεινή Χαλαστάνη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Έβρου. Έχει διακριθεί
σε παγκόσμιους και πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και πεζογραφίας, ενώ έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και συλλογές διηγημάτων και δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστοσελίδες.
 

Το 2015 βραβεύτηκε για το ψηφιακό της σενάριο ("Getting to know our internet habits: the mischievous side of social media"), με θέμα την προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο της Πράξης "Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης", με φορείς υλοποίησης το ΙΕΠ και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Πράξεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

 

Read 1400 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.